7.7 C
Sibiu
duminică, aprilie 21, 2024

România. 105 ani de ne(-)am unit. România văzută prin ochii și inimile a 105 dintre sibieni (IV)

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

România e, înainte de orice, un miracol. Cu bunele și cu relele ei. Nu e un moft, o toană cu care ne-am trezit la purtător și, ca un dat, trebuie să ne suportăm condiția. Și, mai mult decât atât, România nu e o chestiune de ziua a șaptea. Sau, mai exact, nu are o zi anume în care să ne simțim români. 1 Decembrie e doar (încă) un pretext să ne fie bine. Și să ne certifice că țara aceasta, în ciuda tuturor celor care au încercat și încearcă să o ”deromânizeze”, are puterea și tăria de a ne crește idealurile, de a ne încăpățâna să ne bucurăm de ea. 105 ani de sacrificii, încercări, tristeți și oaze de lumină, care ne-au jalonat și normat destinul fiecăruia dintre noi, cu ai noștri, de aici și de Dincolo. O țară care întinerește cu fiecare an ce s-ar încumeta să o îmbătrânească. Pentru că România e un tărâm de poveste, în care tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte se nasc cu fiecare prunc în parte, care îi reînvie și îi duce mai departe vecinătatea ei cu nepieirea.

Nu cred că am ști ce să îi dorim României, de Sărbătoare. În afară de faptul că poate ar fi timpul ca și ea, țara în care ne urzim devenirile, să fie mândră de noi.

În acest an, Sibiu 100 % vă propune să vedeți România prin ochii și inimile a 105 dintre sibieni. Oameni care, la 105 ani de la momentul Marii Uniri, se prind într-o horă de suflet, pentru a intona un imn al simțirilor și gândurilor de drag pentru o țară pe care, invariabil, aproape toți dintre cei contactați să ne transmită un gând despre România, o consideră Acasă.

La mulți ani, România! Și, te rugăm, să ne rămâi casă și Acasă!

Denisa Rusu: România pentru mine înseamnă Țara tuturor posibilităților.

Adela: România pentru mine înseamnă acasă, locul unde sufletul meu se odihnește și se regăsește; e locul unde m-am născut, locul unde am crescut și cresc, și locul unde vreau să mor.

Olga: Pentru mine, România reprezintă mult mai mult decât o tară. Este locul în care am simțit ca m-a primit cu atâta căldură, dragoste și încurajare când am ajuns aici. Având in vedere faptul ca am venit din Republica Moldova, în România, singură la 16 ani, clar, România are o însemnătate, un loc aparte în sufletul meu. E locul în care am crescut din multe puncte de vedere si acum îi pot spune acasă.

Ana: Pentru mine România înseamnă un colț unic de lume deoarece este țara în care m-am născut şi dezvoltat ca persoană, dar şi imperfecțiune, fiind plină de defecte care mă amăgesc.

Mihaela Iuga: România pentru mine înseamnă întreaga țară , dar mai ales zona  Transilvaniei. Iubesc România și nu cred că aș putea  trăi în altă țară. Chiar dacă copiii își doresc să plece să studieze în alte țări, încerc să le arăt cât de minunată este țara noastră. Și pentru că ne apropiem de Sfintele sărbători de Crăciun, îmi dau seama cât de plăcută este atmosfera sărbătorilor petrecută cu toți cei dragi ACASĂ. Noi mai respectam tradițiile începând de la tăiatul porcului, din care pregătim toate bunătățile, și continuând cu sarmale, cozonaci. În Ajun copiii vin la colindat… Toate acestea înseamnă mult pentru mine și familia mea. Iubesc România pentru tot ce are ea: mare, munte locuri minunate! Iubesc România pentru că este ACASĂ. La mulți ani, români! La mulți ani, România!

Andra Iakob: Singura țară pe care o s-o pot numi casă vreodată

Giorgia: Pentru mine România înseamnă „acasă”. Este locul unde trăiesc, unde am copilărit și de unde am învățat cele mai bune deprinderi ale mele.

Andrei Stoian: Pentru mine România este acasă. Consider că fiecare dintre noi trebuie să facă ceea ce îi stă în putință în a cunoaște, promova și proteja valorile culturale care ne definesc ca popor. Fiecare dintre noi trebuie să încerce să devină cât mai bun, atât din punct de vedere socio- uman, cât și professional.

Anda Dobre: România pentru mine este o țară frumoasă, cu valori unice și cu peisaje foarte frumoase. Aici este casa mea.

Ștefan Luca: Pentru mine România este o țară extraordinară. Țara unde m-am născut, unde trăiesc și unde am să mor.

Cosmin Bordean: Pentru mine România este patria mamă, cea care ne-a oferit adăpost, hrană și tot ce am avut nevoie ca să trăim. Îmi iubesc patria și sunt mândru că sunt român!

Andi Belea: Pentru mine România înseamnă acasă.

Lazăr Ionela Gabriela: România înseamnă pentru mine acasă, locul unde mă regăsesc.

Popa Maria Teodora: România pentru mine înseamnă un loc de comuniune între suflete. Este o țară care acum înflorește, este cel mai frumos dar pe  care poate c l-am primit și trebuie să-l ducem mai departe.

Marius Stănică: Pentru mine România și a trăi aici, reprezintă un îndemn permanent la a judeca mai puțin și de a avea mai multă răbdare cu oamenii. O povață de ascultat, altfel riști să devii un geniu pustiu, să fii cuprins de mania grandorii, acaparat de o falsă superioritate, făcând rău ție și celor din jur.

Iulian Răzvan Butnariu: Pentru mine România înseamnă acasă, înseamnă totul, mereu mă voi mândri că sunt român și că am avut ocazia și totodată norocul să mă nasc aici, indiferent unde mă va duce viața.

Ioan Gabriel Tulbea: Există pe lume foarte puține lucruri care să-mi facă inima să bată mai tare în piept decât țara mea, România. Pentru mine, această patrie minunată nu reprezintă doar casa mea, ci reprezintă rezultatul a câteva mii de ani de istorie întortocheată care, cumva, au adus la ceea ce avem acum. Măcar o zi pe an fiecare dintre noi ar trebui să își aducă aminte de aceste lucruri și să lase la o parte orice treburi sau probleme ar avea țara noastră și să se mândrească de patria-mamă.

Ștefan-Adrian Tulbea: România nu este doar o țară și un steag, România este rezultatul a multor secole de războaie și bătălii duse de către strămoșii noștri. România nu este doar un spațiu de pe o hartă, este sacrificiul dat de nenumărate generații de români și chinul acestora sub stăpânirea străină. Cu toate acestea România reprezintă și speranță, iubire și onoare pentru care și-au dat viața milioane de oameni.

Radu: Pentru mine România reprezintă casa mea. O casă veche, întradevăr, și un pic stricată, dar în timp se poate repara. Îmi place România și Sibiul, în sine, că este foarte diversificat cultural”,

Rafael Țichindelean: România este pentru mine căminul meu, mama mea și mândria mea ca om. Este locul în care îmi găsesc eu apartenența, în pământul strămoșilor mei, pentru care s-a vărsat mult sânge și pe care trebuie să îl prețuim și ocrotim veșnic.

Alin Ciobanu: Pentru mine, România este țara natală, plină de bogății și peisaje mirifice, ce așteaptă a fi descoperite.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Marius Țichindelen: preotul care are grijă de sufletele celor fără discernământ

Există suferință în lume, însă unii dintre noi se întâlnesc zilnic cu ea. Dar oare problemele noastre cotidiene sunt...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect