Amicul meu, Călin, e unul dintre cei mai calmi oameni pe care îi cunosc. Dar este un singur lucru care îl scoate din sărite și pe care îl urăște din toată inima: să spele vasele. Deși n-a spus-o vreodată, cred că frustrarea lui vine din copilărie. El era fratele mai mare și avea această sarcină când era mic. Mama lui îl punea să spele vasele, în timp ce frații mai mici se jucau în voie, fără responsabilități. Era de înțeles. Dar îmi era și greu să nu zâmbesc când îi vedeam privirea încruntată la auzul cuvintelor „vase de spălat”.
În tinerețe, Călin a mers în armată. Și cum viața ne aduce înainte lucruri de care ne temem și de care fugim mereu (ca să învățăm ceva din asta), ghici unde a nimerit amicul meu? Să spele vasele… pentru tot regimentul.
Tortură veritabilă. Îi lua aproape toată ziua. De fapt, făcea două lucruri: spăla un vas și trântea o înjurătură. Puteai să simți frustrarea lui în aer.
La finalul celor 6 luni petrecute în armată, întregul proces de spălat vase îi lua maxim 2 ore.
Diferență de la cer la pământ. Ce se întâmplase? 2 lucruri majore au avut loc între timp:
① După o săptămână de chin, Călin a avut o revelație. Dacă tot era obligat să facă ceva neplăcut și era chinuit din exterior, de ce să își dubleze suferința? De ce să se chinuie și în interior? Gândurile rele și pesimismul nu îi făceau munca mai ușoară. Așa că a început să caute lucruri distractive în spălatul vaselor. Și-a creat diverse jocuri spălând vase, pentru ca munca să treacă mai ușor. Le sorta pe culori, pe dimensiuni, își dădea puncte pentru fiecare vas spălat, el știe ce făcea. Dar s-a hotărât să dea 100%. Și asta l-a făcut automat mai priceput și mai rapid.
② Al doilea lucru pe care l-a făcut este cel puțin la fel de important ca primul. Călin și-a construit un SISTEM. Sistemul presupunea 3 vase (recipiente) mari. Într-un recipient cu apă caldă cu detergent spăla efectiv vasele. Celelalte două recipiente cu apă călduță erau folosite pentru limpezit. Astfel, nu mai spăla un vas odată, ci 20-30 de vase odată. Asta nu l-a făcut doar să își înjumătățească efortul, ci și să fie de 4-5 ori mai eficient (creștere de 500%) în doar 6 luni.
Definiția mea pentru afacere este „o firmă comercială și rentabilă care funcționează fără proprietar”. Cei mai mulți oameni de afaceri se chinuie, pentru că nu știu ce au de făcut în afaceri. Nu e ușor să faci afacerea rentabilă, chiar dacă la început calculele de pe hârtie arată bine. Al doilea mare impediment este că cei mai mulți proprietari de afaceri nu au un sistem. Și de aceea, lucrează ca la un loc de muncă, prizonieri în propriul lor business.
Asta putem să învățăm din exemplul lui Călin. Poți să faci afaceri așa cum spăla el vasele. Să găsești metode prin care să îți desfășori cu plăcere activitatea și să creezi un sistem, ca lucrurile să funcționeze armonios și în lipsa ta.
www.lorand.biz