Directorul CNM ASTRA, Ion Valeriu Olaru, preasfinţia sa Andrei Făgărăşanu, Marius Osadci, reprezentantul Centrului Cultural-Turistic al Spaniei şi Corneliu Bucur au sosit într-o trăsură la Etno Tehno Parc pentru a sărbători Ziua Hispanităţii. Din păcate, deşi ÎPS Laurenţiu Streza anunţase în presă că îşi va aniversa cea de-a 62-a zi de naştere în Muzeul în Aer Liber, se pare că s-a răzgândit între timp şi nu a mai venit. „Noi nu am petrecut şi nu petrecem! Am avut o zi obişnuită. Nimic deosebit. Am participat la slujba la biserică şi în cea mai mare parte am fost la Reşedinţa Mitropoliei”, susţine ÎPS Laurenţiu Streza. Ziua Hispanităţii a început prin intonarea imnului spaniol şi românesc. „Ne bucurăm că avem atât de mulţi tineri în Etno Tehno Parc. Astăzi, 12 octombrie, sărbătorim un eveniment cu dublă semnificaţie: inaugurarea „Satului European” şi ,,Ziua Hispanităţii”, a fost cuvântul de deschidere al directorului Ion Olaru. La eveniment a fost prezent şi Corneliu Bucur, fostul director CNM ASTRA, căruia se pare că i-a aparţinut ideea demarării unui astfel de proiect. Astfel, Ziua Spaniei a fost marcată prin donarea unei prese de făcut ulei de măsline Muzeului ASTRA. În „Satul European” urmează să fie sărbătorite multiple manifestări. Oamenii dornici să afle mai multe sau să înţeleagă mai bine cultura unei ţări anume o vor putea face în acest loc. „Dragi copii, ne bucurăm foarte mult că în această zi de toamnă ne aflăm în acest loc. Ce poate fi mai frumos decât să fie fraţi membri a două popoare: român şi spaniol!”, a declarat preasfinţia sa Andrei Făgărăşanu, episcopul vicar al Sibiului. Presa de făcut ulei de măsline donată este una dintre cele mai utilizate prese din secolul XVIII-XIX şi este din zona Aragon. Presa originală funcţioneză pe principiul cumpănii, iar presiunea şi greutatea acesteia făcea posibilă crearea uleiului de măsline. Vin şi bucate spaniole Ziua Naţională a Spaniei a fost serbată în premieră la Sibiu în 12 octombrie datorită firmelor sibiene care promovează produsele spaniole tradiţionale. Astfel, la restaurantul cu specific spaniol Don Quijote sibienii au fost invitaţi să deguste vinuri seci aduse special din Spania, alături de preparate culinare oferite de Marius Jurcă, promotor al gastronomiei hispanice la Sibiu. „Ideea ne-a venit ca urmare a faptului că suntem două popoare latine atât sufleteşte, dar şi pentru că originile le avem comune”, ne-a confesat Marius Laurenţiu Osadci, reprezentantul Vinitecii Sibiu care a oferit spre degustare vinuri roşii şi albe din regiunile viticole spaniole. Participanţii la seara spaniolă s-au arătat încântaţi de vinurile şi bucatele degustate. (G.M.)
Actualizat:
Sibienii au serbat hispanitatea
Cele mai citite
Ultimele știri
Acuzații extrem de grave. „Sistemul pregătește un film pentru adulți cu un actor gay care seamănă cu George Simion”
Anca Alexandrescu, jurnalist la Realitatea TV, a declarat miercuri seara că se pregătește o campanie de discreditare a lui...