Noi fosile de dinozauri, unice în lume, aparţinând unei specii erbivore de până la 6 metri lungime, au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.
Fosilele aparțin unor dinozauri din familia Rhabdodontide, erbivore bipede de talie mică și au o vechime de aproximativ 70 de milioane de ani, scrie europafm.ro.
Potrivit specialiștilor, oasele descoperite sunt într-o stare de conservare foarte bună, fără să fi fost sparte sau deteriorate în mod excesiv în pofida vechimii lor și includ și părți ale scheletului care nu au fost niciodată identificate la Rhabdodontide anterior acestui studiu.
O echipă formată din cercetători de la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti şi de la Departamentul de Paleontologie al unei universități din Budapesta le-a descoperit în apropierea localităţii Vălioara, din judeţul Hunedoara.
„Deși rude apropiate ale acestor dinozauri au fost descoperite și pe alte continente, de exemplu în America de Nord sau chiar Australia, familia Rhabdodontidae în sine a fost strict endemică arhipelagului insular al Europei cu 85 până la 66 de milioane de ani în urmă.
Acest grup de dinozauri ierbivori relativ mici ca și talie, de doi până șase metri lungime, include nouă specii diferite, dintre care trei sunt cunoscute doar din zona Transilvaniei. În plus, multe dintre aceste specii au fost identificate doar recent, în ultimele două decenii”, a declarat drd. Janos Magyar, autorul principal al studiului fosilelor descoperite.
„Astfel de asocieri de resturi scheletice reprezentând diferite părți ale corpului – și care, deci, permit o reconstituire fidelă a morfologiei animalului – sunt extrem de rare în cazul Rhabdodontidelor, iar cea studiată de noi este prima documentată temeinic din împrejurimile Văliorii”, a spus dr. Zolton Csiki-Sava, unul dintre cercetători.
SURSĂ FOTO: Facebook.com / Geoparcul Internațional U N E S C O Țara Hațegului