Școală în sistem privat pentru copiii ucrainieni la Sibiu

La 1 octombrie, între orele 10-14, va avea loc evenimentul “Ziua Porților deschise la Școala Ucrainiană din Sibiu” (str. Smârdan, nr. 5), adică momentul de start al primei școli pentru copiii refugiaților ucrainieni.

Potrivit inițiatorilor, programul școlar zilnic va începe de luni, 3 octombrie 2022, cu un curriculum  aliniat la programa educațională din Ucraina. Predarea va fi asigurată de 4 învățători, 1 profesor de limba română, 1 profesor de limba engleză, 1 profesor de limba ucraineană și 2 profesori de arte și tehnologii. În afara profesorului de limba română, întreg personalul este format din cadre didactice refugiate din Ucraina. “Este foarte important ca acești copilași sa aibă acces la educație, într-o primă fază în limba lor maternă. Acest fapt le va ușura procesul de învățare în general, dar în special, cel al limbii române. Ne dorim ca pe viitor majoritatea dintre ei să poată fi integrați, dacă vor alege să rămână în Sibiu, în sistemul de învățământ local”, a declarat Lu Knobloch, din partea SUS INIMA, asociația promotor a acestei inițiative. Spațiul în care se va desfășura activitatea este pus de la dispoziție de către Parohia Evanghelică Sibiu și se află pe strada Smârdan, numărul 5, cu caracter gratuit.

Taxă de 200 lei

Datorită faptului că această inițiativă unică este una costisitoare, inițiatorii acestui proiect au solicitat și implicarea părinților elevilor, care vor contribui cu o taxă modică de 200 lei pentru întregirea bugetului necesar. Școala în această formă va funcționa timp de un an, fiind un proiect de 9 luni (octombrie – iunie). Pe parcursul acestui an copiii vor avea posibilitatea să învețe limba română, iar în următorul an vor putea continua școala, fie în sistemul educațional român ca și elev, fie să se întoarcă în Ucraina și să reintre în sistemul educațional de acolo. “Avem o dorința foarte mare de a-i ajuta pe acești copiii, măcar pentru un an, de a deschide un spațiu pentru elevii din clasele V-XI, dar încă nu am reușit sa găsim o finanțare. Cheltuielile sunt destul de mari, fiind vorba despre 234 de copii inscriși pe liste deja”, e de părere Carmen Chindriș, președinta asociației SUS INIMA. Mai mult de 83% din familiile ucrainiene din Sibiu sunt dispuse să se întoarcă în Ucraina de îndată ce acest lucru va fi posibil. Doar 4% din familii au decis să rămână în Sibiu pe termen lung, iar restul încă nu s-au decis.

Avantajele acestei soluții:

– Copiii vor primi cunoștințe de calitate în acest an școlar

– Vor învață limba română, deoarece va fi o limbă obligatorie în Școala Ucrainiană din Sibiu

– Datorită faptului că școala va fi deschisă pe tot parcursul zilei, părinții vor avea posibilitatea de a avea joburi full time

– Acest mediu le va oferi elevilor oportunitatea de a socializa, iar astfel se pot rezolva posibile probleme psihologice semnificative, atât pentru copii, cât și pentru părinți

– Părinții vor fi și ei implicați în activitățile școlii și astfel vor interacționa cu comunitatea în mod regulat

– Școala va dezvolta un program și în afara orelor; în weekenduri și după terminarea programului, funcționând ca și un hub educațional (pentru studiul limbii române, activități artistice si diverse sesiuni de formare si instruire).

“În primăvară a fost considerată aceiași soluție a educației online, ca pe vremea pandemiei, dar această formă de educație nu este adecvată, mai ales pentru cei mici. Astfel căutam să concretizăm această inițiativă a școlii ucrainiene pentru copiii ucrainieni de aici, din Sibiu. Primul pas îl facem acum, în 1 octombrie, prin deschiderea școlii primare, cu puțin noroc vom reuși să deschidem și pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal”, încheie Eugene Vovk, coordonatorul de programe dedicate refugiaților din Ucraina al asociației SUS INIMA.

Echipa Sus Inima. Foto: Sus Inima

Școala Ucrainiană primară din Sibiu este un proiect cofinanțat de SWISS SOLIDARITY și Canpack România. Dacă doriți să sprijiniți activitățile noastre, puteți lua legătura cu echipa SUS INIMA: [email protected], [email protected], [email protected]

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știri pe același subiect