12.2 C
Sibiu
joi, mai 16, 2024

Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Inspectoratul de Poliţie Sibiu împreună cu Fundaţia COLLEGIUM XXI organizează proiectul educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!”. Proiectul este derulat la nivel naţional în cadrul programului „Școala Altfel”, acesta fiind cea de-a patra ediţie, cele anterioare (2014 – 2016) bucurându-se de un real succes în rândurile elevilor participanţi.
De anul acesta, proiectula  fost şi extins, astfel că vor participa 7 unităţi de învăţământ şi nu doar 3 ca şi până acum iar numărul elevilor a crescut de la 150 la 1000.
În cadrul întâlnirilor cu elevii vor fi abordate probleme privind modalităţile de realizare a protejării patrimoniului cultural naţional, persoanele şi instituţiile implicate, aspecte legislative şi activitatea Poliţiei Române în acest domeniu. Prezentările reprezentanţilor Poliției Sibiu vor fi completate cu vizite la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA unde vor putea fi urmărite şi evidenţiate măsurile de conservare şi protejare a bunurilor din colecţiile acestor instituţii.
Scopul acestei activităţi este promovarea patrimoniului cultural sibian în rândurile tinerilor, a necesităţii protejării bunurilor culturale indiferent că vorbim despre monumente istorice sau obiecte de patrimoniu. Judeţul Sibiu este posesorul a 1053 monumente istorice individualizate în lista de specialitate, printre care mai multe zone construite protejate care cuprind numeroase imobile cu acest statut (Sibiu,  Mediaş, Agnita, Cisnădie etc.), precum şi două monumente istorice UNESCO la Biertan şi Valea Viilor. De asemenea, pe raza judeţului funcţionează numeroase muzee, biblioteci, case memoriale, lăcaşuri de cult, situri arheologice etc., ce conţin bunuri ce fac parte din patrimoniul cultural naţional sau sunt susceptibile de această apartenenţă. Municipiul Sibiu, cu monumentele sale de valoare incontestabilă, constituie una din cele mai valoroase şi mai bine conservate rezervaţii de arhitectură din România, fiind protagonistul unor proiecte culturale de anvergură, precum Sibiu 2000, Sibiu – Capitală Culturală Europeană (2007) sau Sibiu – Oraş Baroc (2012).
Noutatea absolută a ediţiei din acest an a proiectului educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional!” în judeţul Sibiu constă, pe lângă numărul crescut de elevi participaţi, şi în participarea la activităţile organizate a elevilor Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 2 Sibiu şi a celor de la Liceul „Carol I” Sibiu – clasele de la profilul vocaţional – teologic.
Organizatorii şi-au îndreptat atenţia spre clasele cu profil vocaţional-teologic ale Liceului „Carol  I” pentru că după absolvirea studiilor, aceştia vor administra un însemnat număr de obiective monumente istorice şi de bunuri culturale foarte valoroase din proprietatea lăcaşurilor de cult unde îşi vor desfăşura activitatea, popularizarea problematicii protejării patrimoniului cultural naţional în rândul lor fiind foarte importantă.
Pe lângă cele două instituţii de învăţământ, la proiect vor mai participa şi  Colegiul Economic „George Bariţiu” Sibiu, Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu şi Şcolile Gimnaziale nr. 8 şi 13 Sibiu.
Activităţile în cadrul acestui proiect vor avea loc astăzi şi mâine, astfel:
Marți, 14 martie, începând cu ora 1500, ofiţerul specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu (subcomisar de poliție Radu Părean) se va întâlni cu elevii Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 2 Sibiu.
Miercuri, 15 martie, începând cu ora 1200, elevii claselor a VII-a și a VIII-a sunt invitați la Muzeul Astra, unde activitatea se va desfășura în două etape: în sala de conferințe a muzeului elevii domnul subcomisar de poliție Radu Părean va susține o prezentare urmată de o „lecție practică”, vizitarea Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA Sibiu
Următoarele activități se vor desfășura în zilele de 22 și 23 martie, începând cu ora 1200, la Liceul „C. Noica”, cu participarea elevilor din clasele IX-XI. Alte întâlniri cu elevi sunt planificate pentru luna mai 2017.
 
 
 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

FOTO: Dramatism total în finala Cupei României. Corvinul câștigă Cupa României, 3-2, la penalty-uri

Finala Cupei României, care s-a disputat la Sibiu, a fost câștigată de Corvinul Hunedoara, 3-2 cu Oțelul, după executarea...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect