20.2 C
Sibiu
joi, iunie 30, 2022

Ministrul Sănătății a găsit cum să scape de pastilele de iodură de potasiu: le va distribui prin farmacii

Cele mai citite
banner continental
banner continental
banner continental

Iodura de potasiu cumpărată de Minsiterul Sănătății și încă nedistribuită ar putea fi distribuită prin intermediul farmaciilor pe baza rețetei de la medicul de familie. Ministerul Sănătății a publicat proiectul ordinului de ministru care ar trebui să rezolve problema stocurilor de pastile produse la comanda ministerului.
După o perioadă în care distribuirea pastilelor de iodură de potasiu a rămas sub semnul întrebării, Ministerul Sănătății a lansat propunerea ca aceste pastile să fie împărțite în farmacii pe baza rețetei eliberate de medicul de familie. Acestea au fost produse la Iași, la cererea ministerului, care s-a temut de o escaladare a conflictului din Ucraina, cu consecințe asupra securității nucleare din această țară.
„Ministerul Sănătății distribuie populației medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare prezentului ordin, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București predau, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmaciile din lista prevăzută la art.1”, scrie în ordinul postat pe site-ul Ministerului Sănătății.
Ministerul condus de Alexandru Rafila a plătit circa 6 milioane de euro pentru 30 de milioane de pastile, pe care ar fi trebuit să le distribuie medicii de familie. Aceștia au refuzat, spunând că fără un acord care să prevadă plata acestei activități, ei nu vor distribui aceste pastile. În această situația, în care risca să arunce la gunoi cele 6 milioane de euro, Ministerul Sănătății a căutat o soluție pentru a distribui măcar o parte din aceste pastile.
Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacie comprimatele de iodură de potasiu 65 mg pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru minori, medicul va elibera reprezentantului legal al acestuia.
Farmaciile vor elibera comprimate gratuit, doar pe baza prescripției emisă de medicul de familie, iar la ridicarea din lor, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu.
Ministerul Sănătății atrage atenția că iodura de potasiu 65 mg se va administra NUMAI la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear, iar în cazul în care administrarea comprimatelor are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acestora nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO FITS, la jumătatea ediției. Regizorul-coregraf Răzvan Mazilu: „Teatrul se face pentru oameni. E cu oameni, pentru oameni”

A trecut jumătate din această ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, dar emoțiile prin care ne...
spot_img

Știri pe același subiect