6.2 C
Sibiu
marți, februarie 27, 2024

Vaccinarea mixtă AstraZeneca- Pfizer poate genera mai mulți anticorpi

Cele mai citite

Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat un studiu în urmă căruia au descoperit că o vaccinare mixtă anti-COVID, cu seruri diferite, ar putea genera mai mulți anticorpi decât vaccinul cu două doze AstraZeneca și la un nivel simlar cu vacinarea Pfizer. Cercetarea a fost realizată pe angajați din sistemul sanitar.

Un studiu efectuat în Coreea de Sud, care a avut ca scop evidențierea efectelor unei vacinări mixte, a arătat că organismul poate genera mai mulți anticorpi dacă sunt folosite doze din vaccinuri diferite. La studiu s-au folosit date preluate de la 499 de angajați din domeniul sanitar, care au fost vaccinați în diferite combinații de vaccin. Astfel, 100 dintre ei au primit doze mixte, cu o primă doză de AstraZeneca, iar rapelul cu Pfizer, 200 de persoane au primit schema completă Pfizer, iar restul cele două doze AstraZeneca, potrivit Reuters, citată de Biziday.

Rezultatul programului mixt de vaccinuri a arătat cantități similare de anticorpi neutralizanți cu cei găsiți la grupul celor care au primit două doze de vaccin Pfizer și de șase ori mai mulți anticorpi decât în cazul unei vaccinări clasice cu două doze de AstraZeneca. În acest studiu s-a analizat și activitatea de neutralizare a anticorpilor față de noile variante ale virusului. Pentru varianta Alpha, prima tulpină care a generat un număr mare de infectări, toate combinațiile de vaccinuri au arătat eficiență maximă, dar în ceea ce privește Beta, Gamma și Delta, nivelul de anticorpi a scăzut de 2,5 până la de 6 ori.

Pe lângă studiul coreenilor, luna trecută și britanicii au realizat propriul studiu despre eficacitatea combinației de vaccinuri. Și în cadrul acestui studiu rezultatele au arătat creșteri ale răsunsului imunitar în cazul administrării unei doze de AstraZeneca, urmată de Pfizer.

Datele oferă sprijin suplimentar pentru decizia mai multor țări de a oferi alternative la rapelul cu AstraZeneca, după ce apariția unor cheaguri de sânge a fost pusă în legătură cu adminitrarea vaccinului AstraZeneca. Foarte multe persoane care s-au vaccinat cu o doză de AstraZeneca nu și-au mai adminitrat, de teamă, rapelul, dar nici nu li s-a permis să primească alt vaccin, la a doua doză.

Oferta săptămânii

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Inspectorii ANAF care vor merge în control vor avea arme

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat luni că inspectorii de la Antifraudă vor avea dreptul să poarte arme.Reorganizarea Agenţiei...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect