3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sute de tineri la proiectul „Din Sibiu Punem Stop Joc Drogurilor”

Cele mai citite

Începând cu 15 ianuarie 2024, Societatea Națională de Cruce Roșie-Filiala Sibiu derulează proiectul „Din Sibiu Punem Stop Joc Drogurilor”, finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Până la jumătatea lunii aprilie, aproximativ 500 de adolescenți din cadrul a 4 licee din Sibiu au participat la 11 ateliere interactive, desfășurate într-o manieră integrată și multidisciplinară, în vederea prevenirii și reducerii consumul de droguri și a bullying-ul asociat acestuia.

Prin metodele de educație pozitivă și peer-learning, voluntarii Societății Naționale de Cruce Roșie și experții proiectului au promovat participarea activă a adolescenților în cadrul acțiunilor desfășurate din cadrul liceelor: Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, Colegiul Național „Octavian Goga”, Colegiul Economic „George Barițiu” și Liceul de Artă din Sibiu.

În vederea evaluării calității atelierelor interactive, s-au pus la dispoziția adolescenților chestionare online inainte și după participarea la activitate, în urma răspunsurilor constatându-se următoarele:

•50,5% dintre participanți consideră că participarea la atelierul interactiv le-a adus informații relevante cu privire la efectele consumului de droguri;

•49,1% consideră că în urma aparticipării la atelier, au dobândit mai multe informații cu privire la consecințele cele mai mari ale consumului de droguri pentru tineri, atât din punct de vedere legal, cât și personal și social;

•52,8% dintre respondenți la chestionar au arătat că în urma participării la atelierul interactiv vor reuși să recunoască și să demonteze miturile legate de consumul de droguri;

•91,5% dintre elevi consideră că atelierele au fost interactive, angrenând colegii în discuțiile cu voluntarii Societății Naționale de Cruce Roșie-filiala sibiu;

•iar 87,7% consideră că participarea la un atelier interactiv a fost benefică.

De asemenea, 60 de persoane, adolescenți și părinții acestora, au luat parte la 2 workshop-uri cu tema „Rolul familiei în combaterea consumului de droguri la adolescenți”, aceștia beneficiind totodată de ședințe de consiliere de grup.

Proiectul vizează implicarea tuturor actorilor relevanți din viața adolescenților în prevenirea și combaterea consumului de droguri.

În acest sens, 25 de cadre didactice au participat în cadrul unui workshop la activități de formare în vederea abordării temelor privind consumul de droguri.

”Pe parcursul acestui workshop, am avut plăcerea de a întâlni dascăli dedicați misiunii lor de a forma caractere puternice si pregătite pentru a lua decizii informate cu privire la droguri!

Am credință ca ei vor forma alianțe puternice cu părinții și adolescenții și astfel vor deveni factori de protecție în prevenirea consumului de droguri! ”, a spus formatorul Maria Radu.

Mai mult, proiectul vine în sprijinul adolescenților, punând la dispoziție un Safe Space, la sediul Crucii Roșii, Str. Xenopol nr. 1, în fiecare miercuri și vineri, de la ora 15:00, unde adolescenții sunt așteptați cu brațele deschise să discute cu un psiholog sau cu un lucrător social dedicat despre orice orice problemă întâmpină la școală sau în familie legată de consumul de droguri și bullying.

Totodată, în sprijinul acestui demers, a fost deschisă și o linie telefonică/WhatsApp special dedicată adolescenților la numărul de telefon 0735.151.952.

Inițiativa se dorește a fi un proiect-manifest împotriva consumului și bullying-ului asociat acestuia în licee și urmărește prevenirea consecințelor negative asociate consumului de droguri, prin oferirea accesului la informații, servicii personalizate și resurse specializate pentru a reduce riscurile asociate consumului de droguri în această grupă de vârstă și pentru a promova un stil de viață sănătos în Sibiu.

Rezultatele obținute până acum ca urmare a acțiunilor întreprinse:

•500 de adolescenți din Sibiu, cu vârste între 12-18 ani, mai informați cu privire la riscurile consumului de droguri și resursele disponibile în vederea combaterii acestuia;

•30 de adolescenti și familiile acestora beneficiari ai serviciilor personalizate de consiliere psihologică de grup;

•60 de participanți, adolescenți și părinții acestora, la 2 worksop-uri cu tema „Rolul familiei în combaterea consumului de droguri la adolescenți”;

•25 de cadre didactice participante la un workshop în vederea abordării temelor privind consumul de droguri;

•Deschiderea și operarea unui Safe Space și a unei linii telefonice/whatsapp dedicate adolescenților.

Despre Societatea Națională de Cruce Roșie din Romania- Filiala Sibiu

Filiala Sibiu a Crucii Rosii are o experienta de peste 15 ani in a fi prezenta in toate unitatiile de invatamant gimnazial si liceeal cu programe de educatie de la egal la egal,care presupune instruirea voluntarilor cu urmatoarele module: Preventie consum alcool si droguri, Contraceptie, Prim ajutor premedical, Igiena orala

Odata instruiti, voluntarii Crucii Rosii sustin aceste module in scoliile si liceele din Sibiu iar succesul acestui program, in care voluntarii au varste apropiate de liceeni si elevi, consta tocmai in indepartarea prapastiei dintre generatii iar mesajul are astfel  impact mult mai puternic in randul tinerilor. Pentru modulele de preventie de consum de alcool si droguri dar si pentru modulul de contraceptie, in anul 2011, Filiala Sibiu a Crucii Rosii a editat un Manual pentru Peer- Educatori,  cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu si al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Sibiu.

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.

Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Rezultate finale oficiale în județ: Călin Georgescu a fost votat de aproape 48.000 de sibieni

Biroul Electoral Județean Sibiu a transmis, luni dimineața, rezultatele finale din turul I al alegerilor prezidențiale."Vă informăm că situația...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect