Românii care își vor petrece concediile din 2024 în Grecia ar trebui să se aștepte la prețuri sensibil mai mari față de anii trecuți.
Sunt schimbări mari în ceea ce privește prețurile a tavernele din țară în ultimul an, anunță presa din Grecia.
„Unde mâncai cu 30 de euro de persoană, acum mănânci cu 50 de euro. Iar în restaurantele „bune” unde plăteai 50 de euro, acum nu îți mai ajung 80 de euro.
Este de vină doar inflația?”, se întreabă jurnaliștii greci.
Principala explicație pentru scumpirile explozive din restaurantele grecești este legată de prețurile mai mari la materia primă.
Un bucătar din Atena, Argyro Koutsou, a povestit cum s-a scumpit galopant uleiul de măsline în ultima perioadă.
„În restaurantul în care lucram înainte, am folosit două uleiuri de măsline, ambele extravirgine: unul pentru tigaie și celălalt pentru preparatele crude”, explică el.
Pe primul l-a cumpărat cu 5,5 euro pe litru, iar uleiul ei „bun”, de la un cunoscut producător din Mani, cu aproximativ 7,5 euro.
Acum acesta din urmă a ajuns la 17 euro, în timp ce prețul la primul a trecut de 10 euro, anunță stirilekanald.ro.