11.3 C
Sibiu
joi, mai 2, 2024

O lecţie de viaţă. Asta au oferit peste 100 de persoane cu dizabilităţi celor prezenţi în Sala Transilvania, într-o zi minunată de vineri

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

O Zi Speciala2Zâmbete, feţe pline de bucurie, multă bună dispoziţie şi dorinţă incredibilă de a demonstra că sunt cei mai buni. Asta au arătat peste 100 de sportivi cu dizabilităţi intelectuale, într-o zi minunată de vineri, la Sala Transilvania din Sibiu. Timp de patru ore, ei au participat la proba de gimnastică şi badminton, probe în care au încercat să termine pe primul loc. Dorinţa lor de a ajunge la finish a fost admirabilă, iar efortul depus, nemaipomenit. La final, ei au fost premiaţi de către organizatori cu câte o medalie. Pe versurile imnului lui Glasgow Rangers, „Stand Up for the Champions”, fiecare a urcat pe podiumul de premiere. O bucurie de nedescris pentru medaliaţi, competitori care le-au însuflat aceea fericire tuturor celor prezenţi. Practic, pe toată durata întrecerii, părinţi şi rude, voluntari, organizatori, jurnalişti şi oameni simpli au trăit împreună cu ei, o zi cu adevărat specială. O zi dedicată zâmbetului pur, al bucuriei de altădată de care la toţi ne este dor. Pe parcursul zilei, oamenii au dansat, au bătut din palme, făceau poze între ei. Au interacţionat, au creat noi prietenii, au fost alături de concurenţi. A fost o lecţie de viaţă oferită de persoanele cu dizabilităţi.
„Ei mi-au dat o lecţie de viaţă, o lecţie de voinţă”

Printre cei care le-au dat o mână de ajutor a fost şi Sebastian Armenean, voluntar care a avut foarte mult de învăţat din această acţiune. „Competiţia i-a îndemnat la mişcare, la integrarea în societate. Ei s-au bucurat enorm când au ajuns la finish. Prin aceasta, mi-au dat o lecţie de viaţă, o lecţie de voinţă”, a spus acesta.
„Oamenii să încerce să îi accepte aşa cum sunt. Să încercăm să le oferim o viaţă mai bună!”
Şi de această dată, badmintonul a fost preferatul jucătorilor. Un sport care i-a făcut să dea tot ceea ce pot pentru a propulsa fluturaşul peste fileu. Diana Popârlan (psiholog CRRPH Tălmaciu II) : „Sper ca oamenii să înceapă să se uite şi în jurul lor. Să încerce să îi accepte aşa cum sunt, şi să încercăm să le oferim o viaţă mai bună. Pentru ei contează foarte mult această acţiune. Sportul şi mişcarea, în general, le face foarte bine. Îi stimulează, sunt mândri de faptul că au o medalie sau o diplomă. Au avut foarte mari emoţii, toţi au vrut să arate că sunt foarte buni. La noi în Tălmaciu, din păcate nu dispunem decât de o curte mai micuţă. Dar şi acolo, facem cum putem câte un pic de sport. Ar fi foarte benefică o colaborare cu o sală de sport. Măcar o dată la o săptămână, sau la două săptămâni să poată să facă sport într-un loc mai mare”.

„Un exerciţiu fizic, oricât de simplu ar fi, pentru o persoană care are o dizabilitate înseamnă foarte mult pentru dezvoltarea sa”

Despre cât de importantă este mişcarea pentru aceşti oameni, ne-a spus câteva lucruri kinetoterapeutul de la Fundaţia Motivation, Dorian Munteanu. „Noi vrem să implementăm faptul că un copil cu un sindrom Down, dacă face mişcare de mic, ajunge când este mare să nu mai aibă aşa mari probleme de dezvoltare psiho-motrice. Vrem să încurajăm mişcarea de mici. Sportul dezvoltă foarte mult. Un exerciţiu fizic, oricât de simplu este, pentru o persoană care are o dizabilitate înseamnă foarte mult pentru dezvoltarea sa”, a spus acesta. „Special Olympics” a avut loc pentru al doilea an consecutiv în Sala Transilvania, spaţiu unde se va desfăşura şi în anii următori. Manifestarea a fost organizată de către Fundaţia „Special Olympics” Romania în parteneriat cu Fundaţia Motivation Sibiu şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Mergeți în concediu sau vacanță? Reguli noi de colectare a ambalajelor în zonele turistice

Automate pentru colectarea de sticle, pet-uri și doze ar putea fi instalate pe plaje, la poalele munților sau în...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect