7.3 C
Sibiu
miercuri, aprilie 17, 2024

Întalnirea Internațională a Sașilor revine în august la Sibiu: sunt așteptați peste 10.000 de participanți

Cele mai citite

Astăzi, 26 martie, a avut loc conferința de presă susținută în Sala oglinzilor din sediul FDGR la Sibiu, despre Întâlnirea Internațională a Sașilor. Invitații la o conferință de presă au fost: Martin Bottesch – președintele FDG Transilvania, Michael Schmidt – directorul fundației cu același nume, Andrea Rost – vicepreședinte al Fundației M&V Schmidt și Wolfgang Kober – membru al fundației și președintele Clubului Economic German Transilvania.

Prima întâlnire în acest format a avut loc, tot la Sibiu, în anul 2017. Evenimentul din acest an a fost programat inițial pentru 2021, a fost, însă, amânat din cauza pandemiei.

Scopul întâlnirii a fost întărirea legăturii dintre saşii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine şi trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanţă şcolară. Din acest motiv, organizatorii se așteaptă că numărul participanților să depăşească şi de această dată 10.000.

Programul celor trei zile cuprinde aproximativ 50 de manifestări culturale, care se vor desfăşura în Piaţa Mare, Piața Mică, Piața Huet şi strada Cetății. Sunt planificate concerte, spectacole de teatru şi dansuri populare, prezentări de filme, expoziții, tururi ghidate ale oraşului ş.a. Una dintre expoziții va avea ca temă Diploma Andreană, emisă în anul 1224 de regele maghiar, Andrei al II-lea, document în care au fost precizate drepturile saşilor şi îndatoririle acestora faţă de coroană.

Pentru saşi, Diploma Andreană, de la a cărei emitere se împlinesc 800 de ani, a avut rolul unei constituții. Această expoziție va fi inaugurată la Sala Thalia, în 3 august, la ora 15. Programul va fi afişat pe site-ul FDGT (www.siebenbuergenforum.ro), dar va exista și în formă tipărită.

Primul concert al lui Peter Maffay din România

Primul concert al lui Peter Maffay, din România, este susținut de Fundația M&V Schmidt – fundația fiind și organizatoarea Săptămânii Haferland, un eveniment cultural și etnografic din „Haferland” (Țara Ovăzului), regiune situată între Brașov și Sighișoara, un proiect inițiat de Peter Maffay și de mine, în 2013. Concertul va avea loc pe 4 august, ora 20:00, în Piața Mare din Sibiu și este cu intrare liberă.

„Unul dintre evenimentele importante va fi parada portului popular în ziua de sâmbătă, 3 august. Parada participanților va pleca din Piața Huet, va traversa Piața Mică, Piața Mare, str. Arhivelor, str. Cetății, str. N. Bălcescu și va reveni în Piața Mare. Spre deosebire de 2017, în acest an se va confecționa pentru fiecare grup de participanți și câte un panou în limba română pentru ca publicul să știe din ce localitate este grupul respectiv.

După paradă, de pe scena din Piața Mare vor fi rostite cuvinte de salut de către președinții asociațiilor săsești din diferitele țări, cât și de alte personalități. Și președintele României este invitat să ia cuvântul”, a declarat Andrea Rost.

Urmărește Sibiu 100% în Google NewsUrmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Pr. Sorin Mihalache conferențiază luni la Sibiu

Organizaţia Tinerilor din Sibiu (OTS) organizează luni, 22 aprilie 2024, o conferință cu tema „Valențele fortificatoare ale răstignirii. Observații...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect