Să nu vă repeziţi la piaţă la ţeline cât bostanul, că veţi cumpăra la pachet şi chimicalele care i-au forţat creşterea. Astfel, devine un pericol pentru sănătate, în loc să fie o sursă de sănătate.
Această rădăcină, fără de care supa nu are gust şi care formează un trio ideal cu morcovul şi pătrunjelul, conţine glucide, uleiuri volatile, caroten, vitamina C, multă masă vegetală fibroasă, excelentă pentru digestie. Mai conţine vitamina A şi complexul de vitamine B, cele care asigură imunitatea organismului. Conţine şi multe minerale, pe scurt, pe toate cele care asigură sănătatea sistemului nervos şi sistemului endocrin! De altfel, ţelina se poate consuma integral: rădăcină, tulpini, frunze.
Ştiţi ce puteri are? Întăreşte imunitatea, neutralizează hormonii stresului, ajută digestia, scade tensiunea, echilibrează glicemia, detoxifiază organismul, este adjuvant în diverse afecţiuni ale rinichilor, chiar şi a litiazei renale, tratează disfuncţionalităţi hormonale şi sexuale la ambele sexe, are efect chiar şi în – teoretic – nevindecabilul psoriazis şi în diferite forme de alergii cutanate, scade colesterolul rău, dezinfectează dantura şi mai poate multe. Iar pentru cine vrea să slăbească frumos, cu ţelină: să taie una în bucăţele şi să o ţină 5 minute în apă clocotită. După ce se răceşte se pune un praf de sare şi puţin ulei de măsline şi se mănâncă zilnic 2-3 luni la una din mese, după preferinţă.