VIDEO Presa din Rusia anunță predarea tuturor soldaților din Azovstal, „aproape 1000 de persoane”, și eliberarea combinatului

banner
banner
banner
banner

Toate canalele TV din Rusia acordă spații largi momentului predării tuturor soldaților ucraineni din Azovstal, informații privind cel din urmă convoi de soldați fiind relatate în ultimele ore. Se confirmă astfel că toți membrii regimentului Azov precum și militarii infanteriști ucraineni care rămăseseră în viață și nu au fost evacuați până acum s-au predat rușilor.

Aproape 1000 de soldați ucraineni s-au predat în ultimele zile trupelor rusești din Mariupol, potrivit presei din Rusia, informație care confirmă în mare măsură datele existente până acum, care vorbeau despre cel puțin 600 de soldați rămași în viață în subteranele combinatului de oțel din Mariupol. Autoritățile ucrainene au confirmat până acum toate convoaiele de autobuze care au părăsit cu răniți sau cu soldați ce s-au predat, însă ultimele autobuze au fost trecute sub tăcere. Au fost făcute însă declarații care arată că soldații au primit aprobarea de la nivel înalt să se predea.

Cea mai mare preocupare în acest moment a autorităților ucrainene este legată de ce se va întâmpla cu soldații eliberați, dar care au fost duși ca prizonieri în localități în care controlul este deținut de ruși sau de milițiile republicilor separatiste. Același lucru s-a întâmplat și cu răniții evacuați anterior, care au fost duși într-un spital din Novoazovsk. Rusia a difuzat un video în care sunt prezentați răniții din acest spital, despre care se relatează că sunt hrăniți și primesc îngriiri medicale. Filmul include și mărturii ale unora dintre răniți. „Sunt tratat OK”, spune unul dintre soldați, cu o rană la picior. „Condițiile și atitudinea sunt excelente”, spune altul, care are de asemenea o rană.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zakharova, a făcut o serie de declarații pe marginea soldaților din Azovstal spunând că „liderii de la Kiev au trădat oamenii din uzina de oțel Azovstal pentru că i-a folosit pentru a șantaja țările europene”. „Ei au luat acum o decizie corectă și înțeleaptă”, mai spune Zakharova, care susține că regimul de la Kiev i-a împiedicat timp de o lună să se predea pentru a-i folosi în declarațiile sale privind așa-zisele atrocități ale armatei ruse.
Negocierile dintre Ucraina și Rusia legate de acești soldați au inclus și un schimb de prizonieri, însă deocamdată nu este foarte clar dacă înțelegerea dintre cele două țări va fi respectată, deoarece Kremlinul a cerut Dumei să declare militanții Azov ca organizație teroristă. Din acest motiv, nu este exclus ca aceștia să rămână prizonieri și chiar să fie judecați pentru fapte de terorism împotriva populației de etnie rusă din Donbas.
Reprezentanții republicilor separatiste care au preluat controlul administrativ în Mariupol au declarat că intenționează să demoleze combinatul, deoarece acesta a poluat încă de la construirea sa. Ei și-au propus să păstreze celălalt combinat, Ilici, pe care trebuie să-l renoveze. Ambele aparțin milionarului ucrainean Rinat Ahmetov, care a delcarat anterior că va cere despăgubiri Rusiei pentru pagubele provocate.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
Ultimele știri

Scumpirea alimentelor este tot mai resimțită de est-europeni

Criza rezultată în urma războiului din Ucraina duce la creșteri uriașe de prețuri în majoritatea magazinelor din Europa. Totuși,...
spot_img

Știri pe același subiect