25.2 C
Sibiu
joi, iulie 7, 2022

Peste 2000 de elevi și profesori de la Palatul Copiilor, în pericol

Cele mai citite
banner continental
banner continental
banner continental
banner continental

Situație deosebit de gravă la Palatul Copiilor din Sibiu. În urma verificărilor efectuate luni, 26 octombrie, la instalația de gaze naturale de către echipe specializate, s-au constatat numeroase scurgeri de gaze. Conducerea instituției a fost avertizată să înlocuiască vechea instalație cu echipamente noi, deoarece aceasta nu mai este sigură. Mai mult decât atât, potrivit DSP, Palatul Copiilor nu are autorizație sanitară de funcționare, iar din 1 octombrie a expirat contractul de închiriere al imobilului de la Parohia Evanghelică, proprietarul acestei clădiri. În prezent, la Palatul Copiilor fac activități educaționale la cele 22 de cercuri peste 2.000 de elevi, coordonați de 30 de cadre didactice.
În procesul verbal de constatare , societatea autorizată pentru verificări instalații în domeniul gazelor naturale se specifică:

„În urma verificărilor efectuate cu aparatul de detecție s-au constatat numeroase scurgeri de gaze atât la etanșările, cât și la robineții de manevră existenți în instalația de utilizare a gazelor naturale. Recomandăm proiectarea și execuția unei instalații noi de utilizare gaze naturale, deoarece instalația existentă nu mai corespunde din punctul de vedere al siguranței în exploatare, conform Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale.”

proces verbal de constatare
Contactat telefonic și întrebat cât de riscantă este situația din punct de vedere tehnic, directorul societății, Eugen Avrigean a transmis: „Situația este într-un procent periculoasă. În primă fază am transmis să se schimbe câțiva robineți din laboratorul de chimie și din cel de aeromodele, ca să se poată trece iarna, însă instalația actuală fiind foarte veche, trebuie făcută și o instalație nouă”.
În urma acestei situații, directorul Palatului Copiilor a transmis o adresă către Parohia Evanghelică prin care o înștiințează cu privire la necesitatea lucrărilor care se impun la imobil.
adresa director PC
În urma discuțiilor, reprezentanții Parohiei Evanghelice, inspectorul general Ștefan Firu și directorul Palatului Copiilor, Daniel Vecsei au stabilit ca în cursul zilei de joi, 29 octombrie, să aibă o întâlnire în care să caute soluții pentru problemele apărute.

Am făcut adresă de comunicare către biserică, le-am explicat situația și am stabilit o întâlnire cu prim-preotul, în care sperăm să rezolvăm situația cu subsolul și cu centrala. Noi, fiind clădire închiriată, Ministerul Educației nu investește. Probabil va trebui să facem adresă la Minister și să vedem dacă aprobă banii necesari lucrărilor”

, spune Daniel Vecsei, director Palatul Copiilor.

Contractul de închiriere a expirat la 1 octombrie

Aceasta nu este însă singura problemă. Contractul de închiriere pentru Palatul Copiilor a expirat în data de 1 octombrie. Reprezentanții Parohiei Evanghelice susțin că în prezent doresc să încheie un contract pe o perioadă mai lungă de timp cu Palatul Copiilor, intervalul pe care îl vizează fiind de 10 ani. În ședința consiliului de administrație pe care au avut-o săptămâna trecută, s-a luat decizia ca în cazul în care Ministerul Educației va aproba un contract pe termen lung, Parohia Evanghelică va investi 31.000 de euro pentru reabilitarea fațadelor, a subsolului și a acoperișului. Totuși, în acest contract va exista o clauză specială, care, dacă nu va fi respectată, va duce la reziliere.

În ședința consiliului de administratie din 23 octombrie am stabilit că vom investi 31.000 de euro pentru reabilitarea fațadelor, învelitoare și subsol și am hotărât să propunem un contract pe 10 ani, cu o clauză specială și anume: dacă în doi ani nu se fac investiții pentru instalarea unei centrale termice, calorifere și înlocuire ferestre vechi și uși cu termopane contractul se reziliază și nu mai suntem de acord cu funcțiunea de Palatul Copiiilor, tocmai pentru că nu mai prezintă siguranță pentru elevi și profesori”

, se arată în scrisoare de răspuns a Parohiei Evanghelice, transmisă Inspectoratului Școlar și Palatului Copiilor.

Trebuie să mergem să discutăm cu Inspectoratul Școlar să vedem ce facem în regim de urgență, să demarăm proiectul pentru o nouă instalație de gaz și calorifere, nu ne mai gândim la sobele care sunt de 100 de ani. Trebuie să vedem ce posibilități financiare au și ei, pentru că la un contract de 10 ani, Inspectoratul Școlar poate să ceară niște bani de la Ministerul Educației. Consumul de gaz este foarte mare în sobe, se pierde foarte multă căldură prin ferestere și ușile vechi, e logic atunci ca să fundamentezi o cerere la minister. Dacă le spuneam că vrem să ne faceți fațadele nu avea rost, dar o încălzire centrală bine făcută într-un imobil eu zic ca are un fundament serios pentru o cerere de bani. Acum, pentru că ei spun că instalația nu mai corespunde din punct de vedere al siguranței, eu unul n-aș mai avea curajul să-mi duc copilul acolo”

, spune Victor Drăgan, administrator imobile Parohia Evanghelică.
Până acum, chiria lunară a fost de 3.000 de lei, iar pe viitor, potrivit noii legi, reprezentanții Parohiei Evanghelice susțin că aceasta va fi recalculată și se va ajunge la aproximativ 6.000 de lei.
Fără autorizație sanitară de funcționare
Direcția de Sănătate Publică susține că în continuare Palatul Copiilor nu are aviz sanitar de funcționare.

Palatul Copiilor din Sibiu este o unitate de invatamant care nu are, in continuare, autorizatie sanitara de functionare. Autoritatile Directiei de Sanatate Publica Sibiu au transmis conducerii Palatului Copiilor faptul ca managerul unitatii este cel care trebuie sa solicite aceasta autorizatie, insa, pana in momentul de fata, nu a fost depus dosarul in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare”

, a transmis Krisztina Gaal, purtător de cuvânt DSP Sibiu.
Potrivit directorului Palatului Copiilor, subsolul clădirii a fost afectat de inundațiile produse în anii anteriori, astfel încât parchetul începuse să facă mucigai. În prezent, proprietarii imobilului au scos acest parchet, care fusese montat direct pe mozaic și au îndepărtat această sursă de infecție din clădire. Aceștia spun că au scos din podul clădirii aproximativ 500 de saci plini cu moloz și praf, care existau în acea locație în momentul în care clădirea le-a fost retrocedată de primărie, în anul 2008. Totuși, conducerea Palatului Copiilor susține că este nevoie să aibă loc investiții în grupurile sanitare pentru a primi autorizație sanitară, deoarece în prezent cele 6 cabine de toaletă nu sunt compartimentate pe sexe.
Palatul Copiilor este în subordinea directă a Ministerului Educației și nu în administrația Primăriei, precum sunt grădinițele, școlile și liceele. Toate cercurile de la Palatul Copiilor, împărțite pe discipline artistice, culturale, tehnico-aplicative și sportive, sunt gratuite, de acestea beneficiind peste 2000 de elevi de la clasa pregătitoare, până la clasa a XII-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Încă trei cazuri de variola maimuței au fost descoperite în România

Trei cazuri noi cazuri de variola maimuţei au fost diagnosticate în România, informează joi Ministerul Sănătăţii.Este vorba despre trei...
spot_img

Știri pe același subiect