17.9 C
Sibiu
duminică, aprilie 20, 2025

Sibiu, printre cele mai ieftine orașe din Europa, pe Airbnb. Prețul mediu și câștigurile proprietarilor, în scădere

Cele mai citite

Un clasament al celor mai ieftine destinații din Europa, realizat de cunoscuta platformă Airbnb, arată că Sibiul se numără printre orașele pentru care “nu este nevoie să spargi o bancă”. Peste 1000 de apartamente închiriate, cu 1,2 sau 3 dormitoare sunt disponibile în oraș.
Orașul Sibiu este a doua cea mai ieftină destinație recomandată de Airbnb, după prețurile practicate de proprietarii apartamentelor pe platforma de intermediere. Cel mai ieftin oraș recomandat este Mostar, din Bosnia și Herțegovina, cu un preț mediu de 22 de lire, adică circa 26 de euro pe noapte. Al doilea oraș după prețul mediu este Sibiu, cu 33 de euro pe noapte, iar pe locul al treilea se regăsește Skopje, din Macedonia, cu 35 de euro pe noapte. Calculul a fost făcut pe baza prețurilor medii afișate anul trecut de proprietățile listate. Din România, în acest clasament mai apar orașele Brașov, cu un preț mediu pe noapte de 40 de euro, și Timișoara, cu aproape 43 euro pe noapte. Celelalte orașe din Top 10 sunt Plovdiv, Bulgaria, Novi Sad, Serbia, Lodz, Polonia, Lviv, Ukraina și Katowice, Polonia.
Potrivit datelor furnizate de Airdna, un instrument care monitorizează activitatea proprietăților din Airbnb, în Sibiu erau la sfârșitul anului 2019 1.344 de proprietăți înregistrate în sistem, din care în luna ianuarie erau active aproape 1.100 de proprietăți. Mai mult de jumătate din acestea sunt apartamente cu două camere (un dormitor) baie și cu bucătărie. Apartamentele cu două dormitoare reprezintă o treime din total, restul fiind apartamente cu 3 dormitoare – 8%, studiouri (garsoniere) – 7%, apartamente cu 4 dormitoare și case. Creșterea locuințelor închiriate prin Airbnb a fost una spectaculoasă, mai ales începând din 2017. Dacă la sfârșitul anului 2016 erau înregistrate 400 de apartamente, după un an numărul lor se dubla, iar la finele lui 2018 atingea pragul de 1.000 de apartamente.

Este interesant faptul că nu toate proprietățile sunt disponibile 365 de zile. Unele oferă camere de închiriat sezonier, doar vara, altele blochează proprietatea în perioadele de vârf, pentru a fi disponibilă pe alte sisteme de rezervare sau chiar numai telefonic, unde prețurile se negociază. Cele mai mari prețuri medii de închiriere sunt în lunile de vară, iulie și august, și decembrie. Dacă în ultima lună a lui 2018 prețul mediu în Sibiu, pe Airbnb, era de 49 de euro pe noapte, în primele luni ale anului trecut a fost de 33 de euro. Datele mai arată că gradul de ocupare mediu al apartamentelor din Airbnb a fost în Sibiu de 40% în 2019, cu un vârf de 73% în august și un nivel minim de 16% în ianuarie, care rămâne cea mai slabă lună din an pentru această activitate. Veniturile medii lunare generate de un apartament închiriat prin Airbnb în Sibiu sunt de 423 euro, cu un vârf în august (793 euro) și un minim de 210 euro în ianuarie. Venitul mediu a scăzut, comparativ cu anul 2017, din cauza concurenței foarte mari, care a condus și la scăderea prețurilor practicate.
Pentru comparație, Brașov, oraș care concurează cu Sibiu în Regiunea Centru ca destinație turistică, are 1429 de proprietăți active pe Airbnb, din care 52% sunt apartamente cu două camere. Prețul mediu afișat, pentru o noapte, a fost anul trecut de 43 de euro, cu un vârf în decembrie, la 53 de euro. Gradul mediu de ocupare a fost în ultimele 12 luni 45%, cu 83% în august și 28% în martie. Veniturile lunare medii în Brașov, pe Airbnb, au fost de 474 euro. În cel mai mare oraș din România, București, există 4.000 de proprietăți pe Airbnb, cu un preț mediu de 39 de euro pe noapte, cu un grad de ocupare mediu de 60% și cu venituri medii pe proprietate de 532 de euro. Numărul apartamentelor cu două camere este de 54%.
Un calcul simplu arată că această activitate a generat peste 6 milioane de euro pentru orașul Sibiu, în ultimul an, doar prin Airbnb. Banii nu sunt nici pe departe totalul sumelor generate de închirierea în regim hotelier, deoarece Booking.com și Turistinfo.ro generează sume cel puțin egale pentru proprietarii acestor spații.
La nivel european, cea mai mare destinație turistică, după numărul proprietăților disponibile în Airbnb este Londra, cu 63.705 unități, urmată de Paris, cu 34.718 apartamente, și Roma, cu 28.977 locuințe. Barcelona, Madrid, Istanbul, Lisabona și Moscova se numără și ele printre cele mai mari orașe de pe Airbnb. Paris este destinația cu cea mai mare creștere în ultimul an, 9%, în ciuda unor restricții impus de autorități pentru închirerea unei case prin Airbnb. Copenhaga și Dublin urmează în clasamentul orașelor cu un avans accelerat. De altfel, Dublin este orașul cu cel mai mare venit  mediu înregistrat în luna octombrie 2019 (3.828 dolari), fiind urmat de Amsterdam (3.778) și Londra (3737). La polul opus, în clasamentul celor mai mari orașe din Europa, din punct de vedere al populației dar cu venituri lunare mici, se află Tbilisi, Kiev și Istanbul, cu sume situate între 500 și 800 dolari.
 

Publicitate
Ultimele știri

Părintele Ioan Sabău. Cumplita noapte de Înviere din pușcăria comunistă

La vreo doi kilometri depărtare de Bobâlna, în drumul dinspre Simeria (Hunedoara) spre Geoagiu, într-o localitate măruntă, Foltu, risipită...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect