14.1 C
Sibiu
miercuri, iulie 9, 2025

RETROSPECTIVĂ. Cei mai longevivi primari din județ între 1990 – 2024

Cele mai citite

Sibiul democrat de după 1989 ne-a adus, pe lângă libertate, și opțiunea politică de a ne alege primarul în comunitatea în care trăim. Indiferent că este vorba despre comună, oraș sau municipiu, odată la 4 ani suntem chemați să ne alegem primarul, adică gospodarul urbei. De votul nostru depinde viitorul comunității.

Există comune în județul Sibiu în care ani la rând locuitorii au ales aceeași persoană în funcția de primar și se mândresc cu acesta. Au investit într-un om care a făcut tot ceea ce i-a stat în putere pentru ca așezarea respectivă să se ridice social, cultural, economic și să intre în rândul comunităților europene. La rândul său, primarul a investit timp, muncă, pricepere, capacitate de dialog și profesionalism atunci când a venit vorba despre atragerea de fonduri europene și de la Guvern, dar și multă agilitate și diplomație politică, în condițiile în care instabilitatea guvernelor post-decembriste și-a lăsat din plin amprenta asupra societății în general.

banner
banner
banner

Astfel de primari care au rezistat presiunii politice, așteptărilor firești ale oamenilor din localitatea respectivă și provocărilor administrației fac acum istorie în politica și administrația județului Sibiu de după Revoluție. Și au în continuare sprijinul comunităților locale și pot ieși la pensie din funcția de primar.

Sibiu100% a realizat topul celor mai longevivi primari din județul Sibiu. Cei mai profesioniști primari ai județului Sibiului vin din zona rurală, în sensul că cei mai longevivi șefi de administrație sunt primari de comune. Dacă în mediul urban din județ schimbarea primarilor este la ordinea zilei (exceptând, poate, municipiul Sibiu), în mediul rural lucrurile sunt foarte bine așezate. Aici se vede unitatea comunității în promovarea proiectelor importante, fie de infrastructură, fie culturale ori turistice. Cu câteva luni înaintea alegerilor locale din 9 iunie, vă prezentăm cei mai longevivi primari din județul Sibiu. Avem un primar de 8 stele, în persoana lui Niculae Dancu, primarul din comuna Păuca, urmează un altul de 6 stele și jumătate, Ioan Șchiau, primarul din comuna Mihăileni, iar podiumul este încheiat de 3 primari de șase stele: Elena Marian, comuna Brateiu, Maria Greavu (Loamneș) și Ilie Avram Pinte (Valea Viilor), care au în palmares câte 6 stele.

Valoarea stelelor însă o lăsăm la aprecierea dumneavoastră și a locuitorilor comunelor pe care le reprezintă aceștia. Trebuie precizat că am notat cu câte o stea fiecare mandat de 4 ani a unui primar. Imediat în apropierea podiumului primarilor din județul Sibiu se situează un alt grup de primari, însă aceștia au doar 5 stele. Este vorba despre Valentin Ivan (Sadu), Aurel Gâță (Orlat), și Ioan Seuchea (Cristian).

Niculae Nancu este primar din 1992, Ioan Șchiau din 1998, în timp ce primarii din Brateiu, Loamneș și Valea Viilor au fost aleși în fruntea comunității pentru prima dată în 2000. Valentin Ivan, Aurel Gâță și Ioan Seuchea au venit mai târziu în funcția de primar, dar de atunci, adică din 2004, nu au mai cedat fotoliul în comunele respective, bineînțeles, datorită voturilor primite. Nu vrem să lăudăm proiectele de investiții realizate de acești primari, ci intenționăm să scoatem în evidență aprecierea de care se bucură aceștia din partea locuitorilor comunelor pe care le reprezintă.

De obicei, fiecare primar preferă să își evidențieze realizările. Noi dorim, în primul rând, să spunem povestea acestor oameni și cum au rezistat în contextul imprevizibil politic de după 1990, ce a cuprins județul, la fel ca întreaga Românie.

Nicolae Dancu, Primar Păuca

Niculae Dancu (Păuca) a bătut toate recordurile în materie de mandate

Cel mai longeviv primar din județul Sibiu de după 1990 este primarul din comuna Păuca, Niculae Dancu. Este primar din 1992, când s-au organizat pentru prima dată alegeri libere pentru funcția de primar în România, și a trecut prin toate provocările și realizările unei comunități importante din Țara Secașelor. Când a fost ales în primul mandat, avea 31 de ani şi era cel mai tânăr primar din judeţul Sibiu. Înainte de a face din funcția de primar o meserie în sine, a fost tehnician veterinar. A devenit atât de apreciat de comunitate, încât în patru dintre cele 8 confruntări electorale Niculae Dancu a candidat singur. În 2020, chiar a luat 100% voturi, fiind singurul din județ cu acest scor electoral. Bilanțul administrației sale este unul de excepție, puține comune din județ putând ține pasul cu ritmul de dezvoltare din Păuca. În bunul mers al comunității, au fost investiți în ultimii 20 de ani peste 25 de milioane de euro, din fonduri europene și guvernamentale, iar proiectele în infrastructură trebuie continuate, mai ales că și nevoile comunității sunt altele în ultimii ani. Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Păuca se ridică la 1.535 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 1.929 de locuitori, însă diferența nu este una prea mare, în condițiile în care știm cu toții cum a fost afectată România de după 2000 de valul migrației în străinătate. Comuna este formată din satele Bogatu Român, Broșteni, Păuca (reședința) și Presaca, ceea ce presupune mult tact administrativ în negocierea proiectelor de infrastructură și culturale. Primul mandat l-a obținut ca independent și abia apoi a intrat în caruselul politic, care a contat tot mai mult pe măsură ce vremea a trecut.       

Mandate:

1992 – Dancu Niculae, independent

1996 – 2000 – Dancu Niculae, de la USD

2000 – 2004 – Dancu Niculae, de la PD

2004 – 2008 – Dancu Niculae, de la PSD

2008 – 2012 – Dancu Niculae, de la PDL

2012 – 2016 – Dancu Niculae, de la PDL

2016 – 2020 – Dancu Niculae, de la PNL

2020 – 2024 – Dancu Niculae, de la PNL

Ioan Schiau, Primar Mihăileni

Ioan Schiau (Mihăileni), primarul pentru care politica nu contează

În topul longevității primarilor din județ, pe locul doi este Ioan Șchiau, primarul comunei Mihăileni. Un bun administrator, în condițiile în care comuna Mihăileni se află pe Valea Buii, adică între zonele Mediașului și Agnitei, unde investițiile economice și sociale ale Consiliului Județean și guvernelor au fost aproape minime în cei 35 de ani de la Revoluția din 1989. Zona este una extrem de frumoasă din punct de vedere al peisajelor naturale, însă comuna Mihăileni, la fel ca și celelalte comune din zonă, se confruntă cu o populație extrem de îmbătrânită, în condițiile în care tinerii au preferat să plece la muncă în străinătate sau se apropie cu locul de muncă către Sibiu, Mediaș și Agnita. Cu toate acestea, școlile, dispensarele, bisericile și, mai ales drumurile se află într-o stare cât se  poate de bună. Ca și în cazul primarului de la Păuca, Ioan Șchiau a candidat în unele mandate de unul singur, având întreg sprijinul comunității. Nu a venit la Sibiu să se plângă mai mult decât este cazul la partid sau la instituțiile județene, însă din 1998 a atras fonduri importante pentru a menține comuna în ton cu dezvoltarea județului. Încă din perioada comunismului, tinerii au părăsit localitățile natale de pe Valea Buii, însă acest fenomen s-a accentuat în anii 90, iar acum găsirea unui loc de muncă în străinătate a devenit prioritatea numărul 1 la Mihăileni. Cu toate acestea, sătenii plecați la muncă în afară nu au uitat de locurile natale și continuă să investească în casele părinților și bunicilor, astfel încât aceste sate să nu dispară de tot. Comuna are un trecut săsesc extraordinar și de aici și principalele atracții turistice: bisericile fortificate, arhitectura veche săsească, precum și celebrul canion din localitatea Mihăileni. Populația comunei Mihăileni se ridică, în prezent, la 973 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 1.036 de locuitori. Administrativ, comuna este formată din satele Metiș, Mihăileni (reședința), Moardăș, Răvășel și Șalcău.

Mandate:

1998 – 2000 – Șchiau Ioan

2000 – 2004 – Șchiau Ioan, de la PNL

2004 – 2008 – Șchiau Ioan, de la PSD

2008 – 2012 – Șchiau Ioan, de la PSD

2012 – 2016 – Ioan Șchiau, de la USL

2016 – 2020 – Ioan Șchiau, de la PSD

2020 – 2024 – Ioan Șchiau, de la PSD  

Elena Marian, Primar Brateiu

Elena Marian (Brateiu), cel mai longeviv primar femeie din nordul județului

Cel mai longeviv primar din nordul județului, adică din zona Mediașului, este fără îndoială Elena Marian, primar în comuna Brateiu. Înainte de a prelua, în 2000, destinele administrative ale comunei, a lucrat ca agent agricol, activând în primărie încă din 1990. Dorința de a deveni primar a apărut la începutul anilor 90, pe măsură ce comuna pierdea trendul economic al Sibiului, când oamenii rămâneau efectiv fără locurile de muncă de pe platformele industriale din Copșa Mică și Mediaș. A decis să candideze la funcția de primar al comunei pentru prima dată în 1996, dar fără succes. Elena Marian a pierdut atunci în turul 2, în fața unui alt contracandidat. Însă din 2000 nu a mai pierdut funcția de primar, pe care a păstrat-o și în acest mandat. Comuna Brateiu este una specială din punct de vedere etnic. La fiecare recensământ, majoritatea se declară români, dar sunt și de altă etnie într-o proporție covârșitoare. Românii sunt minoritari în comună, deoarece rromi (corturarii) reprezintă aproximativ 60% din populaţie. Pe lângă localitatea Brateiu (reședință), se regăsește și satul Buzd. 

Mandate:

2000 – 2004 – Marian Elena, de la PD

2004 – 2008 – Marian Elena, de la PSD

2008 – 2012 – Marian Elena, de la PDL

2012 – 2016 – Marian Elena, de la PDL

2016 – 2020 – Marian Elena, de la PNL

2020 – 2024 – Marian Elena, de la PNL

Maria Greavu, Primar Loamneș

Maria Greavu (Loamneș), primarul cu multe localități

Altă primărie condusă de o femeie primar, tot din 2000, este comuna Loamneș, una dintre cele mai mari unități administrative ca suprafață din județul Sibiu. O are în fruntea comunității pe Maria Greavu, probabil cel mai profesionist primar PSD din județul Sibiu. În primul mandat a candidat din postura de independent, iar apoi, pe finalul mandatului, a trecut la PSD, unde a rămas până în prezent. Administrarea comunei Loamneș este una cu totul specială, având în vedere că distanțele dintre localități sunt foarte mari. Însă aceasta a făcut-o să lupte și cu mai multă ambiție și determinare pentru atragerea investițiilor private, din fondurile de stat, indiferent că a fost vorba despre Consiliul Județean, ministere sau fonduri europene. Loamneș este formată din satele Alămor, Armeni, Hașag, Loamneș (reședința), Mândra și Sădinca. A rămas fidelă unui singur partid, PSD. Un mare merit este faptul că a păstrat tinerii în comună, astfel încât comunitatea nu s-a depopulat foarte mult.Populația comunei Loamneș se ridică la 2.562 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.997 de locuitori. Trebuie menționat că alături de primarul din Sadu, Valentin Ivan, conduce la nivelul județului Asociația Primarilor de Comune, filiala Sibiu.

Mandate:

2000 – 2004 – Greavu Maria, independent

2004 – 2008 – Greavu Maria, de la PSD

2008 – 2012 – Greavu Maria, de la PSD

2012 – 2016 – Greavu Maria, de la USL 

2016 – 2020 – Greavu Maria, de la PSD

2020 – 2024 – Greavu Maria, de la PSD

Ilie-Avram Pinte, Primar Valea Viilor

Ilie-Avram Pinte (Valea Viilor), primarul exemplu din zona Mediașului

De-a lungul timpului, PSD a pierdut bătălia primarilor la alegerile locale din județul Sibiu cu PD, PD-L sau PNL, în cei 35 de ani de la Revoluție. Însă a avut câțiva primari care au fost peste valoarea partidului. Adică, pentru oamenii din comunele respective în care au candidat, aceștia au contat mai mult ca persoană în sine, decât partidul din care face parte. Unul dintre aceste exemple este Ilie Avram Pinte, primarul din comuna Valea Viilor. O comună prosperă în perioada comunismului, dar care și-a păstrat dezvoltarea socio-economică și în perioada democratică de după Revoluție, chiar dacă transformările sociale au lăsat urme în viața locuitorilor. Comuna formată din satele Motiș și Valea Viilor, în timp ce populația comunei Valea Viilor se ridică la 1.962 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 1.873 de locuitori. Este una dintre puținele comune din județ unde sporul demografic este în creștere, iar acest lucru se datorează și administrației conduse de Ilie Avram Pinte. Este primar din 2000, când a candidat din postura de independent. De altfel, postura de independent, în momentul intrării în politică, a fost cel mai mare atuu al primarilor care au devenit cei mai longevivi din județ în ultimii 35 de ani.

Mandate:

2000 – 2004 – Pinte Ilie Avram, independent

2004 – 2008 – Pinte Ilie-Avram, de la PSD

2008 – 2012 – Pinte Ilie-Avram, de la PSD

2012 – 2016 – Ilie Avram Pinte, de la USL

2016 – 2020 – Ilie Avram Pinte, de la PSD

2020 – 2024 – Ilie Avram Pinte, de la PSD

Valentin Ivan, Primar Sadu

Valentin Ivan (Sadu), primar și, în același timp, președinte peste primari

Valentin Ivan este primar în Sadu din 2004, făcând parte dintr-o generație de primari care și-a pus amprenta asupra administrației locale sibiene. În vârstă de 52 de ani, este primarul din județ care a conștientizat cel mai bine mersul socio-economic al județului, în condițiile în care imediat după Revoluție a fost un tânăr încrezător în democrație, iar pe măsură ce a înaintat în vârstă a avut ocazia să asiste la dezvoltarea județului Sibiu, cu bune și rele. Vârsta în această călătorie a fost un avantaj și este cel mai în măsură să vorbească despre proiecte și finanțări locale, mai ales că este și președintele Asociației Primarilor de Comune, filiala Sibiu și vicepreședinte al Asociației Naționale a Primarilor de Comune din România.

Face des naveta între Sadu și Sibiu, dar mai ales între Sadu și Capitală, fiind la curent cu tot ceea ce se întâmplă în administrațiile centrale și locale din țară. Sadu, sub administrarea sa, s-a schimbat radical, fiind considerat la un moment dat, în urmă cu câțiva ani, cea mai frumoasă comună din județul Sibiu.

A prins crize financiare și administrative, pandemia de coronavirus, dar și intrarea României în Uniunea Europeană și NATO din postura de primar, însă cu toată experiența sa și proiectele de investiții derulate, consideră că încă mai sunt multe de făcut în comunitate.

În 1996, a fost cel mai tânăr consilier local din județul Sibiu, iar înainte de a fi ales primar, Valentin Ivan a fost consilier local și viceprimar, între 2000-2004. A urcat, practic, toate treptele administrației locale. „Avem condiții de trai mai bune ca la oraș, o așezare geografică favorabilă: la 5 km de autostradă, la 3 km de viitoarea autostradă spre București și la 20 de minute de Sibiu. Avem aer curat, liniște”, spunea acesta recent într-un interviu pentru presa centrală.

Și acesta a reușit să țină tinerii în comună, astfel că populația comunei Sadu se ridică la 2.561 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.365 de locuitori. Aceasta este poate cea mai importantă reușită a administrației sale. 

Mandate:

2004 – 2008 – Ivan Valentin-Dumitru-Ioan, de la PSD

2008 – 2012 – Ivan Valentin Dumitru Ioan, de la PDL

2012 – 2016 – Valentin-Dumitru-Ioan Ivan, de la PDL

2016 – 2020 – Valentin-Dumitru-Ioan Ivan, de la PNL

2020 – 2024 – Valentin Dumitru Ioan Ivan, de la PNL

Aurel Gâță, Primar Orlat

Aurel Gâță (Orlat), în topul primarilor din Mărginimea Sibiului

Mărginimea Sibiului este o zonă importantă economic și cultural în județul Sibiu. Din această zonă, cei mai longevivi primari sunt Aurel Gâță, din comuna Orlat și Valentin Ivan, din Sadu, aleși practic în aceeași legislatură, în 2004. Mai mult, este o zonă istorică, având în vedere că aici a funcționat Regimentului I român de graniţă, ce avea ca responsabilitate apărarea frontierei Imperiului Habsburgic. De obicei, starea materială a locuitorilor din Orlat este una destul de bună, însă administrația realizată de Aurel Gâță a făcut ca și infrastructura pusă la dispoziția locuitorilor să fie una pe măsură.

Astăzi, comuna Orlat este una dintre cele mai dezvoltate din județ. În acest moment, în Orlat sunt 2.964 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.205 locuitori.

Manadate:

2004 – 2008 – Gâță Aurel, de la PD

2008 – 2012 – Gâță Aurel, de la PDL

2012 – 2016 – Gâță Aurel, de la PDL

2016 – 2020 – Gâță Aurel, de la PNL

2020 – 2024 – Gâță Aurel, de la PNL

Ioan Seuchea, Primar Cristian

Ioan Seuchea (Cristian), primarul comunei satelit a Sibiului

Unul dintre cei mai performanți primari din ultimii 20 de ani este Ioan Seuchea, primul gospodar al comunei Cristian. Acesta a transformat radical starea comunei în contextul în care localitatea a devenit extrem de atrăgătoare din punct de vedere al investițiilor private. Situarea aproape de Sibiu a făcut ca localitatea Cristian să devină o zonă economică extrem de benefică pentru firmele din zona Sibiului; în plus, forța de muncă existentă aici a fost un factor decisiv în atragerea investitorilor. Investițiile private au fost susținute de cele ale primăriei în ceea ce privește asigurarea utilităților și a drumurilor de acces în zona industrială. Și Cristian este pe un trend ascendent în ceea ce privește sporul demografic. În acest moment, populația comunei Cristian se ridică la 4.116 locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 3.665 de locuitori. Un alt atuu al comunei este trecut săsesc, plus faptul că aici s-a stabilit și o comunitate importantă de landleri.

Mandate: 

2004 – 2008 – Seuchea Ioan, de la PD

2008 – 2012 – Seuchea Ioan, de la PDL

2012 – 2016 – Seuchea Ioan, de la PDL

2016 – 2020 – Seuchea Ioan, de la PNL

2020 – 2024 – Seuchea Ioan, de la PNL

Topul celor mai longevivi primari din județul Sibiu 1990 – 2024 este încheiat de primarii din Șeica Mică și Ludoș. Este vorba despre Emil Marius Urian, comuna Șeica Mică, și Ilie Berghezan, comuna Ludoș. Ambii primari au ajuns la 5 mandate.

Mandate Emil Marius Urian – Șeica Mică

2000 – 2004 – Urian Emil Marius, de la PDSR
2004 – 2008 – Urian Emil Marius, de la PNL
2012 – 2016 – Emil Marius Urian, de la USL
2016 – 2020 – Emil Marius Urian, de la PSD
2020 – 2024 – Emil Marius Urian, de la PNL

Mandate Ilie Berghezan – Ludoș

2004 – 2008 – Berghezan Ilie, de la PSD
2008 – 2012 – Berghezan Ilie, de la PSD
2012 – 2016 – Berghezan Ilie, de la USL
2016 – 2020 – Berghezan Ilie, de la PSD
2020 – 2024 – Berghezan Ilie, de la PNL

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Doi tineri din Sibiu, săltați de polițiști pentru mai multe furturi

Doi tineri din Sibiu au fost reținuți de polițiști, ei fiind cercetați pentru comiterea mai multor furturi în municipiu.Marți,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect