Nu trebuie aşteptate împrejurări, aniversări, comemorări pentru a vorbi de prof. dr. Corneliu Bucur, întrucât, de ani mulţi, Domnia Sa a intrat în profilul cultural de neşters, intangibil al Sibiului, oraş de însemnătate majoră în civilizaţia şi cultura românească şi internaţională. Fac precizări în ceea ce priveşte prsonalitatea complexă a lui Corneliu Bucur. Este un izvor de prospeţime sufletească, care a dăruit în prodigioasa-i activitate, de nenumărate ori, o mare adâncime cristalină, cu o putere spirituală inegalabilă şi o strălucire de foc, păstrată nestinsă în vatra străbună a culturii.
Este adevărat! Toate lucrurile mari se fac cu jertfe mari. Este ceea ce de mulţi ani face Corneliu Bucur! Şi mă întreb ce s-ar alege din ţara noastră, dacă toţi ne-am retrage de pe teren, căutând să ne apărăm numai interesele trecătoare… Azi, stilului ardent, mobilizator şi constructiv i-a luat locul stilul zeflemitor, băşcălios, specific „Academiei Caţavencu”.
Omul Corneliu Bucur – personalitate reprezentativă a spiritualităţii naţionale şi poate, chiar, universală, care printr-o muncă asiduă, de peste patru decenii, a adunat importante însemnări din locurile, pe unde a călătorit, străduindu-se să înmănuncheze texte, imagini şi întâlniri cu personalităţi ale culturii de pe mapamond, inspirându-i, astfel, nenumărate creaţii, pentru care are har şi vocaţie. A adunat, a reconstituit, a restaurat şi a valorificat expoziţional un patrimoniu, fără egal în lume, care vorbeşte despre geniul tehnic al poporului nostru, patrimoniu care a inspirat UNESCO, să instituie un premiu internaţional, botezat după locul, ce-l adăposteşte, „Dumbrava Sibiului”.
Dr. Gheorghe Telea Bologa