25.2 C
Sibiu
joi, iulie 7, 2022

Noul Aeroport Sibiu: cum va arăta și ce se schimbă. Accesul se va muta în sensul giratoriu

Cele mai citite
banner continental
banner continental
banner continental
banner continental

O suprafață aproape dublă, sisteme automate de check-in, benzi de bagaje unice în România, un nou acces modernizat, toate acestea și multe altele vor face din Aeroportul Sibiu un aeroport de 2 milioane de pasageri anual, la finalul contractului de modernizare semnat cu constructorul.

Aeroportul Sibiu intră într-un amplu proces de modernizare și extindere, odată cu semnarea contractului de proiectare și execuție câștigat de asocierea CON-A, Bog’Art și UTI Construction, dar și a contractului de finanțare, semnat la Ministerul Transporturilor. Întreg proiectul este unul ambițios și va transforma aeroportul din Sibiu dintr-unul modest, de provincie, într-un aeroport internațional cu spații și servicii la un nivel complet nou.

Aeroport Sibiu Extindere 7
Aeroport Sibiu Extindere terminal

Schimbări la Aeroportul Sibiu

Cea mai importantă intervenție va fi cea legată de creșterea suprafeței utile a terminalului de pasageri, astfel încât cei care utilizează aeroportul pentru plecări și sosiri să aibă la dispoziție mai multe linii de check-in, de servicii, de bagaje.

Suprafața terminalului va crește de la 9.000 de metri pătrați la 22.400 metri pătrați, la o capacitate totală de procesare de aproximativ 2,5 milioane de pasageri. Vor fi instalate 6 filtre de securitate, 7 automate pentru self check-in, 10 ghișee check-in cu operator, din care unul pentru fluxul de VIP, 7 porți de îmbarcare, precum și alte dotări necesare traficului aerian internațional intra și extra comunitar, plus spații publice de uz comercial și utilitar. Aeroportul va putea să proceseze, într-o oră de vârf, până la 1300 de pasageri.

Aeroport Sibiu Extindere 3
Aeroport Sibiu Extindere terminal

Directorul UTI, Cristian Costea, care se va ocupa de parte a de instalații și echipamente, a explicat că vor fi aduse cele mai moderne echipamente de securitate și procesare a bagajelor, automatizate, acestea fiind montate în premieră în România, într-un aeroport.

Acces nou pe Aeroportul Sibiu

Directorul Marius Gârdea ne-a explicat că cele mai multe intervenții vor fi făcute la nivelul terminalului, fără să fie afectată pista, dar unele intervenții vor fi făcute la exterior. Aici vor fi demolate clădirile vechi, inclusiv terminalul vechi al aeroportului, iar pe terenul creat vor fi realizate căi de acces pentru conectarea cu rețeaua stradală existentă. Accesul propriu-zis va fi mutat în zona sensului giratoriu de la intersecția Șos. Alba Iulia – str. Europa Unită, iar într-o fază ulterioară va fi extinsă parcarea.

Aeroport Sibiu Acces Nou
Noul acces pe aeroportul sibiu se va face pe la sensul giratoriu de lângă BMW

Accesul în aeroport a fost regândit atât pentru accesul sibienilor care vin din oraș, dar și pentru accesul celor vin din afara orașului. Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, ne-a explicat că șoseaua de acces va fi conectată și cu Varianta Ocolitoare Sud, care se află în stadiul de proiectare.

Trafic neîntrerupt pentru Aeroportul Sibiu

Întreg proiectul presupune finalizarea la 31 decembrie 2023, fără ca activitatea pe aeroport să fie întreruptă. Directorul Gârdea speră ca în 2030, Aeroportul Sibiu să depășească 1 milion de pasageri, dar și să crească numărul de curse ce vor fi atrase.

Aeroport Sibiu Extindere 6

Aeroportul Sibiu a pierdut foarte mulți pasageri pe perioada ultimilor ani, din cauza restricțiilor și încetării activității, dar în acest moment începe să-și revină. Potrivit datelor prezentate de reprezentanții aeroportului, s-a ajuns la peste 87% din capacitatea pe care a aeroportul a avut-o în 2019, când au fost înregistrați aproximativ 750.000 de pasageri, după ce anul trecut numărul lor coborâse la mai puțin de 300.000 de pasageri.

Aeroport Sibiu Extindere 5
Aeroport Sibiu Extindere terminal

Unul dintre oamenii importanți implicați în acest proiect este Mircea Bulboacă, președintele grupului de firme CON-A, care se va ocupa de construcția propriu-zisă. „Este o zi importantă, am semnat un contract important pentru Sibiu și mă bucură, ca cetățean al Sibiului, iar bucuria este dublă, și pentru firmă și pentru mine ca cetățean. În 2006, când am lucrat la terminalul actual, după lucrări, Sibiul a crescut foarte mult, pentru că fiecare investitor se uită dacă are conexiuni, dacă are autostradă, dacă are mediul local primitor. În funcție de acestea decide dacă să investească”.

Contract de jumătate de milion de euro

Licitația pentru proiectul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I, a fost lansată în luna decembrie 2021. Valoarea totală  a proiectului este de 272.493.421,67 lei, iar valoarea totală eligibilă pentru finanțare europeană este de 193.637.593,69 lei din care 164.591.954,68 lei în cuantum de 85% reprezintă contribuția FEDR, 25.172.887,14  lei în cuantum de 13% reprezintă contribuția de la Bugetul de Stat și 3.872.751,87 lei, în cuantum de 2% reprezintă contribuția asigurată din bugetul Consiliului Județean Sibiu. Cheltuielile neeligibile în valoare de 78.855.827,98 lei sunt finanțate de la bugetul Aeroportului Internațional Sibiu R.A.

Aeroport Sibiu Extindere 4

„Este cu siguranță unul dintre cei mai importanți pași în ceea ce privește modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. Practic, este încununarea unei munci de echipă de mai bine de trei ani între minister, proiectant, echipa de management a aeroportului și echipa de specialiști a Consiliului Județean Sibiu. Obiectivul final este asigurarea unei infrastructuri care să facă față tuturor provocărilor viitoare atât din perspectiva traficului de pasageri în creștere, cât și a nivelului serviciilor oferite pasagerilor și celorlalte categorii de clienți, astfel încât experiența acestora să fie una la nivelul așteptărilor lor. Urmează o perioadă plină de provocări datorate, în principiu, anvergurii acestui proiect, însă suntem încrezători că proiectul va fi unul de succes printr-o colaborare constantă și intensivă din partea tuturor părților implicate”

MARIUS IOAN GÎRDEA, DIRECTORUL GENERAL AL AEROPORTULUI INTERNAȚIONAL SIBIU.
Aeroport Sibiu Extindere 2
Aeroport Sibiu Extindere terminal

1 COMENTARIU

  1. Buna ,sunt Gabriela din Sibiu si sunt plecata de 23 de Ani in España, Asteptam sa sa avem zboruri directe:
    Girona -Sibiu o,
    Barcelona – Sibiu
    Mult Succes pentru estinderea aeropoertului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Anunț APM pentru K&K Investment

SC K&K INVESTMENT SRL, titular al proiectului “Ansamblu comercial si spatii pentru servicii, construire cladiri comerciale si pentru servicii...
spot_img

Știri pe același subiect