9.1 C
Sibiu
marți, martie 5, 2024

Sondaj: 1 din 5 români suferă de boli cardio-vasculare

Cele mai citite

Unul din cinci români suferă de boli cardio-vasculare și peste trei sferturi dintre ei susțin că sunt preocupați de sănătatea lor, dar mai bine de un sfert merg la doctor o singură dată pe an.

În urma unui sondaj realizat de INSCOP, peste jumătate dintre români spun că nu știu să aibă probleme de sănătate, iar 1 din 5 susține că suferă de boli cario-vasculare. Cercetarea a fost făcută în perioada mai-iunie și arată că persoanele până în 30 de ani reprezintă categoria de vârstă unde se înregistrează cele mai multe probleme de sănătate, relatează News.ro.

„Valori mult peste medie mai întâlnim şi în rândul persoanelor până în 44 de ani, al gulerelor albe şi al persoanelor cu venituri ridicate şi foarte ridicate”, precizează INSCOP.

„Chestionaţi cu privire la starea actuală de sănătate, 52,2% dintre români declară că nu ştiu să aibă probleme de sănătate. 20,6% declară că au probleme de sănătate cardiovasculare, 17,9% probleme reumatologice, 10,7% probleme metabolice, 6,5% probleme respiratorii, 2,8% probleme oncologice, 9,5% alte probleme de sănătate decât cele enumerate mai sus. Nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 0,5% din totalul eşantionului”, este rezultatul sondajului dat publicităţii marţi.

Persoanele peste 60 de ani şi inactivii pasivi declară în procente mult peste medie că au probleme cardiovasculare. În rândul aceloraşi categorii se înregistrează cele mai ridicate procente de respondenţi care declară că au probleme de sănătate reumatologice.

Românii sunt preocupați de sănătatea lor

Partea pozitivă este că 76,1% dintre români sunt preocupaţi „foarte mult sau destul mult de starea lor de sănătate”, 41,2%  dintre  spunând că îi preocupă foarte mult, iar 34,9% destul de mult. 23.8% dintre ei declară că sunt preocupaţi destul de puţin sau deloc de starea lor de sănătate (16,8% destul de puţin, iar 7 % deloc), în timp ce  0,1% nu ştiu sau nu răspund.

La capitolul prevenție, 85,8% dintre români declară că îi interesează foarte mult sau destul de mult prevenirea apariţiei unei boli sau a unor complicaţii ale unei boli – 47,1% dintre respondenţi spun că îi interesează foarte, iar 38,7% destul de mult. 14,1% dintre români declară că îi interesează destul de puţin sau deloc prevenirea apariţiei unei boli sau a unor complicaţii ale unei boli (9,5% destul de puţin, iar 4,6% deloc), iar 0,1% nu ştiu sau nu răspund. 

91,3% dintre cei intervievaţi merg fizic în cabinetele medicilor, pe când 3,7% vorbesc cu doctorul prin SMS, telefonic sau apelează la servicii de telemedicină.

Sondajul a fost structurat pe mai multe capitole, la care au răspuns 1.500 de români.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Indemnizația de șomaj a crescut de la 1 martie. S-au majorat și celelalte stimulente pentru ocuparea forței de muncă

Baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect