Andreea Delia Coroianu, artist, icoane pe sticla, pictura, Onisifor ghibu, olimpica, tir cu arcul, proiect european,
Andreea Delia Coroianu este elevă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, din Sibiu. Cu un suflet de artist şi cu un caracter bine structurat, tânăra nu se descurajează niciodată şi reuşeşte permanet să demonstreze, atât ei cât şi celor din jur, că este suficient să-ţi doreşti ca să se poată. Andreea este olimpică naţională la pictură pe icoane de sticlă, olimpică naţională la tir, tras cu arcul şi premiată pentru talentul său muzical, însă implicările ei în diverse domenii nu se opresc aici.
Andreea este un copil a cărui frumuseţe se revarsă în tot ceea ce înseamnă fiinţă plămădită de Dumnezeu şi, implicit, în tot ceea ce face. Remarcabilă la ea este determinarea cu care răspunde provocărilor, fără să fie neapărat conştientă de asta. Cu pictura s-a născut în sânge. „Încă de mică pictam şi făceam desene, nu prea reuşite, dar cel mai important lucru era că niciodată nu am fost descurajată şi am continuat să perseverez. Când pictez, ca şi oricare alt lucru pe care îl fac cu pasiune, mă implic foarte mult şi rămân ore în şir în lumea mea. Când pictez este ca şi cum îmi aştern şi imortalizez sentimentele”. Ioana Negoiţă este profesoara de desen care îi îndrumă paşii. „S-a implicat foarte mult şi cu răbdare m-a iniţiat în arta picturii icoanelor pe sticlă în clasa a IX-a, când am participat la primul concurs”. De atunci Andreea a obţinut nenumărate premii printre care cel de olimpică naţională, la această disciplină. Pasiunea ei pentru tir şi sport în general, s-a făcut simţită în clasa a VI-a. Atunci a intrat prima dată într-o sală de antrenament, iar săgeata acestui sport „s-a înfipt” direct în inima ei. „Datorită antrenorilor, care ne-au învăţat să tragem, la fel ca părinţii care îşi ajută copilul să meargă, tirul cu arcul a venit acţiunea care mă relaxează şi mă face să uit de tot din jurul meu”. Însă mai mult decât atât, Andreea este campioană naţională. Şi pentru că este un copil complex, a reuşit să obţină şi locul II la Cupa de Ski a Consulatului Austriei la Sibiu. Muzica a intrat în viaţa ei mai târziu, iar talentul Andreei promite mult. „Mi s-a spus odată că sunt afonă, dar eu am continuat să cânt doar pentru mine, până când am participat la primul meu concurs”. Marius Brad este cel care o pregăteşte pentru concursuri.
După liceu, Viena
Pentru Andreea, pictura este pe primul loc şi nu este deloc uşor ceea ce face, însă tocmai aici a fost provocarea. „În pictura pe sticlă totul trebuie lucrat invers, ca în oglindă, pentru că pictez pe o parte, iar rezultatul se vede pe partea opusă. Întâi trebuie să fac conturul în tuş, cu peniţa, iar abia apoi încep să pictez”. Pe Andreea o inspiră lucrurile din viaţa de zi cu zi. „Mie lucrurile mărunte, cele pe care lumea din ziua de astăzi uită să le privească, îmi fac fiecare zi mai frumoasă. Mă mai inspir din locurile pe care le vizitez, oamenii pe care îi întâlnesc, lucrările altor artişti şi cărţile pe care le citesc”. Pictura o împlineşte, iar muzica o relaxează, o completează şi o ajută să creeze, în mod special rock-ul. Sprijinită de mama şi sora ei, de prieteni, de profesori şi de prietenul ei în tot ceea ce face, Andreea conturează în continuare povestea unei învingătoare, iar după terminarea liceului va studia arhitectura la Viena. Cum îşi petrece timpul liber? „Lucrând la alte proiecte. De exemplu Comenius-Tolerance in the Multicultural Life of 21st Century Europe, un proiect European în care liceul nostru este implicat, merg la munte împreună cu Clubul Amicii Munţilor şi particip ca voluntar în proiecte organizate de ei. Sunt pasionată de fotografie, iubesc animalele şi îmi place foarte mult să citesc”. În topul preferinţelor ei se află pictorii J.M.W. Turner, Giuseppe Archimboldo şi Pablo Picasso, în muzică Scorpions, Foo Fighters şi Robbie Williams, dar şi arhitectul Antoni Gaudí. Dacă ar fi să picteze lumea şi societatea de astăzi, Andreea ar face: „Cu siguranţă un tablou măreţ, multicolor, deoarece noi oamenii suntem fiinţe foarte diferite una de cealaltă, cu un potenţial măreţ, neexploatat atât cât s-ar putea”.
„Trăieşte fiecare zi ca şi când ar fi ultima. Învaţă în fiecare zi ca şi cum ai trăi pentru totdeauna”, Mahatma Gandhi
Biografie
Data naşterii: 08.02.1996
Studii: Liceul teoretic „Onisifor Ghibu”, clasa a X-a, profil matematică – informatică
Rezultate la olimpiade
locul II – Cupa de Ski a Consulatului Austriei la Sibiu
locul I – Faza naţională a Olimpiadei ,,Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”
Menţiune – Faza naţională a concursului Chants sons sur scene la Baia Mare
locul I – Faza judeţeană a Olimpiadei ,,Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”
locul III – Concurs naţional de tir cu arcul, Budapesta
locul I – Campionat national de tir cu arcul, Rădăuţi
locul I – Cupa REDPOINT, Oradea
Casetă 2
„Andreea a manifestat un interes deosebit pentru artă. Lucrează foarte bine şi cu multă dedicare, de aceea am pus ochii pe ea, cum se spune, şi i-am îndreptat paşii către arta meşteşugurilor tradiţionale şi a picturii de icoane pe sticlă. Cu privire la meşteşugurile tradiţionale sunt foarte importante pentru un popor, iar Andreea se descurcă foarte bine şi la artă decorativă. Un plus este şi dedicarea ei pentru religie şi de aceea am considerat că ea este persoana potrivită să ne reprezinte liceul la aceste discipline”, Ioana Negoiţă, profesor coordonator de arte.
Casetă 3
„Este o fată înteligentă, sensibilă, talentată, raţională şi pasionată. Are un bun simţ înnăscut, deosebit, o calitate pe care eu o apreciez şi care este pe cale de dispariţie la ganeraţiile actuale. Dacă aş avea mai mulţi elevi ca Andreea, nu aş mai avea atâtea fire albe în barbă”. Marius Brad, profesor de muzică.