7.7 C
Sibiu
duminică, aprilie 21, 2024

Biblioteca Astra Sibiu donează mii de cărți bibliotecilor raionale din Republica Moldova

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

În intervalul 21-27 noiembrie 2023, o delegație din județul Sibiu, inclusiv reprezentanți ai Bibliotecii ASTRA, a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova în cadrul proiectului „Trei culori și o singură credință: românească”.

Acest proiect, implementat de Consiliul Județean Sibiu și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, a avut ca obiectiv facilitarea interacțiunii culturale între cele două țări și inițierea acțiunilor menite să sprijine progresul educațional al comunităților din statul vecin.

„Este întotdeauna o bucurie și o mare onoare să susținem românismul. Proiectul «Trei culori și o singură credință: românească», derulat de Consiliul Județean Sibiu în perioada mai – noiembrie 2023, promovează afirmarea valorilor culturale, identitare și spirituale comune ale cetățenilor din regiunile cu care suntem înfrățiți. Ne dorim să dezvoltăm relațiile create cu vecinii noștri de pe celălalt mal al Prutului și, în special, să le oferim sprijinul necesar pentru afirmarea propriei identități – exact ca un frate mai mare. Acțiunile noastre în Republica Moldova vor continua și dorim ca în viitor să se concretizeze în proiecte și mai ample, cel puțin la fel de valoroase ca acesta care tocmai se încheie”, spune Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

În conformitate cu obiectivul general al proiectului, care vizează „crearea unui cadru adecvat de cooperare, atât instituțional, cât și uman, pentru românii din Republica Moldova și din România, în vederea cunoașterii, păstrării, dezvoltării și promovării valorilor culturale comune și a identității și spiritualității cetățenilor”, bibliotecarii ASTRA au donat peste 4000 de cărți în limba română către bibliotecile raionale din Baraboi, Cahul, Dondușeni, Edineț, Glodeni și Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Aceste cărți, provenite din donațiile comunității sibiene și din producția editorială proprie, acoperă o gamă diversă de domenii precum istorie, beletristică, lingvistică, literatură pentru copii și adolescenți, artă, psihologie, geografie, turism, monografii și biografii. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău și Biblioteca Națională a Republicii Moldova au sprijinit acțiunile de donație către bibliotecile raionale.

„Prin această vizită și prin darul pe care l-am oferit cu mare drag prietenilor de peste Prut susținem promovarea și valorificarea culturii românești, precum și dezvoltarea fondului de carte scrisă în limba română. În bibliotecile din localitățile vizitate încă există carte scrisă în limba română, dar cu grafie chirilică. Ne dorim ca, treptat, cartea scrisă în alfabetul latin să fie majoritară acolo unde se vorbește predominant limba română. Pe lângă alte domenii, am dus volume de literatură română editate în anii recenți, căci am remarcat că există interes crescut pentru lectură, cultură și artă românească în țara vecină. Vom continua asemenea acțiuni, astfel încât aceste relații de apropiere să fie o punte culturală între România și Republica Moldova”, a declarat dl. Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Marius Țichindelen: preotul care are grijă de sufletele celor fără discernământ

Există suferință în lume, însă unii dintre noi se întâlnesc zilnic cu ea. Dar oare problemele noastre cotidiene sunt...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect