7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Despre cefalee sau durerile de cap cu dr. Adelina Pleșca, medic specialist neurolog – Clinica MISAN MED

Cele mai citite

Termenul de cefalee defineşte toate durerile localizate la nivelul capului. Durerile de cap se înscriu printre cele mai frecvente stări dureroase, reprezentând unul dintre cele mai comune motive de prezentare la medic. Majoritatea durerilor de cap nu sunt rezultatul unei boli grave, dar unele pot rezulta dintr-o condiţie ameninţătoare de viaţă, care necesită prezentarea într-un serviciu de specialitate.
Durerile de cap se clasifică astfel:
Primare: Migrena, Cefaleea de tensiune, Cefaleea „în ciorchine“ (cluster).
Secundare: produse prin traumatism cranian sau contuzie, consumul de substanţe nocive, răceala sau gripa, durerea facială atribuită afecţiunilor craniului, gâtului, ochilor, urechilor, nasului, sinusurilor, dinţilor, gurii sau altor structuri faciale sau craniene, atribuite patologiei vasculare şi non-vasculare  craniene sau cervicale.
Tipuri de cefalee
Unele persoane se confruntă cu mai multe tipuri de durere de cap. Predominant sunt intâlnite următoarele tipuri de cefalee:
Migrena: se manifestă prin atacuri repetitive de cefalee, localizate deobicei pe o parte a craniului, de intensitate moderată până la severă. Aceasta este însoţită de obicei de sensibilitate la lumină, greţuri şi vărsături cu debut matinal, accentuate de zgomot, efort, unele alimente.
Cefalee de tip tensional (nu se referă la cea provocată de tensiunea arterială), manifestată ca o durere de intensitate moderată, sub formă de presiune, constrângere difuză în jurul capului sau frontotemporal. Nu este la fel de severă ca  migrena, nefiind însoţită de  greață sau vărsături.
Cefaleea în ciorchine (cluster headache) – dureri de cap recurente care apar  brusc şi se caracterizează prin dureri severe, cu durata între 15 minute si 3 ore pe o parte a capului, adesea însoțite de  congestie nazală şi lacrimală, hiperemie conjunctivală, transpiraţii ale frunţii sau feţei.
Cefaleea cervicogenă: durere surdă, persistentă, situată la nivelul coloanei cervicale, cu amplificări paroxistice, localizată unilateral, cu iradiere de la punctul nucal spre zonele occipitale, temporale, frontale, orbitare. Durata de ore-zile, declanşată sau amplificată de mişcări bruşte ale capului şi întindere sau flexie îndelungată.
Factori declanșatori ai cefaleei
Cele mai obişnuite mecanisme de declanşare sunt: stresul, depresia, oboseala, nicotina, cafeina, solicitarea ochilor, variaţii hormonale pe timpul menstruaţiei şi unele medicamente.  Alcoolul declanşează adesea durerile repetate. De asemenea, poziţia incorecta  a coloanei   poate determina cefalee. Durerile  de cap însoţite de arsuri sau mâncărimi la nivelul ochilor, mai ales în timpul cititului sau la calculator, indică surmenajul ochilor sau dereglări vizuale. Unele medicamente luate regulat pentru o boală cronică, pot avea  ca efect secundar durerile de cap.
Tratament împotriva durerilor de cap
Tratamentul cefaleei este ghidat de tipul acesteia: în primul rând pentru reducerea  durerilor  este esenţial recunoaşterea şi eliminarea factorilor precipitanţi. Tratamentul medicamentos  constă în antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice, antidepresive, sedative, vasoconstrictoare în funcţie de cauza şi tipul durerii. În vederea stabilirii unui diagnostic corect şi instituirii tratamentului specific  este necesară adresarea pacientului într-un serviciu de specialitate.
CLINICA MEDICALĂ MISAN MED SIBIU
 Adresa: Strada Hipodromului Nr. 3B, Sibiu, România
Telefon:
+40 369 801 555
+40 269 245 516
+40 748 200 207
Fax: +40 369 801 805
 E-mail:
[email protected]
[email protected]

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect