În sezonul estival, temperaturile ridicate pot avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate.
Pentru a vă ajuta să treceți cu bine peste aceste perioade, iată câteva recomandări utile pentru diverse categorii de populație:
A. RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIA GENERALĂ:
- evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în intervalul orar 1100 – 1800 și utilizați creme de protecție pentru zonele expuse razelor solare;
- dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 50 Celsius mai mică decât temperatura ambientală;
- nu folosiți ventilatoare dacă temperatura aerului depăşește 320 Celsius;
- dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă și/sau la locul de muncă petreceţi, zilnic, 2 – 3 ore în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
- pe parcursul zilei faceţi duşuri cu apă călduţă, fără a vă şterge de apă;
- purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
- beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete;
- nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de adaptare a organismului la căldură;
- evitaţi consumul băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr deoarece acestea sunt diuretice;
- consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, pepene roşu, prune, castraveţi, roşii, etc.) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
- consumul unei doze de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
- evitaţi desfășurarea, în exterior, a activităţilor care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, etc.) și, eventual, desfășurați-le în intervalele orare cu temperaturi mai scăzute;
- evitați consumul alimentelor fierbinți sau greu digerabile;
- aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) și oferiți-le lichide, în mod regulat, chiar dacă nu le solicită;
- păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate;
- evitați scăldatul în locuri neamenajate (râuri, lacuri, iazuri etc.) deoarece există riscul de înec, dar și de contactare a unor afecțiuni (leptospiroză, meningită, boli de piele, etc.).
B. RECOMANDĂRI PENTRU LIMITAREA CREŞTERII TEMPERATURII ÎN LOCUINŢE:
- închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
- țineţi ferestrele închise pe toată perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă;
- deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, pentru a provoca curenţi de aer care să favorizeze ventilarea încăperilor;
- stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale;
- închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.
C. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE APARȚIN UNOR GRUPURI VULNERABILE:
- Recomandări pentru sugari și copiii mici:
- asigurați un ambient ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer;
- nu modificați regimul de alimentație al copilului prin introducerea de alimente noi în aceasta perioadă;
- asigurați hidratarea corespunzătoare a copiilor; în cazul sugarilor, mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită;
- îmbrăcați copiii lejer, cu hăinuțe din materiale naturale;
- copilul va fi scos din casă numai în afara perioadelor caniculare din zi și, obligatoriu, asigurați protecția capului acestuia cu o pălărie cu boruri mari;
- evitați expunerea directă la soare a copiilor cu vârsta sub 6 luni;
- evitați plimbările în intervalul orar 1000 – 1800; pentru plimbare alegeți zonele cu umbră;
- acordați copiilor apă plată, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate;
- mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaos de conservanți; acestea vor evita consumul de cafea și alcool și vor avea grijă să mențină o igienă riguroasă a sânului, la fel și cea generală;
- la cel mai mic semn de suferință al copilului sau al mamei, prezentați-vă la medicul de familie pentru a se decide conduita terapeutică;
- acordați atenție deosebită condițiilor de igienă, atât pentru copil cât și pentru mamă. Copilul va purta haine și/sau scutece curate și uscate, iar mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, îmbăiați copilul cel puțin o dată pe zi și, obligatoriu, seara la culcare. În restul timpului copilului i se va face toaleta locală sau ori de câte ori este nevoie;
- copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei;
- frecventați locurile de joacă amplasate doar la umbră, în afara orelor de caniculă și protejați capul, fața și gâtul copiilor cu pălării cu boruri largi.
- Recomandări pentru copiii aflați în tabere:
- asigurați cazarea copiilor în condiții corespunzătoare;
- acordați copiilor numai alimente proaspete, în condițiile respectării riguroase a normelor de igienă;
- acordați o atenție deosebită hidratării corespunzătoare a copiilor;
- asigurați supravegherea permanentă a copiilor;
- amplasați locurile de joacă doar la umbra și organizați activitățile copiilor astfel încât acestea să șe desfășoare în afara orelor de caniculă;
- acolo unde este cazul, scăldatul se va realiza sub supravegherea absolută a însoțitorului.
- Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice:
- asigurați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
- hidratați-vă corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute în casă și fără adaos de conservanți;
- utilizați o alimentație bazată, predominant, pe legume și fructe proaspete;
- consumați numai alimente proaspete, achiziționate din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale pentru păstrarea alimentelor. Evitați consumul alimentelor cu risc de perisabilitate;
- se recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în timpul caniculei;
- evitați circulația pe stradă, în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă deplasarea este absolut necesară, folosiți îmbrăcăminte ușoară, din materiale naturale și purtați pe cap o pălărie de protecție;
- persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice: cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, mentale să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
- mențineți cu rigurozitate igiena personală, prin efectuarea a câte 3 – 4 dușuri / zi.
D. RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE CARE, PRIN NATURA ACTIVITĂȚILOR LOR, DEPUN UN EFORT FIZIC DEOSEBIT:
- se recomandă dozarea efortului fizic în functie de perioadele zilei, încercând evitarea excesului de efort în vârfurile de caniculă. Dacă temperatura este foarte ridicată, se va proceda la stoparea activității;
- hidratați-vă corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit sau sucuri naturale de fructe făcute în casă și fără adaos de conservanți;
- este contraindicat consumul de alcool și cafea în timpul caniculei;
- utilizați un echipament corespunzător din materiale naturale și protejați-vă
capul de efectele căldurii excesive.
E. RECOMANDĂRI PENTRU ANGAJATORI:
1. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
- asigurarea ventilației la locul de muncă;
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;
2. Pentru menținerea stării de sănătate a anagajaților:
- asigurați apă potabilă în cantitate de 2 – 4 litri/persoana/schimb;
- asigurați echipamentului individual de protecție;
- asigurați accesul persoanelor la dușuri.
F. RECOMANDĂRI PENTRU SITUAȚIILE DE COD ROȘU
- reduceți deplasările la cele esențiale;
- nu vă deplasați în intervalul orar 1100 – 1700;
- consumați lichide în cantitate de 2 – 4 litri/zi;
- nu consumați alcool;
- în cazul afecțiunilor cronice, aflate sub tratament medicamentos, administrați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă;
- nu scoateți afară copiii sub 3 ani decât dimineața, cel târziu până la ora900 și seara, după ora 2000;
- evitați mâncărurile grele și mesele copioase;
- folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie.