7.9 C
Sibiu
luni, mai 27, 2024

FOTO: Imagini spectaculoase cu „Mâna lui Dumnezeu”, un fenomen cosmic foarte greu de observat

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Ceea ce apare într-o nouă imagine realizată prin telescop ca o mână fantomatică ce se întinde prin univers spre o galaxie lipsită de apărare este un fenomen cosmic rar întâlnit, au anunțat astronomii pentru CNN.

Camera pentru energie întunecată, montată pe telescopul „Víctor M. Blanco” de la Observatorul interamerican Cerro Tololo din Chile, a surprins o imagine uimitoare a „Mâinii lui Dumnezeu”, o structură cosmică numită „globul cometar”, aflată la 1.300 de ani-lumină de Pământ, în constelația Pupa. scrie b1tv.info.

Publicitate

Globulele cometare sunt un tip de globule Bok, sau nebuloase întunecate.

Publicitate

Acești nori cosmici izolați sunt plini de gaz și praf dens, care sunt înconjurați de matere fierbinte.

Globulele cometare sunt unice, deoarece au cozi lungi, precum cele observate la comete, dar acesta este singurul lucru asemănător cu o cometă la ele, mai scrie CNN.

Astronomii încă nu știu cum ajung globulele cometare să existe în structuri atât de distincte. Noua imagine asemănătoare unei mâini, de unde și supranumele de „Mâna lui Dumnezeu”, prezintă CG 4, unul dintre multele globule cometare găsite în galaxia Calea Lactee.

Norul răsucit pare să se îndrepte spre o galaxie spirală cunoscută sub numele de ESO 257-19 (PGC 21338).

Dar galaxia se află la peste 100 de milioane de ani lumină distanță de globulul cometar. CG 4 are un cap principal alcătuit din praf cosmic, care seamănă cu o mână și care măsoară 1,5 ani-lumină în diametru, iar coada lungă se întinde pe o distanță de 8 ani-lumină.

Un an-lumină reprezintă distanța pe care lumina o parcurge într-un an, adică aproximativ 9.500 de miliarde de kilometri.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cutremur produs în noaptea de duminică spre luni în România

Un cutremur cu magnitudinea 3,5 s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la ora locală 1:41, în judeţul...

Știri pe același subiect