17.4 C
Sibiu
luni, martie 20, 2023

Îngrășămintele naturale, o variantă economică și sănătoasă pentru grădina ta

Cele mai citite
Cristina Voicu
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp
banner
banner
banner
banner

Primăvara este capricioasă dar chiar și așa, este momentul să vă gândiți dacă vreți să mâncați legume și verdețuri proaspete din grădina sau balconul propriu. Îngrășămintele naturale vă pot ajuta să obțineți o recoltă mai bogată și cu siguranță mai sănătoasă.

Îngrășămintele naturale au costuri zero și asigură aportul de minerale necesare plantelor. În plus, ele produc în sol un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor și chiar a râmelor, ceea ce crește fertilitatea pământului.

banner

Variante de îngrășăminte naturale sunt multiple, ce vă propunem astăzi sunt câteva pe care le puteți găsi și folosi cu ușurință în mediul urban.

Azalee

Din zațul de cafea puteți prepara o ”cafea” foarte bună pentru unele plante

Zațul de cafea este unul dintre îngrășămintele naturale pentru plante. Multe dintre acestea, precum afinele, azaleele și rododendronii, trandafirii și roșiile, se bucură de un sol acid. Zațul de cafea ajută la creșterea acidității solului. Puteți folosi zațul de cafea adunat și uscat prin presărare directă la suprafața solului. O altă variantă ar fi să îi pregătiți și grădinii (sau plantelor de ghiveci), o ”cafea”. Pentru aceasta, puneți zațul de cafea într-un bidon, împreună cu apă, lăsați-l pentru o săptămână la macerat și apoi udați cu lichidul obținut.

Cojile de ouă sunt unul dintre îngrășămintele naturale ușor de folosit în orice gospodărie

Dacă aveți nevoie de un sol alcalin, un ajutor bun pentru a îl obține sunt cojile de ouă. Cojile de ouă sunt în procent de 93% carbonat de calciu, numele științific al varului, un îngrășământ folosit des în grădină și corector al acidității solului. Pentru a le folosi, se adună, se lasă la uscat, se zdrobesc și se împrăștie pe suprafața unde este nevoie.

Ce tip de sol preferă diferite legume și verdețuri

Pentru a vă fi mai ușor să decideți care dintre îngrășămintele naturale vă sunt utile, am selectat câteva plante și preferințele lor în materie de sol. Varza, conopida, broccoli, fasolea, ceapa și usturoiul se dezvoltă favorabil pe soluri mai alcaline cu pH 6,5–8,0, cartofii, tomatele, ardeii, pepenii și dovleceii se comportă bine la un sol mai acid cu pH 5,5–7,0. Morcovul și pătrunjelul preferă un pH între 6,0–8,0, sfecla roșie pH 6,0–7,4, vinetele, spanacul, măcrișul – un pH 5,5–6,5. Salata verde crește mai bine într-un sol cu valoarea pH-ului de 6-7,2.

Îngrășămintele naturale vă ajută să aveți plante sănătoase

Bananele sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de potasiu. Acesta este benefic și pentru trandafiri. Se recomandă îngroparea cojilor de banane în solul de lângă tufele de trandafiri. O altă variantă de a folosi ca îngrășăminte naturale cojile de banane este să le puneți într-un borcan cu apă o zi sau două și apoi să udați plantele cu lichidul din borcan.

Dacă aveți sobă pe lemne, puteți folosi cenușa rezultată. Substanțele pe care le regăsim în cenușă și care sunt un aport important pentru plante sunt fosforul și potasiul. Putem folosi și cenușa provenită din arderea hârtiei, a peleților sau a brichetelor de rumeguș. Nu se poate folosi cenușa care e rezultatul arderii carbunilor. Cenușa se aplică prin împrăștiere pe sol dar nu după ploaie sau când este foarte umed.

Pentru că sezonul de grădinărit este abia la început vom mai reveni pentru a vă da sugestii de îngrășăminte naturale sau alte lucruri pe care le puteți folosi fără a afecta mediul.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Am dat startul primăverii prin a fi M.A.I. aproape de copilașii din Cisnădie

Prima Campanie de Informare Interactiv-Distractivă "Ziua Serviciilor de Urgență" din anul 2023 a avut astăzi loc la Cisnădie, pentru...
spot_img

Știri pe același subiect