7.3 C
Sibiu
miercuri, aprilie 17, 2024

Alice Nistor aleargă din iubire pentru cărți și speranță pentru viitorul copiilor

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Maratonul Internațional Sibiu este cel mai mare eveniment de alergare pentru strângerea de fonduri destinate proiectelor din comunitatea locală, organizat de Fundația Comunitară Sibiu. An de an, începând din 2012, reunește la start sute de persoane, ce aleargă pentru a susține una dintre cauzele înscrise.

Alice Nistor aleargă pentru proiectul „Carte pentru mai departe”, al grupului de inițiativă „Autobuzul magic”. Inițiatorii acestuia își propun să amenajeze pentru copii o zonă de lectură/studiu în grup, lucru individual. Un spațiu ”unde imaginația să nu aibă limite, să poată socializa și să simtă că au un loc special doar al lor.” Pe lângă amenajarea unei încăperi, își doresc ”facilitarea accesului copiilor la cunoaștere, oferindu-le instrumentele prin care pot să se dezvolte”.

Am vorbit cu Alice Nistor, tânăra iubitoare de cărți, natură și de activități sportive, pentru a afla cum este să alergi 5 km pentru cauza în care crezi.

”Carte pentru mai departe” – Alice Nistor aleargă pentru copiii ce încă găsesc bucurie în lectură

– Spune-ne ceva despre tine și proiectul pentru care alergi.

Nu sunt din Sibiu dar locuiesc de aproape 13 ani aici. Am terminat Facultatea de Litere și asta are legătură cu alegerea proiectului pentru care alerg. Lucrez într-un domeniu total diferit: Resurse Umane. Mult timp m-am ocupat, la compania pentru care lucrez, de partea de CSR, Responsabilitate Socială Corporativă, așa că astfel de inițiative sunt foarte importante pentru mine.

Proiectul pentru care alerg se numește “Carte pentru mai departe”, cum spuneam are legătură cu formarea mea profesională. Inițiatorii își propun sa amenajeze o zona de lectură/studiu în grup, lucru individual pentru copiii unui centru familial din Daia.

Alice Nistor și cărțile ei dragi

– De ce alergi? Pentru plăcerea de a alerga sau pentru că vrei să ajuți și acesta este modul în care poți contribui cu ceva?

Cu siguranță primul motiv este dorința de a contribui și de a face un bine pentru comunitate. În al doilea rând, nu e plăcerea de a alerga, ci dorința de a găsi plăcerea în această activitate. Deși de câțiva ani încerc să fac sport regulat, nu am reușit să îmi găsesc motivația să mă apuc de alergat, deși mi-am dorit.

”Așa de tare iubesc cărțile încât una dintre meseriile mele de vis când eram copil era să devin bibliotecară.” – Alice Nistor

– De ce ai ales cauza respectivă? Ce reprezintă pentru tine?

Așa cum am spus și în descrierea paginii mele de fundraiser, cărțile au fost mereu o parte importantă din viața mea. Provin dintr-un oraș mic din Dobrogea, de la malul Dunării. Una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele este despre vacanțele de vară din copilărie, cu zile extrem de călduroase. Atunci mă refugiam în casa bunicilor mei și citeam până uitam de mine. Așa de tare iubesc cărțile încât una dintre meseriile mele de vis când eram copil era să devin bibliotecară.

Cred că am reușit să devin adultul de azi datorită educației și cărților, așa că această cauză mi-a mers direct la suflet. Într-o lume în care pasiunea pentru citit și importanța arătată educației sunt în pantă descendentă, m-am bucurat să văd că există acești copii care încă își mai găsesc bucuria în lectură. Sper ca acest efort mic pe care eu îl fac să însemne ceva pentru viitorul lor.

– În afară de Maratonul Internațional, faci și altceva pentru a susține proiectul pentru care alergi?

Am povestit tuturor prietenilor și colegilor mei despre proiect. Am reușit astfel să primesc și o donație consistentă de cărți pentru copii și adolescenți. Vedem mai departe, după ce se strâng banii și proiectul este îndeplinit, ce mai este de făcut.

Capacitatea de a alerga se dobândește prin antrenament și încredere

– Cum te pregătești pentru cursă? Din punct de vedere sportiv, fizic și mental, dar și ca fundraiser. Există o strategie pe care o aplici pentru a fi vizibilă cauza pe care o susții și pentru a încuraja oamenii să te susțină?

Din punct de vedere sportiv chiar a fost nevoie să mă pregătesc temeinic. Deoarece, așa cum am zis, deși încerc să fac sport regulat, nu am mai alergat de foarte mulți ani. Am găsit o aplicație care îmi este foarte utilă, dedicată exact celor în situația mea și care te ajută să te antrenezi pas cu pas. Sunt deja la al 14-lea antrenament și văd progresele! Am început de la 6 minute de alergat și acum reușesc să am și antrenamente ce înglobează cam 25 de minute. Sunt încrezătoare că voi termina cursa și sper să am și un timp bun!

Alice Nistor la primul antrenament

În ceea ce privește strategia de fundraiser, am noroc cu experiența mea în branding și comunicare, vreo 9 ani în domeniu. Mă ajută și rețeaua mea de cunoștințe. Lucrez într-o companie foarte mare, iar colegii mei sunt implicați în activitățile care sprijină comunitatea. În plus, am și un grup destul de mare de prieteni care mă susțin. Lor le-am povestit cu foarte mare entuziasm despre acest proiect.

Mesajele tinerei alergătoare au ajuns la sufletul oamenilor, ce au ales să doneze

Pe lângă asta, am încercat să postez pe Social Media mesaje autentice, explicând de ce am ales această cauză și de ce mi se pare importantă. Surprinzător, am primit donații de la oameni cu care nu am mai ținut legătura de foarte mulți ani, dar care au fost mișcați de mesajele mele.

Oricum, lucrurile au ieșit mai bine decât mă așteptam. Am pornit de la un target de 1000 de lei, din totalul de 8000 de care proiectul are nevoie. După o zi, pentru că am strâns acești bani în mai puțin de 24 de ore, l-am dublat. Banii s-au strâns din nou foarte repede, așa că am pus direct un target de 6000 de lei.

Mai este nevoie de 800 de lei ca să îmi ating targetul și în total de 2600 de lei pentru proiect. Pe această cale sper să mai atrag ceva donații și să reușim să strângem toți banii necesari.

Top fundraiseri în 22 aprilie:

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Pr. Sorin Mihalache conferențiază luni la Sibiu

Organizaţia Tinerilor din Sibiu (OTS) organizează luni, 22 aprilie 2024, o conferință cu tema „Valențele fortificatoare ale răstignirii. Observații...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect