Cosmin Șoaită este un mărginean pe care iubitorii de festivaluri din județul Sibiu l-au întâlnit de nenumărate ori în cadrul evenimentelor. Este de părere că berea artizanală ne amintește de vremuri în care lucrurile se făceau cu grijă și meșteșug pentru gusturile simple, iar după această premiză a ales, după 12 ani petrecuți în multinaționale în București și Paris, să revină pe plaiurile natale și să pună pe picioare o afacere care să îl împlinească. Astfel, a luat naștere berea SB, bere artizanală din Sibiu, în Mărginimea Sibiului, la Săliște, acolo unde are loc tot procesul de producție.
Pe Cosmin Șoaită l-am cunoscut mai bine odată cu campania „Produs în Sibiu”, în cadrul căreia am poposit, alături de Simona Maxim, directorul Sibiu Jazz Festival, în atelierul său din Săliște.
Cosmin spune că a ales orașul din Mărginimea Sibiului pentru că este definitoriu pentru Sibiu, păstrează cu sfințenie tradițiile lăsate din moși-strămoși, iar turismul cunoaște anual o evoluție înfloritoare. Fondatorul berăriei nu a vrut să își cumpere vreun teren pe care să construiască atelierul, pentru că, spune el, și-a dorit să lase ceva mai bun în urmă.
„A renova ceva existent și vechi e mai complicat și mai costisitor, mai ales că ne aflăm într-o zonă protejată. Vedeți că eu la geamuri am doar tâmplărie de lemn… Scopul nostru în viață este să facem lucruri frumoase. Banii în sine nu sunt un scop. Trebuie să rămână ceva după noi, iar faptul că am posibilitatea ca aici la Săliște, aproape de unde e familia mea, să fac ceva care să rămână e pentru mine foarte important”, spune Cosmin.
De la brutărie și remiză de pompieri, la berărie
Clădirea în care funcționează berăria a găzduit, de-a lungul timpului, un centru de colectare a laptelui, o brutărie și o remiză de pompieri. Din 2018, a devenit, datorită lui Cosmin, o berărie.
De ce a ales tânărul să producă bere? „E un produs la care eu țin și pentru că putem să facem produse de calitate… Eu asta mi-am dorit, să asociem Mărginimea Sibiului și cu altceva. Un pahar de bere merge foarte bine lângă o bucată de brânză”, a spus Cosmin.
Berăria sa este foarte personalizată. Pe pereții magazinului din Săliște, sunt fotografii din arhiva personală. Acestea îi înfățișează pe bunicii săi, în mare parte, îmbrăcați în straie populare. De altfel, a ales ca sigla berii sale să aducă aminte de identitatea naținală. „Dacă vă uitați atent, nu e un cod QR, ci punctul de cusătură de pe ie”, explică Cosmin.
Berea sa este un produs 100% natural, nefiltrat, nepasteurizat. „Dacă vorbim despre un produs natural, beneficiile sunt legate de capacitatea organismelor vii care se numesc drojdii, ne influențează în bine organismul. Asta în condițiile în care nu consumăm în exces!”, spune Cosmin.
Cum și-a denumit “mândrele” beri
Invitația berăriei de a gusta din produsele sale sună astfel: „Pragul cin’ ni-l trece, gust-o bere rece, fie blondă ori roșcată, brunetă sau platinată, cu aromă locală și tradițională!”. Da, Cosmin și-a numit sortimentele de bere astfel încât să le asociezi, cumva, cu femeile.
„Colegii mei de breaslă pun stilul berii pe bere, de obicei. Eu am rețetă originală și atunci nu mi s-a părut normal să mă încadrez într-un anumit stil. De exemplu, berea blondă are patru tipuri de hamei, fermentație înaltă… E ceea ce mi-a plăcut mie, nu e un stil. Am vrut o bere locală bine făcută, simbol al calității, fără fițe. Eu am încercat să fac un produs tradițional care se numește, simplu, bere”, spune Cosmin.
Berea lui Cosmin, aleasă pentru parteneriatul României cu Germania
Cosmin are diferite colaborări cu numeroase restaurante din Sibiu și printre realizările de marcă ale afacerii sale se numără faptul că berea sa a fost aleasă pentru a marca cei 30 de ani de parteneriat între România și Germania. „Ambasada Germaniei a ales pentru 30 de ani de parteneriat cu România să pună la dispoziție o bere, iar acea bere este făcută de mine!”, a explicat Cosmin.
În afară de magazinul din centrul orașului Săliște, berea lui Cosmin se mai găsește în toate magazinele din rețeaua Simpa, dar și în magazinul din Sibiu, de pe strada Negoveanu colț cu Ștefan cel Mare, la Sibiu FoodHub, Casa Berarilor Artizani și în multe restaurante din oraș.
Cei care vor să cunoască mai bine produsele lui Cosmin pot accesa pagina oficială de Facebook SB bere artizanală din Sibiu ori pe site-ul www.beresibiu.ro.
Recomandări
SB Bere artizanală Sibiu
Nembeer
Bere Sadu
Urban Brewery
Bere Augusta