Meleșcanu: România se află într-un dialog “destul de constructiv” cu oficialii UE pe tema legilor justiției

România se află într-un dialog „destul de constructiv” cu oficialii Uniunii Europene pe tema legilor justiţiei iar „explicaţiile necesare” vor fi oferite atunci când legile vor fi definitivate, a declarat joi, la Antena 3, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. El s-a referit şi la declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din conferinţa comună pe care acesta a avut-o, miercuri, cu preşedintele Klaus Iohannis. „Dânsul a recunoscut foarte clar că ceea ce trebuie făcut este ca în România să se respecte deciziile Curţii Constituţionale, ceea ce, cu tot respectul, este o chestiune de care nu aveam nevoie, pentru că ştim cu toţii că este un principiu fundamental al funcţionării statului de drept – respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, bune sau proaste, care ne convin sau care nu ne convin”, a spus Meleşcanu referitor la declaraţiile înaltului oficial european.
Astfel, a punctat şeful diplomaţiei române, există un dialog cu reprezentanţii UE în acest sens. „Din acest punct de vedere, noi ne aflăm într-un dialog la ora actuală, un dialog destul de constructiv, în care avem puncte de vedere. Ni le vom susţine şi vom da şi explicaţiile necesare atunci când se va încheia acest proces. Suntem însă într-un proces de postlegiferare, înainte de intrarea în vigoare a acestor legi, care au fost adoptate şi va trebui să vedem foarte clar ce din aceste legi, concret, ce anume creează probleme”, a evidenţiat el.
Totodată, Teodor Meleşcanu a apreciat că „nu există nimic în cele trei legi adoptate care să aducă atingere independenţei justiţiei sau bunei funcţionări a justiţiei”. „Aceasta este, de fapt, realitatea”, a concluzionat el.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, miercuri, că dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Schengen vor fi „în alţi termeni”, locul „natural” al ţării noastre fiind în zona Schengen. „Dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul său în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua”, a afirmat Juncker.
El a apreciat evoluţia statului de drept în România, dar a adăugat că acest progres trebuie să fie unul „ireversibil” iar Comisia Europeană nu va accepta ca ţara noastră „să facă paşi înapoi” pe acest drum.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știri pe același subiect