9.1 C
Sibiu
marți, martie 5, 2024

Ce trebuie să facem când simțim miros de gaz în locuință

Cele mai citite

Evenimentul trist petrecut duminică, 24 septembrie la Sibiu, în care două persoane au murit în urma unei explozii provocate de acumularea de gaze ne-a motivat să abordăm acest subiect. Cum trebuie să reacționăm și ce trebuie să facem prima dată când simțim miros de gaz în locuință?

Am discutat cu Mihai Predulescu, purtător de cuvânt E.On Gaz despre cât de importante sunt inspecțiile de gaze și cine ar trebui să le realizeze.

„O acumulare de gaze se poate întâmpla într-un spațiu închis atunci când există neconformități sau scăpări din instalațiile sau aparatelor de utilizare a gazelor naturale”, ne explică Mihai Predulescu.

Ce facem când simțim miros puternic de gaz în locuință

Atunci când simțim miros de gaz trebuie să aplicăm obligatoriu următoarele măsuri de siguranță: se verifică și se sting toate focurile și se deschid toate ușile și ferestrele. Nu aprindem lumina și nu umblăm cu aparate electronice și nu se verifică instalația de gaz cu flacără și se anunță imediat dispeceratul de urgență al distribuitorului de gaz.

În cazul unei acumulări de gaze, orice utilizare a unui aparat electronic, inclusiv a întrerupătorului de lumină, poate declanșa o explozie. De aceea, nu se aprinde lumina când simțim miros de gaz sub nicio formă, ne spune purtătorul de cuvânt.

Cât de des trebuie să verificăm instalația de gaz?

Verificarea la instalația de gaze se face o dată, sau cel mult doi ani de zile, iar revizia la cel mult zece ani. Conform legislației, efectuarea acestor verificări se face exclusiv prin intermediul unui operator autorizat ANR Consumatorul este obligat pentru realizarea verificării și reviziei la termen.

Așa că, câteva minute vom putea sta liniștiți mult timp, iar persoana care se ocupă de verificare sau revizuirea instalației trebuie să fie autorizată. Astfel, nu mergem ”pe mâna vecinului” și nici pe propria intuiție.

Ce alte recomandări avem

-Aerisirea imediată a locuinței prin deschiderea geamurilor și ușilor apartamentului/casei;

-Evitarea utilizării oricărui aparat electronic: televizor, cuptor cu microunde etc.

-Evitarea curentului electric de orice fel inclusiv a iluminării locuinței;

-Nu verifici cu ajutorul focului problema mirosului de gaz;

-Evitarea utilizării telefoanelor mobile deoarece bateriile acestora pot provoca scurt circuite. Daca este necesar să folosești telefonul este indicat sa o faci din afara locuinței, scriu cei de la energioinstal.

Ce simptome poate provoca o scurgere de gaz?

Cele mai des întâlnite simptome sunt: 

Senzație de amețeală; 

Greața

Amețeală 

Dureri de cap 

În cazul unei scurgeri de gaze care provoacă astfel de simptome, este important să fii consultat de un cadru medical. 

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Indemnizația de șomaj a crescut de la 1 martie. S-au majorat și celelalte stimulente pentru ocuparea forței de muncă

Baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect