5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Campionul Daniel Scrob, polițistul care aleargă nu doar după infractori

Cele mai citite

Daniel Scrob este agent-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu și antrenor la Clubul Sportiv Comunitar Sibiu. Povestea acestuia, ca atlet, a plecat undeva pe la vârsta de 14 ani, în momentul în care a fost remarcat de profesoara de sport.

„Am urmat studiile în  localitatea mea natală, Cugir, Alba. Când eram mic, voiam să devin profesor, mai mulți dintre dascălii mei m-au inspirat în acest sens, dar soarta a vrut altceva cu mine. Am făcut mai multe sporturi. Am început cu judo în clasa a I-a, a II-a. Apoi fotbal. De obicei, sporturi care presupuneau efort fizic, dar am jucat și șah.

În clasa a VIII-a am început să fac atletism, puțin cam târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată. La ora de educație fizică, am avut o evaluare. Trebuia să alergăm 1000 de metri. Am terminat primul. Profesoara, văzând ceva în mine, mi-a recomandat să merg la antrenorul de la Clubul Sportiv Orășenesc din Alba. Acolo am început să iau contact cu această disciplină, atletismul. Aveam 14 ani pe atunci, iar antrenorul m-a pus să mă antrenez cu copii cu doi, trei ani, mai mici ca mine; mă uitam de sus la ei, și la propriu și la figurat. Mă simțeam puțin frustrat”, relatează Daniel.

Primul concurs

Este normal ca atunci când ești tânăr să ai un orgoliu mai mare. Toți când am fost mici doream să fim mari și vice-versa. „La trei zile de când am început antrenamentul, sâmbătă, 17 noiembrie 1996, am participat la primul meu concurs de alergare, Crosul Unirii de la Alba Iulia. Un concurs cu tradiție în țară, mai ales în rândul elevilor. Am plecat foarte tare, de la început, nu aveam experiența concursurilor, aveam 1500 de metri de alergat.

La un moment dat, eram cot la cot cu un sportiv, care se uita într-un fel ciudat la mine, vedea că depun un efort considerabil. Dar, nefiind antrenat, undeva pe la a doua parte a cursei am scăzut drastic ritmul și am ajuns pe locul 34 sau 36. Un rezultat foarte bun. Antrenorul a venit la mine și m-a luat în brațe, de parcă nu știu ce podium am luat la vreo mare competiție. La final, câștigătorul concursului a venit la mine și m-a felicitat pentru curaj. Era fix sportivul cu care m-am întâlnit pe traseu! De atunci am trecut de la acea grupă de copii la una cu sportivi cu doi-trei ani mai mari decât mine.

În primăvara următorului an am ieșit campion județean. A ajutat faptul că m-am pregătit cu cei mai buni decât mine. După clasa a VIII-a, am urmat Liceul Militar”, spune atletul Daniel Scrob.

Una dintre cele mai memorabile curse

Daniel are un palmares impresionant. Una dintre cele mai memorabile curse pentru el s-a desfășurat acum șase ani, în Marea Britanie. „Cele mai memorabile competiții pentru mine sunt maratoanele. Acolo efortul este foarte intens. Mi-aduc aminte de Campionatul European al Polițiștilor din Marea Britanie, desfășurat la finalul lunii octombrie, în 2018. Erau 3 grade la ora startului, vânt, ploaie.

A fost o competiție dureroasă pentru mine, și la propriu, și la figurat. Am avut ceva probleme medicale, o contractură pe gambă. Îmi făcusem un plan de cursă, dar mi se dăduse peste cap la jumătatea cursei, din cauza vremii. Nu aveam echipamentul potrivit; aveam doar șort și maiou. A doua parte a cursei am intrat într-un mic șoc termic și muscular. Dar mi-am revenit și am încercat să mă bucur de restul alergării. Am ajuns prin prima jumătate a clasamentului. Am resimțit acea cursă până prin primăvara anului viitor”, povestește agentul șef.

„Am învățat să pierd”

Ca sportiv, viața nu este doar lapte și miere. Nu întotdeauna învingi, iar pierderea e, în acest caz, inevitabilă. „De fel, sunt o persoană ambițioasă și competitivă. Am fost așa de mic. Cu timpul, mi-am dorit să fiu mai bun. Nu mai bun decât cel de lângă mine, ci mai bun decât eu cel de astăzi. Am ajuns la o vârstă și sper ca prin exemplul meu să dau putere și motivație și celor mai tineri.

Pe ultima sută de metri de competiție, dacă sunt primul și am o oarecare distanță de urmăritorii mei, mă bucur, încerc să savurez momentul. Dacă sunt la bătaie cu cineva, trag până la linia de sosire. Iar dacă simt că pierd lupta cu adversarii mei, tot îmi doresc să scot un rezultat foarte bun. La început nu știam să pierd, deoarece nu aveam experiență, înțelepciune. Îmi doream să fiu cel mai bun, să am rezultate foarte bune și mă frustram dacă nu îmi  ieșea așa cum doream. Dar cu timpul am învățat puțin câte puțin de la fiecare competiție, de la antrenori, ori colegi de disciplină. Este necesar să pierzi ca să porți să câștigi”, mărturisește Daniel.

Ca sportiv, ai momente când vrei să te lași

Nu oricine poate face sport de performanță. Pentru aceasta ai nevoie să de acea doză de nebunie ce te scoate din tipare și confort. „Atunci când faci ceva de plăcere, acel ceva va avea continuitate. Dacă ești forțat de cineva să faci un lucru, acel lucru nu va avea continuitate. Mie îmi place să alerg, această pasiune durează de aproape 28 de ani. Chiar dacă am avut și momente grele. Când te pregătești de niște obiective mărețe, când te lupți cu cronometrul, ești aproape masochist. Suferim la antrenamente dacă vrem să ne bucurăm la finalul competiției. Dar la bază este plăcerea. Nu de puține ori m-am întrebat «Cine oare mă pune să alerg? Cine mă fugărește și mă pune să-mi dau sufletul pe pista de atletism?». Răspunsul este «eu, cel de acum»”, declară sportivul.

Dependența de sport

Oamenii pot trăi fără multe lucruri, dar nu neapărat fericiți. Daniel s-ar simți incomplet dacă nu ar mai putea alerga. „Am doi băieți. Încerc să mă împart cât pot de bine și să fiu cât mi prezent în viața de familie, ca tată, cea profesională și să merg mai departe și cu viața de sportiv. Nu e ușor, am făcut foarte multe sacrificii. Vreau să cred că nu am lăsat prea familia la o parte, în favoarea sportului. Dar nici sportul nu pot să-l las, este parte din viața mea. Mă reprezintă, pot spune că sunt dependent de mișcare. Recomand tuturor să aibă «viciul» ăsta”.

O parte din palmaresul lui Daniel Scrob

  • Multiplu Campion Național Masters la probele 1500m și 3000 m indoor, respectiv 1500m si 5000m pistă în aer liber;
  • Vicecampion balcanic masters la 1500 m și 3000m indoor- Istanbul, martie 2023
  • 2018, Alicante, Spania- Vicecampion european cu echipa României la proba de semimaraton
  • Campion național la 1500 m  și Record național la categoria Masters M40- Campionatul Național al M.A.I., iunie 2023 ;
  • Campion național la 1500 m și 5000 m – Campionatul Național Masters – aer liber, august București;
  • 2022, Rotterdam,  Olanda, Jocurile Mondiale ale Polițiștilor și Pompierilor- campion mondial la proba de 10.000m și Vicecampion mondial la proba de 1500m
  • 2023 -European Police and Fire Games-Alicante, Spania:
  •  medalie de aur la proba de cross-country 8 km, individual și cu echipa reprezentativă a României,
  • două medalii de argint la 1500 m și 5000 m,
  • medalie de aur la proba de ștafetă  4×400 m mixt
  • 2024- Bar, Muntenegru-Campion Balcanic Masters la probelele de 1500m, 3000m și Ștafeta balcanică
  • 2024- Campion național la proba de 5000m

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Modificări de trafic pentru evenimentele dedicate Zilei Naționale a României

În intervalul orar 09:30 – 10:30, traficul rutier pe Bulevardul Victoriei din Sibiu va fi închis pentru desfășurarea evenimentelor...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect