Suplimentele de vitamina D contribuie la îmbunătățirea sănătății și protejarea organismului de o serie de afecțiuni, însă greutatea poate juca un rol esențial în ceea ce privește eficiența lor.
Potrivit unor noi cercetări, persoanele supraponderale și obeze nu beneficiază de aceleași beneficii ale vitaminei D. Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital spun că cei cu un indice de masă corporală (IMC) mai ridicat metabolizează nutrientul vital în mod diferit față de persoanele mai slabe.
Eficiența descoperită anterior a vitaminei de a reduce riscul de cancer, boli de inimă și accident vascular cerebral pare să fie mai puțin eficientă în rândul celor cu un IMC mai mare, notează Study Finds.
„Acest studiu aruncă lumină asupra motivului pentru care observăm reduceri de 30-40 de procente în ceea ce privește decesele cauzate de cancer, bolile autoimune și alte rezultate cu suplimentarea cu vitamina D în rândul celor cu un IMC mai mic, dar beneficii minime la cei cu IMC mai mare, sugerând că ar putea fi posibil să se obțină beneficii în întreaga populație cu o dozare mai personalizată a vitaminei D”, declară autorul principal JoAnn Manson, MD, DrPH, șef al Diviziei de Medicină Preventivă de la Brigham și cercetător principal al VITAL, într-un comunicat de presă.
„Aceste nuanțe arată clar că există mai multe în povestea vitaminei D”.
Echipa de la Brigham and Women’s Hospital a analizat 16.515 persoane care au luat parte la un studiu anterior de 25.871 de persoane privind beneficiile vitaminei D, cunoscut sub numele de VITAL. Aceștia au măsurat nivelurile de vitamina D ale participanților și alți biomarkeri pentru această vitamină, inclusiv metaboliți, calciu și hormoni paratiroidieni care ajută organismul să utilizeze vitamina D.
Ei au descoperit că administrarea suplimentelor de vitamine a crescut majoritatea biomarkerilor asociați, indiferent de greutatea oamenilor.
Cu toate acestea, creșterea a fost semnificativ mai mică în rândul celor cu un IMC (greutate) mai mare.