0.2 C
Sibiu
marți, ianuarie 31, 2023

Legumicultorii, nelipsiți iarna din Piața Volantă Transilvania

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Nici pe timpuri însorite, nici pe vremuri friguroase, legumicultorii nu lipsesc sâmbăta din Piața Volantă Transilvania. Cum munca nu încetează nici în sezonul rece, micii producători le oferă clienților produse bio, de la legume și fructe până la zarzavaturi și gemuri.

Familia Dorobanțu, doi pensionari care muncesc de zor în grădina lor de la Veștem, ne mărturisesc că un producător bun nu are pauză niciodată. Dacă în sezonul cald găseam la ei numeroase legume (ardei, morcovi, varză, castraveți, ceapă, cartofi, țelină, pătrunjel, salată etc), în vremuri înghețate ne pun la dispoziție zarzavaturi, siropuri și mai multe sortimente de zacuscă.

banner

Cei doi soți cultivă legume de 10 ani și de mai bine de 5 ani de când îi găsim neosteniți în Piața Transilvania.

”-Răsadurile le facem primăvara, totul este absolut bio, noi producem tot ce se vede. Înainte am fost crescător de animale și am avut un exemplu de persoană care se ocupa de grădinărit și căruia îi mergea treaba. La început cumpăram răsadurile, dar de cele mai multe ori am fost păcăliți, așa că ne-am gândit să ne facem propria răsadniță”, ne spune Gheorghe Dorobanțu.

V-ați întâmpinat cu provocări?

”Da, bineînțeles. Semințele sunt foarte scumpe, cheltuim aproape 10 mii de lei pe an cu ele. Iar scumpirile din ultima vreme nu ne ajută”, ne spun cei doi soți.

Cât de grea este această muncă?

”Producătorii locali pornesc de jos. E riscul foarte mare la răsaduri, pentru că necesită condiții mult mai speciale. Dacă nu le faci tratamente, nu le menții la temperatura corespunzătoare ori nu le uzi cum trebuie, le poți pierde de pe o zi pe alta”, afirmă Gheorghe.

Un alt exemplu este Schneider Moldovan Liviu din Cârța, care a lăsat munca de șofer profesionist și a ales să cultive legume. Se află în Piața Volantă Transilvania încă de la înființarea ei, unde își aduce legumele crecute în cele patru solarii din Cârța.

La el găsim ingredientele pentru o supă plină de vitamine: morcov, pătrunjel, țelină, sfeclă roșie, ceapă, varză, spanac, ridichii, roșii, etc.

Ați avut beneficii de când vă aflați în Piața Volantă Transilvania?

”Da, chiar merg vânzările. Aceiași clienți cumpără de la mine de ani de zile, alții vin după ce au auzit recomandări. Sunt mulțumit”, spune Liviu.

V-au afectat scumpirile din ultima perioadă?

”Fără îndoială. S-au scumpit semințele dar prețurile pe care le am sunt la fel ca la început. Ridichile, ceapa verde au același preț de când sunt aici în piață, legătura de ceapă era 2 lei și acum 10 ani, dar și în prezent”, afirmă producătorul.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Tânără de 14 ani din Sibiu, dispărută de acasă

Poliţiştii sibieni caută o minoră în vârstă de 14 ani, care a plecat de acasă fără a mai reveni.Marți,...
spot_img

Știri pe același subiect