1.3 C
Sibiu
luni, decembrie 9, 2024

RAPORTOR LOCAL. Din nou la mâna sibienilor pentru voturi. Mulți candidați, puțini politicieni

Cele mai citite

În jur de 165 de candidați sibieni ai partidelor politice, plus cei care candidează la președinția României, sunt în această lună la mâna sibienilor, adică la votul lor. Unii candidează pentru prima dată la posturile de parlamentar și intră în contact direct cu cel de care depinde soarta lui politică. De obicei, aceștia provin din partide obscure și fără experiență.

Astfel, discuția decurge mai stângaci și superficial, iar în cele mai multe cazuri alegătorul nu-i reține numele, ci, poate cel mult, numele partidului. Ce să mai vorbim despre proiectele sale și misiunea lui în cazul în care va ajunge parlamentar?

Alții, mai versatili, cu experiență în spațiul public, în special din partidele clasice de după 1990, candidează, cel puțin, pentru a doua oară și atunci au impresia că știu ce să-i spună sibianului pentru a-l vota la alegerile din această lună. Chiar și cel care merge pentru prima dată în fața alegătorilor, dacă este dintr-un partid mare, atunci are o șansă mai bună, pentru că partidul îl definește. Avem și politicieni în Sibiu care au dat ochii cu sibieni în mai multe rânduri. Câteodată au avut susținere politică datorită prestigiul personal și a partidului în societatea sibiană și au crezut că merită voturile depline.

Din acest punct de vedere, dacă ești un candidat de la Putere sau din Opoziție este un lucru însemnat pentru alegătorul sibian. Te poate admonesta verbal dacă lucrurile merg prost în țară, când ești la Putere cu partidul, iar dacă vii din Opoziție, ți se spune că nu ești destul de guraliv în Parlament sau la Guvern. Dar măcar te știe sibianul. Practic, ai de-a face cu un urcuș și un coborâș pe măsura dăților în care ai candidat la postul de parlamentar.

Cele mai hilare și jenante dialoguri cu sibieni sunt însă pentru cei care au fost impuși pe listele de partid de la Centru pentru a candida la alegerile parlamentare. De multe ori, se întâmplă ca aceștia să nu trezească niciun sentiment în rândul alegătorului sibian sau să fie cel mult salutat, din complezență, de acesta.

Cert este că există politicieni în județulSibiu care au strâns fără să își dorească, dar nu au încotro, mâna a sute de mii de alegători din județ și a trebuit să-l asculte pe fiecare în parte. S-au plimbat prin tot județul pentru a sta de vorbă cu sibienii și a le cere votul direct. Este momentul în care sunt la mâna alegătorului sibian și nu prea au ce face.

În această situație au fost și sunt candidați precum Ioan Cindrea, Raluca Turcan, Ion Ariton, Nicolae Neagu, Corneț Știrbeț, Gheorghe Suditu, Constantin Șovăială, Viorel Arcaș, Ovidiu Sitterli, Dan Barna sau Bogda Trif. Numai ei știu câte mâini au strâns, în speranța că vor beneficia de privilegii parlamentare pentru patru ani. Dacă punem la socoteală că unii au avut mai multe mandate, atunci gestul de a saluta alegătorii aproape că a devenit, dincolo de curtoazie, un tic nervos. Pentru că în campania electorală, vor-nu vor, sunt la mâna alegătorului sibian la propriu. Oricum, sunt câștigați pentru că au făcut și turism în județ.

Din păcate, pe candidații la președinția României nu prea i-am văzut la Sibiu, iar cei care au venit nu prea s-au întâlnit direct cu sibienii, ci doar cu membrii partidelor din care fac parte. Păcat, dar votul lor în județul Sibiu s-a transformat într-o adevărată loterie. O să vedem pe cine vor vota sibienii, începând de duminică.     

Urmărește Sibiu 100% în Google News   

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Horațiu Potra a fost reținut pentru 24 de ore. Ce acuzații i se aduc

Horaţiu Potra a fost reţinut, duminică noaptea, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect