7.9 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Psoriazisul – una dintre cele mai frecvente cinci boli cronice

Cele mai citite

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, este o afecţiune care poate trece de bariera tegumentului. Peste 2% din populaţia României suferă de psoriasis. Din păcate, deşi nu este o boală contagioasă, persoanele diagnosticate cu psoriazis sunt frecvent marginalizate şi excluse din societate. În acest an, Societatea Română de Dermatologie continuă eforturile de conştientizare publică asupra psoriazisului, în cadrul campaniei „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Psoriazisului, 29 octombrie, și în Sibiu au fost organizate câteva manifestări prin care personalul medical a fost instruit privind îngrijirea persoanelor diagnosticate cu psoriasis. Maria Rotaru, medic primar dermato-venerolog, șef de secţie al Clinicii Dermato-Venerologie a Spitalului Clinic Judeţean Sibiu și, totodată, profesor universitar doctor la Facultatea de Medicină din Sibiu a încercat să ne explice ce este, de fapt, psoriazisul.
 
Ce este și cum se manifestă psoriazisul?
Psoriazisul este o boală cronică, cutanată, care produce o inflamație la nivelul pielii, care apare la un moment dat, uneori chiar la copii, adolescenți, preponderent la adulți. Aceste leziuni inflamatorii ale pielii pot dura o anumită perioadă de timp, se pot vindeca și apoi pot apărea din nou. Din acest motiv, psoriazisul este considerat una dintre cele mai frecvente cinci cauze de boli cronice. Organizația Mondială a Sănătății consideră că psoriazisul este cea mai importantă boală cronică netransmisibilă împreună cu diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Este caracterizat prin apariția la nivelul pielii, mai frecvent la nivelul membrelor, coatelor și genunchilor, la nivelul scalpului, sub forma unor plăci roșii, adică eritematoase, acoperite de coji sau scoame, care au tendița de a se descuama și care au un aspect neplăcut. Prin contactul interuman creează o stare de deranj.
 
Psoriazisul nu se transmite prin contact direct, dar, din păcate, se transmite ereditar. Care sunt factorii declanșatori?
Foarte multe dintre campaniile care se fac pentru sensibilizarea populației sugerează ideea că pacienții care suferă de psoriasis nu trebuie fie izolați, trebuie să fie acceptați și susținuți. Oricare dintre noi putem face la un moment dat această boală. Posibilitatea de a se transmite în cadrul familiei, la descendenți este mai mare, dar sunt numeroase cazuri de îmbolnăvire chiar dacă nu existau cazuri antecendente în familie. Este așa numitul psoriazis sporadic, care poate apărea la un moment dat în cursul vieții, fiind influențat de anumiți factori. Unul dintre factorii favorizanți este stresul. Fie ne referim la stresul acutic, determinat de un șoc, cum ar fi un accident sau moartea unui membru din familie, o traumă foarte puternică, dar poate fi determinat și de un stres cronic, cumulat, pe care pacientul nu mai poate să îl controleze. Pacienții tineri care fac sporiazis pot avea uneori chiar sub 10 ani. La copii și adolescenți se manifestă o formă special de psoriazis, numit gutat sau în picături. Psoriazisul este frecvent corelat cu infecții, în special din sfera ORL și sfera respiratorie, infecții cu streptococ. Din această cauză se consideră că încă un factor agravant și favorizant al acestei erupții este inclusiv o viroză. Le recomandăm pacienților care au psoriazis să încerce cât mai mult să se protejeze sau să trateze infecțiile cât mai repede. Alți factori implicați și recunoscuți în a agrava și a favoriza recidivele sunt factorii metabolici sau dismetabolici, mai frecvent inflamația din psoriazis poate fi asociată cu diabetul zaharat, cu obezitatea, în special la persoanele adulte, cu patologia cardiovasculară, hipertensiunea, patologia cutanată și bolile disabolice care au o interacțiune cu efect negativ asupra pacientului. Unele medicamente folosite, de exemplu cel pentru hipertensiune, pot agrava psoriazisul. Hiperlipidemiile sau hipercolistemiile pot avea un efect negativ asupra bolii psoriazice. Poate ați auzit de gută care este o manifestare cu creșterea acidului uric și aceasta poate fi mai frecventă în cazul unui psoriazis. Există foarte multe asocieri. Să nu uităm de fumat, consumul de alcool și frigul. De multe ori, psoriazisul răspunde foarte bine la expunerea la radiația solară sau la ultaviolete. Datorită acestui fapt, primăvara, vara, psoriazisul este mai stabil, cazurile sunt mai puține, iar în perioada rece cu vânt, cu frig, cu temperaturi scăzute, psoriazisul se poate agrava.
 
Care sunt tratamentele aplicate împotriva psoriazisului și dacă au fost descoperite noutăți în tratarea acestedi boli?
Tratamentul împotriva psoriazisului este foarte complex. În primul rând, trebuie adaptat fiecărei forme clinice, vârstei pacientului, dar și dorinței și colaborării cu acesta. Există tratamente locale sau topice, care se aplică direct pe piele, și sunt tratamente sistemice sau interne care trebuie administrate sub formă de tablete, injecții și mai nou se apelează la tratamente biologice. Există și posibilitatea de a face așa-numita fototerapie cu două clase de ultraviolete, mai selective. Ne bucurăm că avem la nivelul Secției această cabină care permite tratamentul pacienților cu psoriazis cu fototerapie, atât UVA, cât și UVB, care ne permite un tratament complex al întregii suprafețe cutanate, care este foarte cofortabil pentru pacient. De 10 ani, în România avem acces și la tratamentele biologice și moleculare. Începând cu acest an avem acces la încă trei clase de tratamente biologice, dar acestea se folosesc cu o documentație special și cu criterii foarte precise de includere a pacienților și dacă nu s-au putut vindeca prin folosirea tratamentelor clasice sistemice.
 
Cât de costisitoare sunt aceste tratamente?
Tratamentele sunt foarte costisitoare, nu aș putea să vă dau prețurile. Ținând cont că pacienții care apelează la aceste tratamente nu se mai internează în spital, nu mai lipsesc de la locul de muncă, eu zic că aceste tratamente sunt foarte benefice. Cosul medicamentelor se compensează prin productibilitate, stare de bine.
 
Poate recidiva psoriazisul?
Poate să dispară erupția complet, dar am avut și pacienți care au avut psoriazis în urmă cu 40 de ani și cărora le-a apărut din nou. Psoriazisul de cele mai multe ori poate recidiva. Are predilecție pentru anumite zone, pentru membrele superioare, pentru cap, membre inferioare, spate. Formele de psoriazis sunt foarte multe. Nimeni nu poate garanta pentru o persoană care are sau a avut psoriazis că nu mai poate face din nou. Unghiile se tratează cel mai greu. Mai există și psoriazis palmoplantar.
 
Care este situația bolnavilor de psoriazis tratați în Sibiu?
În general, aproximativ 2% din populația României suferă de psoriazis, adică este vorba de peste 400.000 de oameni și 125 de milioane de persoane în întreaga lume. Dar nu există o evidență foarte precisă, deoarece nu toți pacienții vin la medici să fie înregistrați. Cei care vin la spital sunt de regulă pacienți care au erupții mai mari și care au nevoie de un tratament specializat, de tratamente sistemice sau biologice de ultimă generație. S-ar putea ca anul următor să realizăm un studiu de prevalență a psoriazisului în România, când vom organiza un eveniment de Ziua Mondială a Psoriazisului, fie în 29 octombrie, fie în jurul acestei date. La nivelul județului Sibiu, dar am analizat mai mult pacienții internați. Numărul acestora este de aproximativ 200, iar grupa de vârstă a fost 50-70 de ani, deoarece în această perioadă a vieții psoriazisul se poate agrava.
 
S-au înregistrat mai multe cazuri de psoriazis în ultima perioadă?
Avem, într-adevăr, o adresebilitate de internare mai mare. Stresul cotidian este mai mare, patologia dismetabolică, cardometabolică este mai crescută, numărul pacienților cu diabet zaharat este mai mare, există posibilitatea ca prin asocierea acestor factori și numărul înregistrat de cazuri de psoriazis să fie mai mare.
 
Ce evenimente s-au organizat la Sibiu cu ocazia Zilei Mondiale a psoriazisului?
Am avut o acțiune de implicare a medicilor rezidenți, a asistenților, a infirmierelor care îngrijesc pacienții cu psoriazis, astfel încât am promovat ideea menționată și în Campania „PSO, dincolo de piele – Acceptă-mă, susţine-mă, apropie-te!”. Ne-am gândit la acești pacienți față de care există o reținere a celor din jur, iar noi ca și colectiv care lucrăm zilnic cu ei și vedem diverse forme de psoriazis trebuie să știm să îi informăm și să ne comportăm cu ei. Acești oameni trebuie informați despre posibilitățile terapeutice, mai ales despre noile tratamente. Și, din păcate, am observant și o decepție a persoanelor în vârstă care nu mai au încredere.
Te-ar putea interesa și: CNAS: Peste 60% din persoanele cu diabet dezvoltă neuropatie diabetică

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Cea mai mică inimă artificială din lume, creată de studenţii români, premiată la o competiție globală

Un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a dezvoltat cea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect