România se confruntă în continuare cu o criză de medici de familie. În peste 400 de localități din mediul rural nu există medic, iar în contractul cu CNAS sunt în jur de 9.700 de medici de familie.
Vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Bucureşti, Raluca Zoițanu, susține că ar fi nevoie însă de încă cel puţin 4000 de medici în acest moment în sistem, transmite News.ro.
„Ce i-aş spune eu unui tânăr medic de familie absolvent de facultate acum ar fi să aleagă medicina de familie pentru că şi dacă inteligenţa artificială poate va înlocui profesioniştii din diverse speciaităţi în următorii 10, 20 de ani, cu siguranţă de medici de familie vom avea nevoie.
Pe termen scurt, putem să-i ţinem pe medicii care încă mai lucrează în sistem şi pe cei 1000 de medici de familie din Bucureşti care au ales să nu intre în contract cu Casa de Asigurări, ei ar putea să se ducă de exemplu în jurul Bucureştiului să lucreze în contract cu Casa, flexibilizând Contractul care acum nu este un contract de prestări servicii în realul sens al cuvântului, ci un fel de contract de muncă al medicului cu Casa de Asigurări, am putea să flexibilizăm sau să aducem în normalitate ceea ce poate să facă medicul de familie, fie că ne referim de prescriere de medicamente, de investigaţii, de o îngrijire mai completă a pacientului fără să-l trimită în sistem la alte specialităţi”, a declarat Raluca ZOițanu, potrivit sursei citate.
Susținerea copiilor din satele unde lipsesc medici
”Pe termen mediu şi lung, trebuie să ne uităm la cine vine din urmă. Pentru a avea medici de familie în zonele rurale, cel mai bine este să găsim copii din acele zone care au legături trainice cu satele, pe care să-i ajutăm să urmeze o carieră chiar în medicină de familie şi apoi să se întoarcă cu drag în locurile natale după acei 10 ani de pregătire, atât durează de când termini liceul până când ajungi medic de familie în toată lumea, nu numai în România. Pentru asta ar trebui poate să ne gândim la burse de studiu ţintite pentru cariera medicală, pentru că nu vorbim doar de o atractivitate scăzută a anumitor specialităţi, ci cred că vorbim de o lipsă de atractivitate în general pentru cariera medicală. Durează foarte mult să te pregăteşti, să lucrezi pe banii tăi”, mai susține medicul.