9.1 C
Sibiu
marți, martie 5, 2024

Oficial BNR: Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit

Cele mai citite

Sectorul IT are printre cele mai mari venituri din economie iar pentru mine române o enigmă cum este posibil ca acest sector să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit, a declarat joi, Eugen Rădulescu, director la Direcţia stabilitate financiară în cadrul Băncii Naţionale a României.

Totodată, acesta a subliniat că i se pare „nesănătos” şi faptul că pentru anumite industrii există eliminarea cotei de de sănătate, astfel că oamenii care lucrează în acele industrii beneficiază de asistenţă sanitară pe buzunarul celorlalţi.

Acesta a reafirmat că una dintre cauzele pentru care România are un deficit bugetar mare este aceea că se încasează puţini bani, problema pe partea de colectare a veniturilor fiind că sistemul de impozite şi taxe a devenit un adevărat schweitzer.

„Sigur, în momentul în care noi avem 27% venituri bugetare în timp ce media Uniunii Europene este de fapt peste 40% este clar că una dintre cauzele pentru care avem un deficit bugetar mare este acela că încasăm puţini bani.

Nu că am cheltuit foarte mulţi, ci că încasăm prea puţin din impozite şi taxe.

Iar calculele pe care le-a făcut şi Consiliul Fiscal, pe care le-am făcut şi noi, arată că partea problematică aici este aceea de colectare a veniturilor. Iar colectarea veniturilor are o teribilă problemă din aceea că sistemul de impozite şi taxe a devenit un adevărat schweitzer.

Sunt atâtea scutiri, atâtea bonificaţii, ca să le spun aşa, de care beneficiază unele industrii sau unii plătitori de taxe, încât s-a ajuns să existe mai multe categorii de oameni.

Sunt unii care plătesc taxe, care datorează taxe şi care le plătesc şi unii care nu mai datorează taxe. Iar unele dintre aceste iertăciuni, să spunem, de taxe, sunt stridente şi greu de explicat.

Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT, care are cele mai mari venituri din economie, mă rog, poate nu cele mai mari întotdeauna, dar în orice caz, venituri foarte ridicate, să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit. Cum se poate asta?

Oameni care câştigă, cei mai mulţi dintre ei, 2.000, 3.000, 4.000 euro pe lună nu plătesc impozit pe venit. Mi se pare destul de nesănătos şi faptul că pentru anumite industrii există eliminarea cotei de de sănătate, CASS-ului.

Deci, ce înseamnă asta? Înseamnă că cei câteva zeci, dacă nu sute de mii de oameni care lucrează în acele industrii merg la şi beneficiază de asistenţă sanitară pe buzunarul celorlalţi”, a spus Eugen Rădulescu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Indemnizația de șomaj a crescut de la 1 martie. S-au majorat și celelalte stimulente pentru ocuparea forței de muncă

Baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect