24.1 C
Sibiu
marți, mai 21, 2024

RAPORTOR LOCAL. Sibiul, probabil cea mai bună gazdă a finalei Cupei României

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Sibiul a găzduit, în ultimii doi ani, finala Cupei României la fotbal, un eveniment important și foarte vizibil în spațiul public. Practic, acest eveniment a depășit sfera fotbalului, iar la Sibiul a avut implicații sociale, culturale și economice.

Publicitate

Pe lângă faptul că suporterii celor două finaliste, în 2023 – Sepsi Sfântu Gheorghe și Universitatea Cluj, 2024 – Oțelul Galați și Corvinul Hunedoara, au venit pentru meciul de fotbal, aceștia au avut ocazia, într-o zi, să facă turism cultural, să se relaxeze la terasele din Piața Mare, Piața Mică și pietonala Nicolae Bălcescu și să promoveze valorile sociale și culturale ale orașelor din care au venit. La reușita evenimentelor, au contribuit și galeriile echipelor care au avut un comportament civilizat, decent și au scos în evidență și mentalitatea și educația oamenilor obișnuiți din respectivele zone ale țării. Galeriile, prin scandări, cântece și coregrafiile spectaculoase puse în scenă pe stadion, dar și pe străzile Sibiului, s-au apropiat de comportamentul suporterilor echipelor din Vestul Europei. Au creat un spectacol impresionant, atractiv, asemănătoare evenimentelor culturale, pe măsura valorilor europene pe care le promovează Sibiul pe de-a întregul.

Publicitate

Familii întregi au venit la Sibiu

Respectul de care se bucură Sibiul în țară, parcă i-a „obligat” pe suporterii vizitatori la o atitudine civilizată, tocmai pentru a nu fi arătați cu degetul că au stricat atmosfera unui eveniment major într-un oraș cu adevărat european, în care caracterul multietnic este model recunoscut și apreciat.

Publicitate

Atmosfera creată la Sibiu este una unică în țară. Spre exemplu, miercuri după-amiază, în Piața Mare se afla galeria Oțelului, iar în Piața Mică cea a Corvinului. Suporterii celor două echipe s-au mai întrepătruns, pe sub Turnul Sfatului sau pe Nicoae Bălcescu, fără nici cel mai mic incident între suporterii.

Familii întregi au venit la Sibiu, pentru a asista, la finală, iar experiența trăită în burgul sibian poate fi oricând o lecție de educație pentru viitori suporteri, mă refer aici la copiii care miercuri purtau la gât eșarfe sau fulare ale echipelor favorite. Într-adevăr, a fost cadru aproape perfect pentru ai cultiva unui copil dorința de a practica un sport, în speță fotbalul. La atmosfera liniștită și calmă și-au adus contribuția și forțelor de ordine care au gestionat foarte bine situațiile care ar fi putut escalada, prin discreția și vigilența pe care au arătat-o.

Educație se poate face și prin fotbal

Una peste alta, aceste două ediții ale Cupei României, găzduite consecutiv de Sibiu, au și un impact economic important asupra comunității sibiene. Agenții economici sibieni și-au rotunjit veniturile, iar municipalitatea va încasa taxe și impozite de pe banilor cheltuiți în oraș de suporterii echipelor angrenate. Practic, Sibiul demonstrează că poate aduce bani la nivelul administrației locale și cel al mediului de afaceri și din evenimente sportive importante, cum este finala Cupei României.

Totodată, sibienii, prin prisma exemplului galeriilor, pot învăța ce înseamnă să fii suporterul adevărat al unei echipe, iar formațiile locale să beneficieze mai mult de sprijinul fanilor la meciuri. Adevărul este că de la inaugurarea noului stadion, galeriile echipelor adverse, în speță Dinamo, FCSB, Rapid, Universitatea Cluj sau Corvinul, au creat niște spectacole absolut superbe și ne-au învățat, sper, ce înseamnă atașamentul față de echipa favorită. Așadar, educație se poate face și prin fotbal. Totodată, sperăm să trăim cât mai curând și atmosfera unui meci în oraș al echipei Naționale de fotbal, pentru a avea o imagine completă a ceea ce înseamnă atracțiile celui mai înalt eveniment sportiv.   

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: Cea mai circulată stradă din Mediaș a fost asfaltată. Cum se circulă pe Șoseaua Sibiului

Cea mai circulată arteră din municipiul Mediaș, Șoseaua Sibiului, a fost asfaltată în cadrul programului de reabilitare și întreținere...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect