5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Care sunt cele mai consumate droguri în Sibiu și ce impact au asupra copiilor

Cele mai citite

În cadrul campaniei de conștientizare ”DA VIEȚII FĂRĂ DROGURI!” care a avut loc în data de 19 ianuarie, polițiști, medici, psihologi și foști consumatori au discutat despre situația traficului de droguri la nivelul județului Sibiu și cât de răspândite sunt substanțele interzise în rândul copiilor.

În județul Sibiu cele mai consumate droguri sunt substanțele psihoactive (etnobotanice), cannabis și cele de mare risc (MDMA, amfetamină, cocaină). Șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu afirmă că în aproape toate cluburile din Sibiu și în cabanele organizate de tineri se consumă astfel de substanțe interzise.

Statistic, în anul 2022, în dosarele penale instrumentate împreună cu DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu au fost reținute peste 1.500 de acte materiale de trafic de droguri ori operațiuni cu substanțe psihoactive, iar în 2021 peste 2.000 de materiale.

Comisar șef de Poliție Sibiu, Ioan Mihai mai afirmă că în prezent nu se mai înregistrează doar cazuri izolate la nivel județean, iar drogurile au început să pătrundă tot mai adânc în viața cotidiană, în special după eliminarea restricțiilor pandemice.

Povestea unui fost consumator

Mihaela Moldovan de la Serviciul de Probațiune Sibiu a discutat cu doi foști consumatori despre anturaje și prima experiență.

 „Eram pe clasa a VI-a sau a VII-a și mă întâlneam cu băieți mai mare decât mine, ulterior am aflat că erau consumatori de substanțe ilegale. Am fumat fiecare dintr-o țigară, ei au devenit foarte distrați iar eu eram lucid și nu simțeam nicio modificare. A doua experiență a fost de neuitat. Eram într-o stație de tramvai, prin clasa a IX-a, când un tip a coborât și avenit la noi și am făcut schimb de țigări. Eu neștiind ce pune acolo, am fumat ca dintr-un tabac normal.

În mintea mea era clar că nu este în regulă ce fac dar de rușinea celuilalt am continuat. Am făcut 10 pași după care am simțit că nu am control asupra corpului. Îmi simțeam creierul înghețat, rece. Am căzut pe stradă unde s-au adunat o mulțime de oameni lângă noi. După un timp a venit Smurdul și am fost internat la ATI, intrasem în comă. A fost o experiență foarte neplăcută”, povestește Teo.

Care sunt motivele consumului

Psihologul Mihai Copăceanu a explicat care sunt motivele pentru care un copil sau adolescent recurge la această faptă:

-Categoria I: anturajul (88,1%), unde copiii sunt influențați de cineva mai mare să încerce lucruri noi ori ca să fie în rând cu ceilalți;

-Categoria II: probleme personale (48,2%): despărțirea de o persoană dragă, depresie, relație instabilă cu părinții;

Părinții care comunică deschis despre riscurile abuzului de substanțe reduc cu 50% probabilitatea copiilor să consume droguri.

Ce spune Legea

Judecătorul dr. Cristi Danileț a explicat ce reguli ar trebui implementate în școli și a atras atenția asupra magazinelor care nu verifică minorii când cumpără alcool și tutun.

„Ar trebui să închidem toate magazinele care le permit minorilor să cumpere alcool și țigări. De aici începe prima dată, de la țigări, băutura și apoi substanțele ilegale. Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile propriu-zise. Am rămas uimit când am constatat că în Legislația noastră distribuția, producerea și distribuția de etnobotanice se sancționează foarte foarte ușor”.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect