Din 1 mai, toate serviciile medicale și farmaceutice vor fi validate și decontate doar pe baza cardului de sănătate, iar Casa de Asigurări de Sănătate anunță că toți furnizoriidin domeniul sănătății au cititoare de carduri. Până în prezent, în județul Sibiu, din totalul de 291.098 carduri tiparite pentru asigurații din județ, au fost distribuite prin servicii postale 266.763 de carduri, adică un procent de 91,64%. De asdemenea, 21.891 (7,53%) de carduri au fost predate medicilor de familie, iar 2.374 de carduri au rămas să fie luate de asigurați de la casa de asigurări. 140 dintre acestea au fost deja ridicate. Sunt totuși și 43 de carduri de sănătate refuzate, însă ele pot fi ridicate ricând dacă asiguratul se răzgândește. Cei care refuză utilizarea acestui card, din diverse motive, nu vor fi privați de servicii medicale. După 1 mai aceștia vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverințe de asigurat eliberată de casa de asigurări și care va fi valabilă 3 luni.
Cardul național de sănătate este prezentat de Ministerul Sănătății ca fiind modalitatea de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS și una dintre cheile de acces la Dosarul Electroonic de Sănătate și modalitatea demontrării statutului de asigurat. Este de asemenea instrumentul de confirmare al prestării tuturor serviciilor din sistem (PIAS), mai puțin serviciile exceptate prin lege (pachetul minim de servicii medicale, transport sanitar, dispozitive medicale distribuite prin servicii postale și unele investigații medicale paraclinice – anatomie patologică). Cardul va permite un control foarte bun al utilizării fondurilor din sănătate. „Facem un apel către asigurații care au primit cardul să îl utilizeze atunci când beneficiază de un serviciu medical, chiar dacă până la 1 mai nu este obligatoriu”, spun reprezentanții CAS.
Ce conține cardul de sănătate
Cardul conține doar datele de identificare ale asiguratului. El nu conține date medicale. Pe card și în memoria electronică a cardului sunt imprimate numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului național de asigurări sociale de sănătate (CID), data nașterii și termenul de valabilitate al cardului, care este de 5 ani. Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriptiona pe cardul de sanatate date medicale. Cu privire la codul pin personalizat, dacă acesta este introdus greșit de cinci ori consecutiv, cardul se blochează. Această situație poate fi rezolvată de casa de asigurări de sanatate, unde se va iniția procedura de deblocare.