Pentru ca mâncărurile să fie uşor digerabile şi pentru ca nutrienţii conţinuţi în alimente să se absoarbă uşor în corp fără a fermenta în intestin, medicina Ayurveda a dezvoltat o ramură special destinată preparării şi asezonării mâncărurilor. Iată cele mai importante secrete ale artei culinare Ayurveda: Condimentele prin uleiurile aromate pe care le conţin, fac alimentele mai uşor digerabile. Îmbunătăţirea digestiei este primul pas în vindecarea tuturor bolilor. Este esenţial ca mâncarea să fie uşor digerabilă, pentru a nu stagna în tubul digestiv, evitându-se astfel fermentarea şi putrefacţia alimentelor. Există două feluri de condimente în funcţie de modul în care substanţele aromate îşi transferă proprietăţile digestive alimentelor: 1. Condimente care cedează substanţele aromate în mediu uleios. Ca o regulă generală acestea sunt seminţele, rădăcinile şi scoarţa plantelor aromate. Exemple: chimen, coriandru, boabe de muştar, piper, scorţişoară, turmeric, ghimbir, ienupăr, nucşoară, usturoi, ceapă, fenicul, cuişoare, ienibahar, cardamom. Aceste plante sunt bogate în uleiuri volatile care se dizolvă evident tot în substanţe uleioase. Ele trebuie călite uşor în ulei presat la rece sau în unt la începutul preparării, apoi uleiul sau untul astfel impregnat, pătrunde în alimente şi le conferă proprietăţi digestive şi carminative. 2. Condimente care cedează substanţele aromate în mediu apos. Acestea sunt frunzele şi florile plantelor aromate. Exemple: frunze de pătrunjel, ţelină, leuştean, măghiran, rosmarin, tarhon, mărar, oregano, mentă, flori de cimbru şi busuioc. Ele sunt bogate în vitamine hidrosolubile şi se adaugă mâncărurilor la sfârşit sau după ce au fost luate de pe foc. Dacă nu se respectă aceste indicaţii şi condimentele din prima categorie vor fi adăugate mâncărurilor la sfârşit, substanţele aromate nu vor putea fi utilizate pentru că nu sunt uşor solubile în apă şi în consecinţă ele se vor volatiliza în aer, atmosfera din bucătărie va fi încărcată de miresme aromate, dar mâncarea va conţine mai puţine uleiuri volatile, nu va fi aşa de gustoasă şi se va digera mai greu. Dr. Ovidiu Chiş
Cele mai citite
Ultimele știri
Credeați că doar șoferii se droghează? Mecanic de locomotivă, testat pozitiv la canabis
Un mecanic de locomotivă a fost depistat pozitiv la canabis iar alţi doi care desfăşurau activităţi de manevră au...
Shortcode field is empty!