7.2 C
Sibiu
miercuri, aprilie 17, 2024

Daniel Natea, sibianul vicecampion mondial la sambo

Cele mai citite

Daniel Natea are un an nemaipomenit în sportul de performanță. În 2019, ”colosul” și-a lăsat amprenta în patru sporturi și a urcat pe podiumul de premiere al întrecerilor naționale și internaționale, totul culminând cu un titlu de vicecampion mondial la sambo. Medalie de argint pe care a obținut-o în Coreea de Sud.
O accidentare l-a costat aurul

www.sambo.sport

Evenimentul a avut loc în localitatea Cheongju și a fost transmis în direct pe Eurosport. Concursul s-a ținut în perioada 8-10 noiembrie. Au participat cei mai buni luptători din lume la această disciplină sportivă. Întrecerea a fost organizată de către Federația Internațională de Sambo. Daniel Natea a participat la categoria +100 de kilograme. El a avut patru meciuri în competiție. În optimi, el a trecut de ucraineanul Stanislav Bondarenko, în sferturi, de georgianul Beka Berdzenișvili, iar în semifinale s-a impus în fața moldoveanului Denis Tachii. Victoria l-a costat pe ”uriaș”, care s-a accidentat la picior, iar în finală nu a putut fi la 100% din valoarea sa și a pierdut aurul în fața mongolului Purevdorj Damdinsuren.
Sportivul nr.1 al țării
A fost prima înfrângere din cariera lui Daniel Natea la sambo, care a fost extrem de aproape de a duce munca la bun sfârșit, titlul mondial fiind ce și-a propus înaintea concursului. Sibianul a mers încrezător pe continentul asiatic deoarece, până la această competiție, el a dominat toate întrecerile de sambo. ”Colosul” a cucerit titlul național la sambo, a câștigat titlul european, o Cupă Europeană și o Cupă Mondială, majoritatea finalelor fiind contra sportivilor ruși. Țară unde s-a inventat acest sport și unde sambo este echivalentul gimnasticii la noi ca importanță.
www.sambo.sport

În ciuda eșecului din finală, argintul mondial constituie o performanță uriașă pentru Daniel Natea. Succes care i se adaugă în palmaresul său uluitor. În Coreea de Sud, România a obținut două medalii, cealaltă fiind de bronz, la feminin, Natea fiind încă o dată sportivul numărul I al țării într-o competiție internațională de mare anvergură.
 
Suspendat la judo, dar însă visează la medalia olimpică
În urmă cu mai bine de un an, sportivului nu i s-a mai acordat viza medicală la judo pentru a participa la competițiile internaționale alături de lot, datorită unei probleme la inimă, deși în trecut a putut participa la nenumărate concursuri cu aceeași problemă. ”Nici în ziua de astăzi nu știu care a fost cu adevărat situația. Ei (n.r. Federația Romȧnă de Judo) spun că am avut sau am probleme de sănătate, ceea ce am fost și ieri la București la un rmn care atestă că nu este așa. Eu și în momentul de față am pe legitimația de judo și pe cea de sambo aviz medical pe 6 luni. Doar celor de la INMS li s-a părut lor că ar fi ceva în neregulă la inimă”, spune Dani.
Astfel, el nu a mai putut ajunge la atâtea competiții de judo ca în trecut, dar tot și-a trecut în palmares un titlu de campion și unul de vicecampion național, plus două medalii europene la Poliție, argint individual și bronz cu echipa. Trecerea la sambo a însemnat suspendarea timp de doi ani, până în 2021, deși a participat și în trecut la sambo și nu au fost aceste probleme. Astfel, el va rata Tokyo 2020, deși este judoka numărul I al țării de mai bine de 5 ani, iar la Rio de Janeiro 2016 a fost aproape de a se lupta pentru o medalie olimpică. ”Am primit doi ani suspendare din cauza faptului că am fost și m-am bătut la europenele de sambo. Am ieșit campion european la sambo, am cȧștigat o cupă mondială, o cupă europeană, campion național și o cupă. Doi ani nu am voie să mă lupt internațional, doar național”, spune luptătorul.
Suspendarea de doi ani nu schimbă nimic pentru sibian, el tot la fel s-a antrenat în ultimul timp, iar visul său rămâne în continuare o medalie la Jocurile Olimpice de Vară. Paris 2024 va fi șansa lui la medalie. ”O să revin asta este clar. Singurul lucru frustrant este că nu mai pot să ajung la Olimpiadă. În rest eu le-am dovedit (n.r. FR Judo) cȧnd m-am dus la alte sporturi, inclusiv sambo că am cȧștigat aproape peste tot. Pe lȧngă asta am slăbit și 30 de kilograme și sunt foarte bine. În fiecare zi mă antrenez pe antrenament de judo. Cȧnd o să revin îmi doresc o medalie olimpică. Pentru  asta am tras 20 de ani”, mai spune Natea.
Victorie la debut în kickbox
Pe lângă judo și sambo, Daniel Natea a obținut o medalie de bronz la europenele de grappling, iar cu puțin timp înainte de Mondialul de sambo a participat pentru prima oară la o Gala de Kickbox. Natea a fost prezent la Gala ”Colloseum Tournament XVI” și a luptat în Main Event. El a câștigat fără emoție, trimițând-ul pe olandezul Van Der Hoek de mai multe ori la podea. Meciul a fost caritabil și a ridicat sibienii în picioare.
Aici puteți vedea meciul său din Gala Colloseum XVI:

Daniel Natea este legitimat la CS Dinamo București. El are 27 de ani și este sportivul sibian al momentului.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Școala altfel primește invitație la scrimă

În urmă cu câteva luni s-a deschis prima școală de scrimă din Sibiu, sub umbrela clubului ACS Floreta Sibiu...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect