20.2 C
Sibiu
duminică, mai 5, 2024

Medicii ne recomandă moderație de Paște

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Medicii ne recomandă moderație de Paște. Pentru ca bunătățile de sărbătoare să nu ne transforme în pacienți trebuie să fim echilibrați la masă. Ouăle roşii, mielul, cozonacul, pasca şi vinul sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale, care snt cele mai appreciate în aceste zile. În euforia sărbătorii, nu trebuie totuşi să uităm consecinţele provocate de  alimentaţia în exces.

Publicitate

Publicitate

Iată câteva sfaturi de la specialiști:

Publicitate

1. Ouăle trebuie consumate în cantităţi limitate, nu mai mult de două pe zi(datorită cantităţii mari de colesterol din gălbenuş), alături de legume proaspete de sezon.

2. Carnea de miel (drob, friptură, etc.) să fie consumată în porţii rezonabile, cu o

bogată garnitură de legume: salată verde, salată de crudităţi, broccoli/conopidă, ciuperci, fasole verde, evitând pe cât posibil garniturile de cartofi, orez sau paste. 

3. Puteţi înlocui carnea de miel cu peşte şi/sau pui, care sunt mai uşor digerabile.

4. Alimentele (carnea şi chiar legumele)să fie gătite, de preferinţă, la cuptor sau grătar, evitând prăjeala în grăsime (untură, ulei, etc.).

5. Dulciurile aduc un aport considerabil de calorii, de aceea trebuie consumate în canţităţi foarte reduse. Nevoia de dulce care apare după masă , poate fi potolită cu o salată de fructe, dar fără frişcă sau alte sosuri dulci. Atenţie la ciocolată: un ou de ciocolată, de exemplu, are circa 500 de kcal şi 32 g de lipide!!

6. Alcoolul în exces, constituie, de asemenea, o abatere frecvent întâlnită cu prilejul sărbătorilor, la noi, ducând la apariţia stării de ebrietate, însoţită sau nu de tulburări digestive, cardiace, etc. Se recomandă, aşadar, un consum responsabil, moderat, inclusiv la cafea şi tutun!

7. După o masă bogată este bine să facem mişcare şi nu să ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. De asemenea, dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între feluri, timp în care se pot face plimbări în aer liber sau alte activităţi fizice.

8. Nu în ultimul rând, recomandăm respectarea regulilor de igienă, pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare:

– nu consumaţi carne ce provine din tăieri clandestine/ambulante, ci numai pe ceacumparată din magazinele/sursele autorizate;

– nici băuturile alcoolice (vin, ţuică) nu trebuie procurate de la comercianţii ambulanţi;

– nu consumaţi carne insuficient tratată termic;

– nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;

– păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;

– menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie.

 

 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

A murit un actor cunoscut pentru rolurile din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”

Actorul britanic Bernard Hill, cunoscut pentru rolurile din „Titanic” şi „Stăpânul Inelelor”, a murit, sâmbătă, la vârsta de 79...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect