27.3 C
Sibiu
vineri, august 12, 2022

Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați. Ministerul Educației anunță ce reguli vor intra în vigoare din 1 septembrie

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Potrivit noului regulament de funcționare a școlilor, elevii nu mai pot fi exmatriculați. Ministerul Educației a semnat ordinul de ministruu care aprobă noul ROFUIP, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial.

Noul  Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar prevede mai multe noutăți cu privire la numărul de note, mediile elevilor și eliminarea exmatriculării. Ministerul Educației a anunțat că noul regulament va intra în vigoare din 1 septembrie.

Care sunt cele mai importante modificări

banner

Profesorii vor încheia o singură medie anuală, iar numărul notelor la fiecare materie este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.

Numărul de note acordate anual fiecărui elev va fi stabilită de către cadrul  didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

O altă schimbare majoră este eliminarea exmatriculării, excepție făcând elevii care urmează învățământul postliceal.

„Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor are în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se precizează în noul regulament.

Alte prevederi ale noului regulament

1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.

2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.

3. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

4. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).

5. Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.

6. Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.

7. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.

8. Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Piața imobiliară a crescut, iar prețul mediu de vânzare a locuințelor a trecut de pragul de 100.000 de euro

Locuințele din România au continuat să se scumpească în 2022, ajungând la niveluri ale prețurilor fără precedent, ca urmare...
spot_img

Știri pe același subiect