Chiar dacă sărbătorim în mod diferit, fiecare dintre noi ne rezervăm zile în care să vizităm un nou loc, departe de rutină și stres.
Mulți români se rezumă la a vizita doar centrul orașului, însă localitățile din jurul Sibiului sunt la fel de impresionante și pline de mister.
Județul Sibiu este nelimitat în peisaje fascinante și construcții deosebite, de aceea am pregătit un top cu cele mai frumoase zone din jurul Sibiului care merită vizitate de Paște.
Printre cele mai importante locuri de vizitat din orașul Sibiu sunt: Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Biserica Evanghelică, Piața Mare, Piața Mică, Pasajul Scărilor și Muzeul Brukenthal, însă nu trebuie să uităm nici de zonele din jurul Sibiului, care au o istorie bogată.
Castelul de Lut Valea Zânelor
Situat în Porumbacu de Sus, la doar aproximativ 30 de minute de Sibiu, Castelul de Lut Valea Zânelor este un loc fermecat, plin de povești și vizitat tot mai des de către români.
Potrivit legendei, în vremuri îndepărtate, într-o pădure, lângă un râu, trăiau mai multe zâne. Un zmeu atras de aceste meleaguri a distrus Valea Zânelor, iar micile creaturi au fost nevoite să zboare către alte tărâmuri, dar promițând să se întoarcă atunci când Valea va fi din nou de locuit.
Arhitectura castelului ne duce cu gândul la îndrăgitul basm Albă ca Zăpada și pentru câteva secunde simțim emoția și inocența copilăriei.
Biserica fortificată din Biertan
Biserica fortificată din Biertan este una dintre cele mai conservate și impresionante biserici fortificate din Transilvania. Monumentul a fost construit în jurul anului 1500 și este inclus pe lista monumentelor istorice UNESCO.
Biserica fortificată se află în satul Biertan, la 74 km de orașul Sibiu, iar biletul de intrare este de 15 lei pentru adulți.
Altarul cu cele 28 de scene pictate, amvonul din secolul XVI, stranele realizate artistic în relief plat și ușa sacristiei atrag atenția vizitatorilor odată ajunși în interior.
Bastionul de est sau închisoarea matrimonială
Într-o cameră numită carcera, soții care intenționau să se despartă erau închiși o perioadă împreună. Aveau la dispoziție o singură farfurie, o singură lingură, o singură cană și un singur pat. Se spune că pe perioada celor 300 de ani cât a funcţionat “închisoarea maritală”, doar o singură pereche a divorțat. În prezent aici s-a amenajat un muzeu.
Cetatea Cisnădioara
La doar 12 km de Sibiu, Cisnădioara garantează priveliști feerice și te învăluie într-o atmosferă gotică. De aici, răsăritul și apusul soarelui sunt momente de neratat.
Cetatea Cisnădioara reprezintă un simbol al apărării, fiind cea mai veche biserică fortificată cu basilică romanică din Transilvania. Timp de 300 de ani în acest locaș au locuit călugării cistercieni.
Cândva, pe locul bisericii se afla o stâncă imensă, iar astăzi, vizitatorii pot observa la nivelul pereților bucățele de stâncă.
Legenda spune că înainte de căsătorie bărbaţii din Cisnădioara trebuiau să împingă o stâncă mare până sus, la biserica fortificată. Lucru foarte dificil, căci cetatea se află tocmai pe vârful unui deal, notează Fundația Biserici Fortificate. Pietrele adunate astfel erau rostogolite peste duşmani, în caz de atac.
O parte a acestei tradiţii încă este respectată astăzi. Mulţi tineri încă mai trudesc în ziua nunţii să urce bolovani uriaşi la cetate, pentru a-şi răscumpăra mireasa furată de la nuntă (un alt vechi obicei laic).
Rășinari
Pentru mulți, comuna Rășinari are un aer deosebit. Străzile înguste și casele foarte apropiate între ele îți dau impresia de colectivitate. La 15 minute de Sibiu, Rășinari este una dintre cele mai vechi comune din Marginimea Sibiului.
De reținut este că în frumoasa comună s-au născut personalități cu care ne lăudăm în lumea-ntreagă, precum: Emil Cioran, Octavian Goga, Ilarie Mitrea.
Răşinari este marele câştigător al României a celei de-a doua ediţii a competiţiei mondiale Best Tourism Villages, lansată de Organizaţia Mondială a Turismului (OMT).
Obiective turistice la Rășinari:
- Biserica Veche, cu hramul Cuvioasa Paraschiva
- Biserica Sf. Ilie
- Biserica din Deal
- Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial
- Casa natală a poetului Octavian Goga
- Muzeul etnografic
- Muzeul episcopiei
Palatul Brukenthal din Avrig
Considerat Edenul Transilvaniei, Palatul Brukenthal din Avrig are o arhitectură în stil baroc, după model vienez și a fost construit în anul 1788, de catre guvernatorul Transilvaniei la acel moment, Samuel von Brukenthal.
Palatul se află pe o terasă de 12 metri situată în punctul cel mai înalt al orașului Avrig (județul Sibiu), cu deschidere asupra Văii Oltului. Acesta face parte dintr-un ansamblu ce cuprinde o clădire cu trei aripi și două anexe fără etaj, organizate sub formă de U și orientate către parc, după modelul transilvănean.
Palatul de la Avrig sau micul Schönbrunn se află la 26 km de Sibiu și este o expresie a spiritului cosmopolit și a puterii financiare a baronului von Brukenthal, fiind unul dintre cele mai impresionante edificii de acest fel din România.