19.1 C
Sibiu
joi, mai 2, 2024

Jandarmi întorşi din Afganistan: Depărtarea de familie şi conştientizarea pericolului sunt cele mai grele

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Lt. col. Marian Brâncoveanu şi mr. Florin Bălan sunt doi dintre jandarmii sibieni care au participat la misiuni în treatrele de luptă ale lumii. Recent întorşi din Afganistan, cei doi spun că nevoia de a face tot ce poţi în meseria pe care ţi-ai ales-o, mediul internaţional, dar şi remuneraţia mai bună sunt motivele care te determină să pleci. Depărtarea de cei dragi şi faptul că ai putea să nu te mai întorci sunt cele mai grele sentimente cu care te lupţi.
Marian Brâncoveanu face în aprilie 39 de ani. Este căsătorit şi are un băieţel. Cu un tată militar de carieră de la care a vrut mereu să înveţe, Marian Brâncoveanu spune că alegerea carierei sale a venit de la sine. La Jandarmi a ajuns însă „printr-un concurs de împrejurări fericite”. Este oficial jandarm, specializat în comunicaţii şi informatică, din 1998. Prima misiune în străinătate a avut-o în 2002. „Prima misiune este cea mai grea, dar şi cea mai interesantă”, spune Marian Brâncoveanu, întors acum din cea de-a şasea misiune în zone de conflict. În prima sa misine a făcut parte dintr-un detaşament precursor, trimis în zona de conflict cu trei săptămâni înaintea contingentului de militari pentru a face pregătiri din punct de vedere informatic.
„A fost o provocare imensă, ceva nou, ceva ce nu mai fusese făcut. Condiţile de participare erau foate dure. N-am avut efectiv muncă de teren, dar a trebuit să filmez misiunile. În zonă lucrurile erau tensionate, eram după 1999 – 2000, când s-a stabilizat situaţia, iar societatea civilă trebuia să-şi reintre în drepturi şi instituţiile trebuiau să-şi reia funcţionarea. Oamenii ne priveau cu ochi buni, eram salvatorii. În câțiva ani, percepţia asupra noastră s-a schimbat. După 2008, când România nu a recunoscut independenţa Kosovo, noi românii….eram priviţi deja altfel”, îşi aminteşte locotenent colonelul sibian.
După ce teatrul de operaţiuni din Kosovo s-a închis a fost deschis cel din Afganistan.
„În prima misiune în Afganistan am ieşit foarte mult din bază. Trebuia să ajung în zone aflate şi la 1.800 de kilometri distanţă. În general, am călătorit doar împreună cu colegii mei, în convoaiele regulate de aprovizionare. Dacă mă mişcam bine, puteam ajunge cu elicopterul foarte aproape de bazele unde aveam de lucru”, povesteşte Marian Brâncoveanu.
În 2014, Marian Brâncoveanu a plecat în a doua misiune în Afganistan. Întrebat de ce a mai dorit să meargă, deşi pericolul era mult mai mare decât în Kosovo, Marian Brâncoveanu răspunde: „Descoperi o lume în care chiar poţi să faci ceva, să schimbi ceva, să-ţi laşi amprenta. Lucrezi într-un mediu internaţional, iar oamenii aceia te apreciază”, povesteşte Marian Brâncoveanu.
Cel mai greu spune că a resimţit despărţirea de familie.
„Foarte complicată este despărţirea de familie. Nu e atât pericolul, cât depărtarea de cei dragi. Îţi laşi copilul în scutece şi, când te întorci, el ştie să meargă. Asta este…Pericolul vine la pachet cu fişa postului. E un risc asumat, trebuie să respecţi procedurile…”, spune Marian Brâncoveanu.
Are însă momente pe care nu le poate uita – 17 februarie 2004 şi 17 martie 2008 – sunt două dintre ele. Oameni pe care-i cunoştea, cu care lucra şi cu care ajunsese să se împrietenească în teatrele de război au murit în acele zile.
Colegul său Florin Bălan are 36 de ani, este căsătorit şi are o fetiţă. El a urmat cursurile Liceului Militar pentru că aşa şi-a dorit, fără a avea militari în familie. A absolvit Academia Forţelor Terestre, pe locurile care aparţineau Ministerului de Interne și apoi a lucrat câţiva ani la Slobozia, pentru că acolo primise repartiţie. În 2007 a revenit la Sibiu, la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi a rămas aici.
Nu şi-a dorit de la început să plece în misiuni în străinătate. A tot discutat cu colegi veniţi din teatre de război şi suna interesant. Şi-a convins soţia că misiunile în străinătate nu sunt chiar atât de periculoase pe cât se spune şi a decis să plece în Kosovo. Prima misiune a avut-o în 2010. Spune că a fost destul de uşor, pentru că a făcut parte dintr-o subunitate de români. Au plecat 115 jandarmi români atunci în Kosovo, iar Florin Bălan, fiind ofiţer de comunicaţii şi informatică, a avut doar activităţi în baza militară şi în dispecerat. „Eram cu români, printre ai noştri”, spune Florin Bălan. A doua sa misiune internaţională a fost în Afganistan, la Kabul. Povesteşte că a fost cu totul altceva decât în Kosovo.
„Nu exista plecat de capul tău din bază. Deplasările se executau organizat, în sistem militar, cu maşini blindate. Echipajele erau formate din minim trei-patru persoane, dar permanent două maşini. Deplasarea o făceai doar închis în maşina respectivă. Nu ştii de unde vine pericolul. Se detonau maşini. Veneau cu maşina până lângă maşinile Coaliției şi se aruncau în aer. Acesta era modul de acţiune. Tu, din maşină, şi dacă vezi pericolul, n-ai unde să fugi. N-ai nicio şansă. Este o chestie de noroc, eu nu o văd altfel. Poți să fii oricât de antrenat”, povesteşte Florin Bălan.
Acesta spune că respectarea strictă a procedurilor te salvează în astfel de zone. Florin Bălan a fost martorul unui episod cumplit. Două maşini care ieşiseră din baza în care se aflau cu doar câteva minute înaintea lor au fost aruncate în aer. El se afla la maxim 700 de metri de locul incidentului. Doi polonezi şi un american au murit, dar şi mulţi civili.
„Atunci realizezi pericolul. Atunci îţi dai seama că poate n-ai făcut o alegere prea…Dar americanii au o politică de a nu lungi un eveniment. Se aduc câteva elogii, se împachetează, se trimit şi gata, nu se mai vorbeşte despre asta. Cred că este o tactica de a nu dramatiza, de a nu se conştientiza prea mult pericolul, de a nu cădea în depresie, în frica. Mi se pare un lucru foarte bun”, spune Florin Bălan.
Acesta afirmă că experienţa într-o zonă de conflict este “interesantă”, dar întrebat dacă ar repeta-o spune: “Nu ştiu dacă aş repeta-o curând. În timp însă, apare uitarea, îţi aminteşti doar lucrurile bune, iar profesional…ai şansa la o schimbare, la un mediu internaţional, îţi deschizi nişte oportunităţi de a-ţi dezvolta limba străină, ai contact cu altă lume, cu alţi oameni, cu alte culturi, alte obiceiuri”.
Alţi doi jandarmi sibieni au plecat în Afganistan când Marian Brâncoveanu şi Florin Bălan s-au întors.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Reguli noi pentru plajele din Grecia. Ce trebuie să știți dacă mergeți în concediu

Din această lună, când se deschide sezonul turistic în Grecia, vor fi în vigoare noi reguli pentru turiști.Pe toate...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect