18.1 C
Sibiu
marți, februarie 27, 2024

Fără controale la vamă pentru românii care merg în Grecia

Cele mai citite

Mai mulți europarlamentari români i-a propus ministrului imigrației și azilului din Grecia să ridice controlul la frontiera Schengen dintre Grecia, România și Bulgaria, pentru a ușura intrarea turiștilor în statul elen.

Cei care au lansat această propunere sunt europarlamentarii români: Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos și parlamentarul bulgar Daniel Lorer.

Europarlamentarii îi recomandă oficialului grec să propună – în cadrul reuniunii informale a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne care se desfășoară în 25 ianuarie – ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria și Grecia, potrivit protv.ro.

În scrisoarea comună, demnitarii transmit ministrului Dimitris Kairidis mai multe argumente și solicită ridicarea controalelor cât mai rapid:

”În primul rând, din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria și România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen.

În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluții și rapoarte prin care solicită aderarea deplină la Schengen, care au fost susținute de majoritatea absolută a Camerei.

În al treilea rând, reprezentanții sectoarelor turismului grec și HORECA solicită ridicarea controlului la frontierele terestre, pentru a facilita sosirea turiștilor români și bulgari în Grecia. Acesta ar deveni un factor foarte important al dezvoltării economice, în special în părțile de nord ale Greciei, cu condiția ca granița terestră să devină complet deschisă înainte de perioada estivală.

În al patrulea rând, în momentul de față controalele la frontierele terestre dintre cele trei țări care se află oficial în spațiul Schengen aduc încă pierderi uriașe companiilor de transport și turiștilor, în ceea ce privește costurile de călătorie, câștigurile financiare ratate și timpul. Acesta este un factor pe care nu-l putem subestima în contextul crizei economice și inflației fără precedent.

În al cincilea rând, ridicarea frontierei ar îmbunătăți imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului și a bolilor conexe”, se arată în scrisoarea comună a aleșilor din cele trei țări, conform sursei citate.

De asemenea, europarlamentarii și parlamentari sunt de părere că aplicarea rapidă a deciziei va spori încrederea reciprocă existentă între cele trei state membre și va crește eficiența colaborării lor în cadrul UE.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Oferta săptămânii

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Centura de Sud a Sibiului în dezbaterea aleșilor municipali

Aleșii municipali vor dezbate joi, în ședința Consiliului Local Sibiu, un proiect de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect