0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Onoarea municipiului stă în 85 de personalități și în 93 de eroi martiri. Cetățenii de Onoare ai Sibiului (I)

Cele mai citite

În Sibiul democratic, de după Revoluția din 1989, la fel ca în întreaga României, s-a instituit practica acordării titlului de cetățean de onoare. Aceștia sunt oameni premiați simbolic de comunitatea din care fac parte sau în sprijinul căreia și-au depus eforturile ori au contribuit decisiv la îmbunătățirea imaginii comunității sau la marcarea unor momente importante din istoria unei localități.

La începutul anilor 1990, Consiliul Europei a lansat o altă modă, ce a prins bine în estul Europei: înfrățirea localităților din fostul spațiu comunist cu cele din Occident. După ce înfrățirea au fost parafată, între aceste localități au fost derulate tot felul de acțiuni umanitare, culturale, sociale și mai ales schimburi de experiență în plan administrativ. Consolidarea acestor relații de înfrățire, dar și sprijinul financiar și logistic venit din partea comunităților din Vestul Europei, au dus și la conferirea de titluri de Cetățean de Onoare pentru partenerii din străinătate din partea autorităților locale, în special pentru șefii din instituțiile publice din Vest.      

În plus, municipiul Sibiu are și altă particularitate. Mulți dintre sașii plecați în perioada comunistă din Sibiu au fost și printre primii care s-au întors în municipiu după 1989 și au pus umărul la consolidarea unor relații între municipalitatea sibiană și cea din Vestul Europei, în special din Germania. Căderea Zidului Berlinului și reunificarea Germaniei a creat un sentiment aparte și pentru etnicii sași, care au revenit la Sibiu și au sprijinit îndeaproape consolidarea valorilor europene ale Sibiului și ale județului.

De la momentul plecării din România, în anii 1960 și 1970 și până la Revoluție, sașii din Germania și-au consolidat statutul social, însă nu au uitat legăturile cu comunitatea lor din România. Astfel, aceștia și urmașii, dorind să păstreze legătura cu trecutul, au redescoperit Sibiul și împrejurimile lui. Din rândul sașilor plecați în perioada comunistă s-au ridicat adevărate personalități, în toate domeniile, care acum fac cinste orașului nostru. Totodată, anii `90 a fost momentul în care festivitățile între orașele înfrățite și decernarea titlurilor de cetățeni de onoare erau la mare preț, lucru care, ulterior, s-a mai diminuat datorită apropierii de valorile europene.

Un alt moment important în istoria Sibiului care a făcut ca Cetățenii de Onoare ai Sibiului să fie stabiliți pe bandă rulantă a fost „Sibiu 2007. Capitală Culturală Europeană”, poate cea mai mare onoare avută de vreo comunitate din România de după 1989. A fost un momentul decisiv în istoria Sibiului, iar administrația orașului a fructificat la maximum acest statut.

Un alt val de Cetățeni de Onoare a apărut în municipiu ca urmare a recunoașterii meritelor celor care au luptat împotriva comunismului (evenimentele din decembrie 1989 din oraș), când Sibiul a înregistrat cele mai multe victime raportate la populația orașelor din țară, adică peste 100 de persoane decedate. O pată rușinoasă pe obrazul unui oraș martir.

În plus, în cei 35 de ani de la Revoluție, unii sibieni au făcut performanță în domeniile lor de activitate, iar comunitatea a ținut să le mulțumească și să le recunoască meritele.

Titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Sibiu” se acordă de municipalitate din 1991. Până în prezent, 85 de personalități au primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Sibiu, la care se adaugă eroii martiri ai Revoluției din Decembrie 1989, 93 de persoane. Cele mai multe titluri de cetățeni de onoare ai Sibiului le-a acordat Klaus Iohannis (38), urmat de Dan Condurat (29), Astrid Fodor (11), Aurel Maxim (3), Sorin Șerbu (2) și Petru Trif (1). Eroii martiri de la Revoluția din Decembrie 1989 au primit titlul de cetățean de onoare în timpul mandatului lui Dan Condurat.

În această primă parte a articolului vă prezentăm Cetățenii de Onoare ai Sibiului care au primit această distincție în mandatele de Primar ale lui Klaus Ionhannis și Astrid Fodor.

Inventarul cetățenilor de onoare

În acest moment, în municipiul Sibiul 84 de personalități din aproape toate domeniile de activitate au primit titlul de cetățeni de onoare, la care se adaugă eroii revoluției din Decembrie 1989.

Sibiu 100% vă prezintă cetățenii de onoare ai municipiului Sibiu și meritele pentru care au primit această distincție. Toți au contribuit în felul lor la tot ceea ce înseamnă astăzi Sibiul democratic, european și valorile pe care le promovează în lume.               

Titlurile de Cetățean de Onoare acordate de primarul Astrid Fodor

2023        

DUMITRU BUDRALA – regizor, director Astra Film, fondator al Festivalului Internațional de cinema documentar de la Sibiu „Astra Film Festival”, membru fondator al Asociației „Sibiu – Capitală Culturală Europeană”. Este fondator și președinte al Fundației Astra Film, iar titlul l-a primit pentru întreaga sa activitate artistică și pentru promovarea valorilor culturale sibiene.

General de brigadă, prof. univ. dr. ing. GHIȚĂ BÂRSAN, Comandant (Rector) al Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu, a primit titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Sibiu” pentru contribuția deosebită la dezvoltarea învățământului superior sibian și în viața orașului.

2022

Profesor univ. dr. SABIN ADRIAN LUCA, fostul director al Muzeului Național Brukenthal, a primit titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Sibiu” pentru întreaga sa activitate de promovare a valorilor culturale, arheologice și istorice, precum și pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național.

GÖTZ TEUTSCH – muzician, născut în Sibiu în anul 1941, care a devenit unul dintre cei mai importanți violonceliști ai lumii, ca o recunoaștere binemeritată din partea orașului natal al acestui muzician de excepție care, printr-o viață dedicată culturii și artei, a reprezentat Sibiul pe cele mai importante scene ale lumii.

ADRIAN TOMA ORDEAN – compozitor, producător muzical si interpret român contemporan de muzică pop-rock, cunoscut pentru fondarea formatiei COMPACT, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România, pentru contributia sa artistică la dezvoltarea muzicii pop-rock din România, dar si pentru promovarea tinerelor talente si dezvoltarea vieții muzicale din Sibiu.

2021

CONSTANTIN CHIRIAC, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, pentru contribuția deosebită la promovarea municipiului Sibiu pe plan național și internațional, pentru prestigioasa activitate culturală, artistică, educațională și de cercetare și pentru transformarea Sibiului – prin Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – într-un important centru de dezvoltare a artelor spectacolului.

2019

SILVIA MACREA, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, ambasador al tradițiilor orașului și zonei Sibiului. Ansamblul folcloric profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” este cea mai veche formație de dansuri populare a României și una dintre cele mai vechi din Europa. Ansamblul activează neîntrerupt din anul 1944, în municipiul Sibiu, România, în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.  

HASSO PLATTNER, miliardar german, cu origini sibiene, partener al comunitătii locale prin sustinerea învătământului superior sibian. Părinții săi au locuit pe strada Tipografilor. A făcut o donație de peste 4 miliaone de euro pentru universitatea sibiană.

2017

FRIDERIC GÜNTHER NUSS, artist fotograf sibian, membru FIAP, răsplătit cu distincţia de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică, cu o activitate profesională susținută în media locală și națională, dar și cu o activitate artistică îndelungată prin care a adus un plus de imagine Sibiului și României.

LUCIA ANA ȚEPOSU MARINESCU, una dintre cele mai importante figuri ale muzeisticii și arheologiei clasice greco-romane din țara noastră, pentru studiile și cercetările sale considerate esențiale pentru istoria României, a culturii și civilizației transilvănene.

2015

FRANK-WALTER STEINMEIER, Ministrul Federal al Afacerilor Externe al Germaniei, pentru implicarea susținută în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, precum și pentru contribuția sa la desemnarea Sibiului drept Capitală Culturală Europeană în 2007. A devenit între timp președintele Germaniei.

Klaus Iohannis, cei mai mulți Cetățeni de Onoare, în cele mai definitorii momente ale Sibiului post-decembrist

2013

PAUL NIEDERMAIER, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, doctor în arhitectură, membru corespondent al Academiei Române, cel mai important specialist din România în studiul istoriei oraşelor, pentru lucrările sale legate de Transilvania în general şi de Sibiu, în special.

NICOLAE BARCAN, decanul de vârstă al artei plastice sibiene – pentru implicarea sa în activitatea filialei sibiene a Uniunii Artiştilor Plastici din România, pentru maniera inconfundabilă în care a redat Sibiul în multe dintre picturile sale.

MIRCEA MUREŞAN, cel mai în vârstă regizor român în viaţă, în palmaresul căruia se înscriu filme de referinţă din cinematografia românească, cum sunt „Răscoala”, „Baltagul”, „Blestemul Pământului” şi „Blestemul Iubirii”, „Horea”, pentru legătura pe care o păstrează cu Sibiul natal şi pentru filmările pe care le-a realizat, de câte ori a fost posibil, în zona Sibiului.

HORST KLUSCH, specialist de renume internaţional în domeniul ceramicii, posesorul celei mai bogate şi mai reprezentative colecţii ce ilustrează dezvoltarea olăritului artistic în Transilvania, pentru iniţierea Cercului de colecţionari ceramişti din Sibiu şi a Târgului Olarilor din Sibiu.

SHUJI KOGI, secretar general al EU-Japan Fest Japan Committee, pentru susţinerea Teatrului Naţional „Radu Stanca” şi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pentru facilitarea schimburilor teatrale între Sibiu şi Japonia şi a prezenţiei voluntarilor japonezi în Sibiu, pentru contribuţia la înfrăţirea între Sibiu şi Takayama .

2012

MIRCEA PĂCURARIU, membru corespondent al Academiei Române, preot profesor, doctor în teologie şi istoric – pentru activitatea sa neîntreruptă de peste 50 de ani în învăţământul superior teologic sibian şi pentru articolele şi cărţile sale de referinţă legate de Sibiu.

2010

ȘTEFAN ORTH, artist plastic, pentru promovarea imaginii Sibiului în ţară şi în lume prin lucrările sale, în special de gravură şi pentru contribuţia sa la programul Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007.

2009

HELMUT KREUTZ, antreprenor german, pentru ajutorul său financiar substanţial la reabilitarea Bisericii Evanghelice din Sibiu, unul din simbolurile marcante ale oraşului.

2008

DAN PERJOVSCHI, cel mai cunoscut artist plastic român contemporan, pentru iniţiativa construirii în Sibiul natal a unui atelier-arhivă de artă contemporană, viitor centru cultural.

2007

SUSANNE KASTNER, vicepreşedinte al Bundestagului German, pentru implicarea sa în proiecte culturale în Sibiu şi diverse acţiuni umanitare în oraş şi împrejurimi.

SERGIU NISTOR, arhitect, comisar guvernamental pentru Programul Sibiu-Capitală Culurală Europeană 2007, pentru contribuţia la reuşita programului şi la reabilitarea centrului istoric al Sibiului. Consilier prezidențial în mandatul lui Klaus Iohannis.

ADRIAN IORGULESCU, ministru al Culturii şi Cultelor, pentru aportul la Programul Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007.

GUY DOCKENDORF, director general în Ministerul Culturii din Luxemburg, pentru deosebitul sprijin şi implicarea directă în nominalizarea Sibiului drept Capitală Culturală Europeană.

OCTAVIE MODERT, secretar de stat pentru cultură, educaţie şi cercetare în Luxemburg, pentru susţinerea Sibiului în vederea conferirii titulaturii de Capitală Culturală Europeană.

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU, prim-ministru al României, pentru sprijinul acordat Programului Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007, extinderii şi modernizării aeroportului sibian, reabilitării unor şcoli din oraş.

TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României, pentru implicarea în programul Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007.

HANS CHRISTIAN HABERMANN, preşedintele Fundaţiei Saşilor Transilvăneni, pentru finanţarea renovării unor clădiri din centrul istoric al Sibiului, a unor evenimente culturale, pentru lobby-ul pe care îl face în Europa Centrală şi de Vest pentru Sibiu.

PETRE SBÂRCEA, unul din cei mai cunoscuţi dirijor români contemporani, cadru didactic la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, pentru aportul său la dezvoltarea vieţii muzicale din Sibiu, unde a debutat la pupitrul orchestrei Filarmonicii de Stat, orchestră de care îl leagă 50 de ani de activitate, din care cei mai mulţi ca prim-dirijor; între anii 1976-1990 a fost şi director al Filarmonicii de Stat Sibiu.

MUGUR ISĂRESCU, guvernatorul Băncii Naţionale a României, pentru contribuţia la dezvoltarea Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi a staţiunii Păltiniş.

2004

MIRON TUDOR MITREA, ministru al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului în Guvernul Adrian Năstase, pentru implicarea în realizarea de locuinţe şi alte investiţii în Sibiu, cum ar fi Cartierul Reșița.

RĂZVAN THEODORESCU, academician, ministru al culturii şi cultelor, pentru susţinerea instituţiilor culturale din Sibiu, pentru contribuţia la cofinanţarea Festivalului Internaţional de Teatru, al celui de Film Antropologic şi de Jazz, pentru susţinerea candidaturii Sibiului la Programul Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007.

ALTEŢA REGALĂ MARELE DUCE HENRY DE LUXEMBURG, cu ocazia vizitei la Sibiu, pentru contribuţia statului luxemburghez la restaurarea imobilului din Piaţa Mică, devenită „Casa Luxemburg”, simbol al legăturilor istorice dintre cele două zone ale Europei.

ALTEŢA REGALĂ MAREA DUCESĂ MARIA DE LUXEMBURG, cu ocazia vizitei la Sibiu, pentru contribuţia statului luxemburghez la restaurarea imobilului din Piaţa Mică, devenită „Casa Luxemburg”.

2003

ROSELYNE LEFRANÇOIS, viceprimar al oraşului francez Rennes, pentru dezvoltarea relaţiilor între Rennes şi Sibiu, atât înaintea cât şi după înfrăţirea celor două oraşe.

EDMOND HERVÉ, primar al oraşului francez Rennes, pentru dezvoltarea relaţiilor între Rennes şi Sibiu, atât înaintea cât şi după înfrăţirea celor două oraşe.

TEODOR TULPAN şi LUCIAN BOGDAN, alpinişti şi salvamontişti sibieni- pentru performanţa de a duce Sibiul, la propriu, pe cele mai înalte culmi, prin cucerirea, la 22 mai 2003, în cadrul primei expediţii integral româneşti, a „Acoperişului Lumii”, Everestul.

MIHAI ALBU, baschetbalist format la Sibiu, profesor de sport la liceul THG din Wolfenbüttel, pentru performanţele sportive, pentru acţiunile de sprijin a sportului sibian şi pentru cele umanitare, concretizate în donaţii pentru Leagănul de copii din Sibiu.

2002

OTTO SCHILLY, ministru federal de interne al Germaniei – cu ocazia vizitei la Sibiu, pentru promovarea imaginii României, în general şi a Sibiului, în special, în ţara sa.

JOSEF DEIMER, primar general al oraşului Landshut, cel mai vechi primar în funcţie din Germania, pentru implicarea sa activă în demersul integrării europene a României şi iniţiativa înfrăţirii oraşului Landshut cu Sibiul.

2001

JEAN-PIERRE ANDRÉ KALLENBACH, inginer diplomat, membru de onoare al Uniunii Internaţionale a Transportatorilor Publici, pentru contribuţia sa, în calitate de director general al Transportului Public Lausanne, la dezvoltarea transportului în comun sibian, concretizat în donarea unor mijloace de transport şi piese de schimb.

CONSTANTIN OPREAN, profesor universitar doctor, prorector al Universităţii „Lucian Blaga”din Sibiu, pentru activitatea sa în domeniul academic şi al cercetării ştiinţifice, pentru aportul său la construirea noi Facultăţi de Inginerie din Sibiu, a Sălii Polivalente Transilvania, pentru susţinerea sportului de performanţă sibian.

ION BESOIU, unul din cei mai mari actori români, simbol al teatrului şi filmului românesc, care în primii 16 ani de activitate a jucat pe scena teatrului sibian, iar în anul 1997 a înfiinţat Fundaţia „Sibiul Vechi”, pentru întreaga sa activitate artistică şi pentru efortul de reînviere a „spiritului sibian”.

2000

EBERHARD SCHAICH, profesor universitar doctor, rector al universităţii „Eberhard Karls” din Tübingen, Doctor Honoris Causa al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, pentru bursele acordate cadrelor didactice şi studenţilor sibieni, pentru dezvoltarea unor programe de cooperare între centrul universitar Sibiu şi oraşul universitar Tübingen.

SABINA COJOCAR, membră a lotului olimpic de gimnastică, triplă campioană europeană de junioare şi vicecampioană cu echipa la sol, la Campionatele Europene de la Paris, pentru cariera excepţională în gimnastică, începută în Sibiul natal.

CHRISTOPH-MICHAEL KLEIN, episcop al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană (Lutherană) din România, cu sediul în Sibiu, doctor în teologie, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Viena, autor a peste 200 de studii, articole şi comunicări, precum şi a unor cărţi de teologie, pentru întreaga sa activitate, inclusiv pentru cea ecumenică, desfăşurată atât la nivel naţional cât şi internaţional

PAUL PHILIPPI, profesor universitar doctor, cu studii universitare de teologie şi istorie în Germania şi Elveţia , fondator şi preşedinte, apoi preşedinte de onoare al Forumului Democrat al Germanilor din România, cu sediul în Sibiu, pentru activitatea ştiinţifică, didactică şi politică, pentru acţiunile întreprinse în străinătate cu scopul de a face cunoscută istoria ţării noastre şi în particular cea a Sibiului.

Î.P.S. ANTONIE PLĂMĂDEALĂ, mitropolit al Ardealului, Crişanei şi Maramureşului, doctor în teologie, membru de onoare al ASTREI, pentru întreaga sa operă filozofică, teologică şi literară

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect