Piața imobiliară a crescut, iar prețul mediu de vânzare a locuințelor a trecut de pragul de 100.000 de euro

Locuințele din România au continuat să se scumpească în 2022, ajungând la niveluri ale prețurilor fără precedent, ca urmare a cererii tot mai mari și presiunii generate de creșterea prețurilor la materiile prime din construcții.

Un apartament din România a depășit prețul mediu de 100.000 de euro, după cum arată datele din piață colectate de una dintre cele mai mari agenții imobiliare din țară. Creșterea față de 2021 este de aproape 10%, respectiv 9.000 de lei în plus, un avans care confirmă previziunile specialiștilor din 2021, care au anticipat trendul crescător al prețului pe metrul pătrat.

Cea mai importantă cauză a acestei cereri crescute de locuințe este, se pare, dorința românilor de a investi în bunuri cu valoare mare, imobile care își conservă cel mai bine prețul și care pot genera și profit pe termen lung, în fața inflației care a cuprins economia și care ar putea să afecteze serios eventualele economii ale românilor.

Un fenoment aparte a fost înregistrat în ultimele două luni ale primului semestru, în care, spun specialiștii, volumul cererii a scăzut, însă a crescut determinarea celor care cumpără, ceea ce se concretizează în tranzacții mai rapide, la prețuri mai apropiate de cele de listare a proprietăților.

Estimările specialiștilor pentru perioada următoare țin cont de creșterea accelerată a prețurilor, inclusiv cele ale materialelor de construcții, care însă nu vor conduce neapărat la scăderi ale prețurilor locuințelor. Chiar și așa, este posibil să asistăm la diferențe mari între orașe, în funcție de specificul pieței imobiliare locale.

În Sibiu, prețul mediu de tranzacționare a imobilelor cu destinația de locuință a depășit pragul de 1000 de euro pe metrul pătrat încă de anul trecut, când ajunsese deja la 1154 de euro, pentru ca în 2022, după prima jumătate de an, să depășească 1.200 de euro, potrivit estimărilor făcute de specialiștii din imobiliare. „Sunt tot mai multe tranzacții care depășesc recordurile anterioare, în privința prețului pe metrul pătrat, asta mai ales datorită unei cereri crescute în primele luni ale acestui an. Investitorii sibieni nu sunt doar persoane care își caută o locuință pentru familie, ci sunt foarte mulți investitori care caută să-și protejeze capitalul și să investească banii într-un domeniu cu foarte multă stabilitate în perspectiva unei inflații galopante”, a declarat reprezentantul unei agenții imobiliare pentru Sibiu 100%. „Nu ne așteptăm la scăderi ale prețurilor în acest an, însă este posibil ca această creștere înregistrată în ultimii ani să se calmeze, cel puțin o perioadă”.

În județul Sibiu, pe o piață dominată de achizițiile de apartamente în blocurile nou contruite, atât în oraș, cât și în cartierele-dormitor, situate în Cisnădie sau Șelimbăr, s-a majorat simțitor și interesul pentru case, potrivit specialiștilor, atât ca soluție locativă, cât și ca investiție pe termen lung.

Potrivit datelor Agenției Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în județul Sibiu s-au înregistrat în primele șapte luni ale acestui an 7007 de tranzacții imobiliare, o creștere de aproape 12% față de cele 6.258 tranzacții înregistrate în perioada similară din 2021. De asemenea, s-au înregistrat 1029 de tranzacții cu terenuri, din care doar 224 au fost extravilane.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știri pe același subiect