La o cafea ”petrecută” în Redacția Sibiu 100%, Daniel Preda ne-a destăinut câte ceva despre Hendrickson România, despre cum funcționează această industrie, despre reușitele și dificultățile afacerii pe care o gestionează și, desigur, despre cum arată omul Preda în viața de zi cu zi, cea de dincolo de incinta fabricii.
Mulți dintre noi visează adesea la cum arată succesul, în vreme ce alții se trezesc în fiecare dimineață, se pun la treabă, și fac să se întâmple acest succes. Daniel Preda, Managing Director Hendrickson România, e un visător care nu a renunțat niciodată la visul său. De aceea e un învingător, un om care a găsit calea de a câștiga. Profesionalismul, perseverența, creativitatea, disciplina au făcut, în cazul său, puntea între scopuri și atingerea lor. De aceea, Daniel Preda conduce acum o companie lider de piață în Europa pe segmenul producției de suspensii pentru camioane, impunând Sibiul pe piața marilor jucători mondiali pe această nișă.
Prezență sibiană de peste un secol
L-am rugat pe Daniel Preda să ne familiarizeze puțin cu profilul Hendrickson România: ”Ca portofoliu de produse suntem o firmă de nișă, producem suspensii pentru autocamioane. Autocamioanele nu se produc într-un număr atât de mare, ca autovehiculele. Au o proporție poate de 1/10 din producția europeană, iar noi reprezentăm în România liderul mondial în suspensii, Hendrikson. O companie americană, de familie, cu o istorie de peste 120 de ani, care se suprapune peste istoria fabricii din Sibiu, care are peste 135 de ani. Fabrica din Sibiu a început pe la 1886, cu arcuri pentru trăsuri, la un moment dat ajungând chiar furnizoare pentru Casa Imperială Austriacă. Acum, fabrica din România are cel mai larg portofoliu dintre fabricile europene pentru camioane, acoperind o gamă foarte largă de producători auto de renume. Grupul mai deține încă cinci fabrici în Europa, dar noi avem un portofoliu mai larg decât toate celelalte”.
Eu consider fabrica și colectivul ca familia mea și sunt responsabil pentru ei.
Daniel Preda, Director Hendrickson România
Deși ”este o industrie foarte energofagă și competiția este dură, mai ales acum, în contextul acestor creșteri energetice, când este foarte greu”, Daniel Preda a găsit și găsește întotdeauna soluțiile pentru a menține performanța. Iar una dintre cheile acestei abordări manageriale este cea a raportării corecte și decicate la oamenii cu care își construiește succesul. ”Eu consider fabrica și colectivul ca familia mea și sunt responsabil pentru ei. Acum suntem undeva la 300 și ceva de angajați. Chiar dacă sună poate un pic metaforic, văd angajații ca pe copiii mei și încerc să îi înțeleg și să îi ajut. Și de aici e un management foarte apropiat, în care lucrăm foarte mult împreună. Desigur, uneori pot fi și ceva mai autoritar, dar aceasta doar ipotetic… În general, e un management foarte modern, aș spune, în care suntem toți implicați. Țin cont de părerile fiecăruia, lucrăm pe proiecte și cei pe care îi promovez în aceste proiecte pot lucra independent. Au libertatea de a-și alege singuri anumite soluții, de a-și pune în valoare creativitatea. Suntem apropiați, am avut foarte multe evenimente de-a lungul timpului”. Cu toate acestea, familiaritatea de care ne vorbește Daniel Preda nu a dus niciodată la derapaje în relaționarea cu angajații. Seriozitatea și respectul acordat celorlalți s-au așezat firesc într-o reciprocitate tacită și funcțională: ”Contrar însă obiceiului acesta modern, încă mi se spune Domnul Preda. Chiar și colegii de peste hotare când vin și văd că îmi spun Domnul Preda, rămân surprinși. Sunt familiar cu angajații, dar există și o distanță pe care o mențin. Există o distanță de respect și de înțelegere, de conștientizare a rolului fiecăruia dintre noi”.
Familia Hendrickson
Care e profilul unui angajat Hendrickson România? ”Trebuie să fie inginer mecanic, să aibă pasiune în ceea ce va face, să înțeleagă lucrul în echipă pe anumite proiecte și obiective uneori destul de ridicate, ambițioase. Automat, trebuie să se automotiveze, să fie dedicat, cu spirit de automotivare și implicare destul de ridicat.” Fiind o industrie de nișă, una din problemele majore cu care se confruntă compania e cea a posibililor angajați. ”După pandemie, în special, ne confruntăm cu o lipsă acută de personal, care să poată menține nivelul de producție pe care îl dorim, întrucât comenzi și proiecte noi sunt foarte ridicate în cadrul Hedrikson România. Dar pentru a le îndeplini și a le realiza, ne trebuiesc oameni. Iar oamenii se găsesc foarte greu. Noi suntem profil mecanic, industrie grea, forjă și am încercat să luăm studenți de la Inginerie, anul I, anul II, au rămas cu noi, i-am angajat, le-am dat diverse proiecte, i-am ajutat să lucreze cât mai experimentat și din acest spectru avem acum 6 ingineri care au fost angajați și care lucrează de peste 15 ani în fabrică. În ceea ce ne privește, nu există rutină. Pe de altă parte, avem o vânătoare de talente din producție. Promovăm din producție muncitori, băieți tineri, ca șefi de echipament, apoi ca maiștri, după care ajung ingineri. Avem câțiva băieți, patru, care acum sunt la facultate și care, odată ce vor absolvi facultatea, vor rămâne la noi. Suntem într-un proiect de retehnologizare, finalizat prin introducerea a 25 de roboți în procesul de fabricație și dorim ca acești băieți, care au înțelegerea procesului manual, să învățe mai repede să lucreze cu acești roboți”, a adăugat Daniel Preda.
La cum îl văd pe Daniel Preda, singura limită în ceea ce se pricepe să facă, de atâția ani, e doar el însuși. De aceea, cu siguranță, Hendrickson România nu are doar prezent, ci mai ales o reală garanție pentru ce va să vie…
Scurt manual de performanță
Îmi plac oamenii direcți. Și ceea ce fac, să fac bine. Să fiu eficient și să duc la capăt într-un mod profesional ceea ce fac.
Daniel Preda, Director Hendrickson România
Cine e omul Daniel Preda?
Omul Preda e un om foarte normal, cu o familie destul de numeroasă. Am patru copii, sunt un inginer mecanic, absolvent al Universității de Construcții București, Facultatea de Mașini și Utilaje de Construcții, am un master în business administration, lucrez n Sibiu din 2007, la fabrica Hendrickson, și pot spune că Hendrickson e al cincilea meu copil. Îmi e foarte drag, întrucât am depus foarte multă suflet, pasiune. Îmi place să citesc, în special cărți din zona sud-americană. Imediat din cărți, a derivat pasiunea pentru filme. Pot spune că sunt un cinefil. Joc bridge, joc de cărți. Îmi place să grădinăresc. Fac excursii cu copiii, ne ocupăm și de școală…
Ce nu tolerați nicicum?
Nu îmi place minciuna. Minciuna nu te duce nicăieri.
Care e principiul (principiile) după care vă ghidați în viață?
Respectul reciproc. Îmi plac oamenii direcți. Și ceea ce fac, să fac bine. Să fiu eficient și să duc la capăt într-un mod profesional ceea ce fac. Asta e și așteptarea mea de la colectiv.
Ce vă dezamăgește?
Neimplicarea, nepăsarea, nemulțumirea, toate acestea. Vii la serviciu sau oriunde îți faci job-ul, și dacă ești acolo, înseamnă că tu l-ai ales, și de aceea câtă vreme ești acolo trebuie să te implici, colectivul în care îți desfășori lucrul să fie mulțumit, să faci parte din el. Implică-te!
Cu ce ați vrea să rămână un angajat după ce iese de pe poarta fabricii?
Mi-aș dori să înțeleagă – și sunt sigur că majoritatea dintre ei înțeleg – că fac tot ceea ce este posibil pentru ca viața lor, văzută global, adică și cea de acasă, și cea de la serviciu, să fie cât mai ușoară. Să înțeleagă și, mai ales, să simtă, că fac tot posibilul să fie bine bine pentru ei și viața lor să fie mai bună cu fiecare zi.